EFES 2024 nefesleri kesti, TSK’dan gövde gösterisi

TSK Gündem haberleri Türk Silahlı Kuvvetleri SİHA İHA Milli Savunma Bakanlığı Dünya haberleri İzmir Askeri teknoloji
EFES 2024 nefesleri kesti, TSK’dan gövde gösterisi

Mehmetçikler, Efes 2024 tatbikatında boy gösterdi. Birçok yerli ve milli silah sistemin ilk kez görücüye çıktığı birleşik müşterek tatbikatta hedefler tam isabetle imha edildi. TSK'nın gövde gösterisini 45 ülkeden 11 bin personel de katılırken, Korkut ve ZAHA'lar ise büyük ilgi gördü.

İzmir'de Ege Ordusu Komutanlığı'nın sevk ve idaresinde 9 Mayıs'ta başlayan Efes-2024 Tatbikatı, nefes kesen anlara sahne oldu. Türkiye’nin ev sahipliğinde dost ve müttefik ülke unsurlarının katılımıyla icra edilen ve 45 ülkeden bin 745 misafir personelin katıldığı birleşik müşterek tatbikatı 2 gün boyunca adeta nefesleri kesti. Son yıllarda savunma sanayinde yaptığı hamlelerle global arenada adından söz ettiren Türkiye, EFES 2024 tatbikat kapsamında envanterinde bulunan yerli ve milli araçlarla; Barış Pınarı, Pençe Kilit Operasyonu gibi başarıyla icra ettiği saha deneyimlerini muharebe sahasına yansıttı. Tatbikat kapsamında SİHA'lardan insansız savunma araçlarına, tanksavarlardan hafif silahlara kadar çeşitli silah ve mühimmat görücüye çıkarken, gözlemcilerin hayranlıkla izledikleri tatbikatı yerinde takip ettik. 

EFES 2024 nefesleri kesti, TSK’dan gövde gösterisi - Resim : 1
Türk kara birlikleri belirlenen hedefleri başarıyla imha etti. 

45 ÜLKE 11 BİN PERSONEL 

Birleşik ve müşterek harekat Efes-2024 Tatbikatı’na, başta Azerbaycan, Almanya, Amerika birleşik Devletleri olmak üzere 45 ülkeden yaklaşık 11 bin personel katıldı. 2 yıl önce tatbikata katılan ülke sayısı ise 37’ydi. Herhangi bir ülkenin hedef alınmadığı tatbikatta, Birleşmiş Milletlerin Barış Destekleme Harekatı jenerik senaryosundan da istifade edildi.

EFES-2024'ÜN İLKLERİ 

33 farklı silah, araç ve sistemin ilk kez denendiği tatbikat kapsamında ZAHA'lar (Zırhlı Amfibi Hücum Aracı) üstün özelliklerini ortaya koydu. İlk kez EFES-2024'e katılan TCG Anadolu'dan indirilen ZAHA'lar plaja çıkarma yaparken, büyük ilgi gördü. Yine yeni nesil Fırtına-2 ve Boran Obüsü, BAHA insansız hava aracı, TOGAN otonom döner kanatlı gözcü İHA sistemi, füzyon silah gece görüş dürbünü, MİLKAR taarruz sistemi, C-70 termal silah nişangahı E- 60 termal silah dürbünü, A-960 gündüz görüş dürbünü, helikopterden havadan tahliye platformu gibi sistemler farklı şekillerde ilk defa atışlı bir tatbikatta kullanıldı.

KORKUT GECEYİ AYDINLATTI

Senaryo gereği düşman hedeflerinin vurulduğu tatbikatta hiç şüphesiz alçak irtifa hava savunma sistemi Korkut’a ayrı bir başlık açmak gerekiyor. ASELSAN tarafından geliştirilen KORKUT, EFES 2024 tatbikatında adeta bütün hünerlerini gösterdi. Yüzde yüz isabetle çalışan Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi belirlenen hedefleri tam isabetle vurdu. 4 kilometre menzile sahip kundağı motorlu çok namlulu alçak irtifa hava savunma sistemi 8 yıldır Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde bulunuyor..

EFES 2024 nefesleri kesti, TSK’dan gövde gösterisi - Resim : 2
Deniz, hava ve kara birliklerinin ortak hareket kabiliyeti de tatbikatta gözler önüne serildi. 

EFES 2024’TEN GERİYE KALANLAR

Yerli ve milli savunma sanayinin sergilendiği bu tatbikat aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin caydırıcı gücünü göstermesi açısından en önemli tatbikatlar arasında yabancı konukların dikkatini çekti. Tatbikat, Türk savunma sanayinin havada, karada ve denizde ne aşamada olduğunu göstermesi açısından da büyük bir fırsat sundu. Dünyada artan savaşlar ve Türkiye’nin de bulunduğu coğrafya hesaba katılırsa, müttefik ülkelerle mavi vatanda gerçekleştirilen tatbikat aynı zamanda önemli bir mesaj da barındırıyor.

[email protected] 

Kaynak: Web Özel