Fransa'da protesto hazırlıkları, Ruslar vuruyor, bütçe çöküyor!

Emmanuel Macron Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Fransa Fitch Dünya haberleri Gündem haberleri Ekonomi haberleri Askeri teknoloji ÖZEL HABERLER
Fransa'da protesto hazırlıkları, Ruslar vuruyor, bütçe çöküyor!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hem iç hem de dış politikada giderek zorlanıyor. Paris'ten Ukrayna'ya gizli gönderilen askeri teknolojileri Ruslar "imha ederken" ülkede giderek büyüyen bütçe krizi dolayısıyla halkın da Paris Olimpiyatları'nda protesto dalgaları yaratması bekleniyor.

Emmanuel Macron'un, 'Kafkasya' politikası, hem stratejik hem de mali olarak çıkmaza girmiş durumda. Paris, dışarıda Ukrayna'ya gizlice gönderdiği askeri donanımların Rusya tarafından imha edilmesiyle, içeride ise giderek büyüyen bütçe açığı problemi ile yüz yüze. Temmuz ayında gerçekleşecek olan Paris Olimpiyatları'nda ülkede büyük protesto dalgalarının yaşanması bekleniyor. Kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Fransa; son derece gizli tutulan destek programı dahilinde Ukrayna'ya hassas askeri teknolojiler göndermeye başlarken, ülke içindeki tepkiler ise artıyor. 

Fransa'da protesto hazırlıkları, Ruslar vuruyor, bütçe çöküyor! - Resim : 1
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (sağda) Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'ye (solda) verdiği askeri sevkiyat sözünü tutamadı.

KİEV'E GİZLİ DESTEK

Saygın uluslararası haber sitesi Intelligence Online'ın Ukrayna istihbarat kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre; Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'nın yanında savaşa müdahil olabileceği yönündeki açıklaması ülkede huzuru kaçırmış durumda. 

Kiev'e destek ise 16 Şubat 2024 tarihinde Macron ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski arasında Paris'te imzalanan karşılıklı güvenlik ve işbirliği anlaşması çerçevesinde gönderilmeye başlandı. İki devlet başkanı arasındaki görüşmede Macron meslektaşının “sahada ve havada jeopolitik gözlem gücüne ihtiyacımız var” talebini karşılamayı kabul etti. Elde edilen bilgilere göre Paris, Ukrayna'ya önce gece ve gündüz yüksek çözünürlüklü hava gözlem araçlarını göndermeye başladı. Fransa'dan Kiev'e gönderilen üçüncü sevkiyatta ayrıca gece ve gündüz yüksek çözünürlüklü karada gözlem ve istihbarat araçları yer aldı.

MOSKOVA İMHA ETTİ

Gizli tutulan yardım anlaşması çerçevesinde Kiev'e gönderilen askeri destekler doğrudan değil NATO üyesi Polonya üzerinden gerçekleştirildi. Ancak Rus dış istihbarat örgütü SVR'nin ülkedeki hücreleri sevkiyatın içeriğini ve rotasını öğrendi. Fransa'nın tek parti halinde gönderdiği dördüncü ve beşinci sevkiyatlar ise Moskova tarafından “rota üzerinde imha edildi!”

Fransa'da protesto hazırlıkları, Ruslar vuruyor, bütçe çöküyor! - Resim : 2
Fransa'dan Ukrayna'ya gönderilen gizli askeri sevkiyatların Rusya tarafından imha edildiği ifade ediliyor. 

BOLLUK DÖNEMİ BİTTİ

Askeri kaynaklar yaşanan fiyaskonun ardından Fransa ile Polonya'nın ilişkilerinin de zedelendiğine değiniyorlar. Fransa bir yandan da ülke içinde de bütçe kriziyle boğuşuyor. Ülke kısa süre öncesine kadar 2027 bütçe hedefi programını açıklamış ancak plan içerisinde ülkeyi krizin eşiğine getiren kamu harcamalarına yönelik mali kaynağın nereden bulunacağı büyük tartışma yaratmıştı.

Fransa'da hükümetin yüzde 4.9 olan bütçe açık beklentisi bu yıl yüzde 5.5 çıkmıştı. Hükümet ayrıca vergi gelirlerinde de 1.8 milyar dolarlık bir azalma olduğunu duyurdu. Hükümet 2024 yılı için 10 milyar dolar, 2025 yılı için de ek 20 milyar dolarlık kamu harcama kesintisi yapmayı planlarken Paris'in kredi seviyesine ilişkin bu ay ve Mayıs ayında iki ayrı güncelleme gelmesi bekleniyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch yakın zamanda yüksek kamu borçları ve infiale neden olan emeklilik reformu yasa krizleri dolayısıyla ülkenin kredi derecesini düşürmüştü. Macron da açıkça “bolluk dönemi bitti” ifadesini kullanmıştı.

HALK PROTESTO EDECEK

Öte yandan Reuters haber ajansının analizine göre Temmuz ayında Paris'te gerçekleşecek Olimpiyat oyunlarında ülkede çok sayıda protesto gösterisinin gerçekleşmesi bekleniyor. Fransız meclisinde Macron'a muhalif olan isimlerin de “böylesine bir zamanda neden Güney Kafkasya ya da Ukrayna'daki çatışmalara müdahil olmaya çalışıyoruz” eleştirisini dile getirmeye başladıkları ifade ediliyor.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel