Eski FBI ajanı yorumladı, Gizli Servis başarısız oldu!

donald trump ABD Gündem haberleri Dünya haberleri Yaşam Haberleri İstihbarat ÖZEL HABERLER Amerika Birleşik Devletleri
Eski FBI ajanı yorumladı, Gizli Servis başarısız oldu!

Dünya; ABD Başkan adayı Donald Trump'a düzenlenen suikast girişimindeki güvenlik zafiyeti iddialarını konuşuyor. Gündemi Haber Global'e değerlendiren eski FBI ajanı Douglas Hart'a göre Gizli Servis görevini yerine getirmekte başarısız oldu. Hart'a göre ABD'de güvenlik açığı ve riski büyüyebilir.

ABD'de Cumhuriyetçi Başkan adayı Donald Trump'a yönelik gerçekleştirilen suikast girişiminin ardından başkan adayını korumakla görevli Gizli Servis'in (Secret Service) güvenlik zafiyeti gösterdiği yönündeki tartışmalar Kongre'ye kadar uzanmış durumda. ABD Senatosu İç Güvenlik ve Hükümet İlişkileri Komitesi Başkanı Gary Peters, Temsilciler Meclisi Sözcüsü Mike Johnson ve Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi Başkanı James Comer; Donald Trump'a suikast girişimini 'güvenlik başarısızlığı' olarak yorumlarken, 3 isim de soruşturma ve dinleme yapılacağını açıkladılar. Dünyanın gündemindeki tartışmayı Haber Global Web Özel'e değerlendiren eski FBI ajanı Douglas Hart da 'Gizli Servis'in başarısız olduğunu dile getirerek, "Yeterli bütçe ve eleman sağlanmazsa, ABD başkanlarına yönelik risk açıkları büyür" dedi. İşte emekli FBI ajanı Hart'ın çarpıcı açıklamaları:

Eski FBI ajanı yorumladı, Gizli Servis başarısız oldu! - Resim : 1
Eski FBI ajanı Douglas Hart'a (fotoğrafta) göre Gizli Servis bütçe ve personel sıkıntısı çekiyor.

ELİMİZDE BAŞARISIZLIK VAR

“Kongre'nin yetkili isimlerine göre bir insanın elinde silahla Donald Trump'ı doğrudan gören bir çatıya çıkıp suikast girişiminde bulunması basit çevre güvenlik protokol önlemlerinin bile alınmadığını ortaya koyuyor. Üstelik çatısına çıkılan binada sivil polis ve FBI ajanlarının olduğunu, öncesinde polise şüpheli ihbarı yapıldığını düşündüğümüzde elimizde büyük bir iletişimsizlik ve başarısızlık var. Suikastçının miting alanındaki vatandaşlar tarafından polise ihbar edilmesi ve ihbarın ardından polisle karşılaşmasına rağmen çatıya çıkabilmiş olması da soruşturma gerektiren bir durum.”

RİSK BÜYÜYEBİLİR

“ABD Gizli Servisi dünyanın en iyi özel güvenlik teşkilatları arasında yer alır ancak FBI'ın her zaman dile getirdiği bir açığı var. Odakları bütünüyle başkan, başkan adayları, başkan yardımcıları gibi Oval Ofis ve bağlantılı makamlardaki insanlar olunca; çevre ve halka yönelik eğitim, dikkat ve değerlendirmelerinde zafiyetler oluşuyor. Ayrıca alan istihbaratı için yalnızca yerel polisle iletişim kuruluyor. Diğer yandan Gizli Servis'in çalışma koşullarının çok zor olduğu, uzun yıllardır yetersiz personelle ve bütçeyle çalıştıkları yönünde raporlar da mevcut. Yeterli bütçe ve personel sağlanmazsa güvenlik risk açığı büyür.”

Eski FBI ajanı yorumladı, Gizli Servis başarısız oldu! - Resim : 2
Emekli FBI ajanı Hart yaşanan güvenlik açığı dolayısıyla FBI'da şaşkınlık yaşandığını dile getirmekte.

FBI ŞAŞKIN

“ABD toplumunda yer alan partiler arası politik çatışma, silahlanmanın kolay olması, 1990'lardan bu yana dünyada savaşan bir ulusta silah kullanmasını bilen çok sayıda insan olması, sosyal medyada hızla yayılan öfke ve nefret paylaşımları gibi etmenler de düşünüldüğünde Gizli Servis'in ve diğer kolluk güçlerinin işi oldukça zor. Yine de bir başkanı ya da başkan adayını koruyamamak kurumun ana görevini yerine getiremediği anlamına gelir. FBI'dakilerin yaşanan bu olay dolayısıyla şaşkınlık içinde olduklarını biliyorum.”

[email protected]