Epstein ilk değil, küresel infial yaratan skandallar!

Epstein davası ABD Kadına yönelik şiddet Dünya haberleri Hollywood Fransa Gündem haberleri Yaşam Haberleri
Epstein ilk değil, küresel infial yaratan skandallar!

ABD'de Jeffrey Epstein davasındaki gizlilik kararı kaldırıldı ve küçük çocuklardan fuhuş ağı kuran ismin dosyasından yüzlerce ünlü isim çıktı. ABD'de daha önce de birçok kez benzer skandallar yaşanmış ve dünyada infial yaratmıştı. Skandalların içinde yönetmenler ve oyuncular da yer almakta.

ABD'de kız çocuklarına yönelik cinsel taciz ve fuhuş ağı oluşturmak suçuyla yargılanırken hapishanede ölü bulunan Amerikalı milyarder Jeffrey Epstein davasındaki gizlilik kararı geçtiğimiz günlerde kaldırıldı. Mahkemenin bu kararının ardından dosyada yüzlerce ünlü ismin yer aldığı anlaşıldı. ABD tüm dünyayı şok eden seks skandallarının sıklıkla yaşandığı bir ülke. İşte ABD yakın tarihinde yaşanan ve tüm dünyanın konuştuğu büyük cinsel taciz skandalları:

Epstein ilk değil, küresel infial yaratan skandallar! - Resim : 1
Timothy Ballard (Fotoğrafta) Davası ABD'de büyük infial yarattı.

ABD'Yİ SARSAN SKANDAL

2003 yılında ABD'de önde gelen yasa dışı seks işçiliği karşıtı örgütü 'Operation Underground Railroad'un (Yer altı Demiryolu Operasyonu) CEO'su Timothy Ballard tüm ülkeyi sarsan bir skandala imza attı. 6 kadın, Ballard'ın kendilerine tecavüz ettiği iddiasıyla dava açtı. Ballard hakkında suçlamalar halen arttığı için yargılanma süreci devam ediyor.

GİZEMLİ BİNADA TACİZ

ABD'nin başkenti Washington'da bulunan ve 'C Street Center' olarak adlandırılan bina 2009 yılına kadar aralarında ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın da olduğu çok sayıda üst düzey bürokrat ve Kongre üyesinin dinsel okumalar için bir araya geldikleri yer olarak bilinmekteydi. 2009 yılında Amerikan basının yaptığı araştırmalar sonucunda binada spiritüel ayinler ve cinsel sapkınlıklar yaşandığı da ortaya çıktı. 'C Street Center Skandalı' hakkında yayınlanan haberlerin medyada aniden kesilmesi ve konu hakkında ismi geçen politikacıların açıklama bile yapmamaları dolayısıyla bina halen gizemini korumakta.

BABA FİGÜRÜ DE SAPIK ÇIKTI

Birleşik Devletler'de dünyaca ünlü oyuncu Bill Cosby 2014 yılında hakkındaki seks skandallarıyla tüm ülkeyi sarstı. ABD'de 'iyi aile babası' ve 'Amerika'nın babası' imajına sahip olan Cosby hakkında 60'dan fazla mağdur kadın cinsel istismar, saldırı ve tecavüz davaları açtı. Dava açanların büyük bir kısmının da eğlence ve film endüstrisinden olması dolayısıyla skandal küresel ölçekte ses getirdi. Suçlu bulunan Cosby 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cosby'e verilen onursal dereceler ve ödüllerin neredeyse tamamı geri çekildi.

KONGRE'NİN İKİ NUMARASI

2015 yılında ABD Kongresi Temsilciler Meclisi eski Başkanı John Dennis Hastert'ın 14 yaşından küçük dört erkek çocuğuna cinsel tacizde bulunduğu ortaya çıktı. Suçlamaları kabul eden Hastert hakkında “seri çocuk tacizcisi” suçlamasıyla açılan dava ABD'de büyük ses getirdi. Hastret 2016 yılında küçük yaşta erkek çocukları cinsel istismar davasından suçlu bulunarak 15 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hastert ABD tarihinde hapis cezasında çarptırılan en yüksek görevdeki Amerikalı politikacı olarak da tarihe geçti. 

Epstein ilk değil, küresel infial yaratan skandallar! - Resim : 2
Harvey Wienstein (Fotoğrafta) Davası küresel ölçekte sosyal medyada kadın hakları hareketinin ivme kazanmasına yol açtı.

DÜNYAYI AYAĞA KALDIRDI

ABD'nin ünlü yönetmenlerinden Harvey Wienstein hakkındaki taciz ve tecavüz davaları tüm dünyada geniş yankı uyandırdı. Wienstein'in aralarında dünyaca ünlü Hollywood yıldızlarının da olduğu çok sayıda kadına tecavüz ettiği yönündeki iddialar ilk kez 2017 yılında ifşa edilmeye başlandı. 80'den fazla kadının şikayetçi olmasının ardından ünlü yönetmen 2018 yılında New York'ta tutuklandı. Weinstein 2020 yılında 23 yıl hapis cezasına çarpıtırıldı. 'Weinstein Davası' esnasında cinsel tacize uğrayan kadınların sosyal medyada haykırışı haline gelen 'Me Too' hareketi tüm dünyaya yayıldı.

SPACEY VE ALLEN

Hollywood'daki cinsel taciz ve tecavüz skandalları Wienstein ile de sınırlı kalmadı. ABD'li ünlü oyuncu Kevin Spacey hakkında 2001-2013 yılları arasında dört erkekle ilgili cinsel saldırı suçlamasında bulunuldu. Geçtiğimiz Temmuz ayında İngiltere'nin başkenti Londra'da görülen davada mahkeme heyeti ise Spacey'i suçsuz buldu. ABD'li ünlü yönetmen Woody Allen da skandalların odağındaki bir başka isim. Ünlü yönetmenin evlatlık kızı Dylan Farrow çocukken Allen'ın cinsel tacizine uğradığını açıkladı. Davadaki soruşturma savcılarından birisi “Allen'ın yargılanmasını sağlayacak bulgular olmasına karşın, çocuğu korumak adına dava açmamayı tercih ettiği” yönünde bir açıklama yaptı. Açıklama ABD'de infial yarattı. Amerikan kamuoyu ısrarla Allen'ın yeniden yargılanmasını talep ediyor.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel