Dünyayı korkutan gelişme, Çin orduları Avrupa'da!

Üçüncü Dünya Savaşı Çin Almanya NATO Rusya İstihbarat Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER son dakika haber son dakika
Dünyayı korkutan gelişme, Çin orduları Avrupa'da!

Rusya-Ukrayna Savaşı tüm şiddetiyle sürerken; NATO'nun Avrupalı üyelerinde panik yaratan bir gelişme yaşandı. Çin askeri birlikleri Rusya'nın en yakın müttefiklerinden Belarus'ta askeri tatbikat düzenledi. Almanya da Litvanya'ya tanklarını göndererek tatbikata ilk tepkiyi veren NATO ülkesi oldu.

NATO'nun kabus senaryolarından biri gerçek oldu. Amerikan savunma medya organlarının NATO ve Pentagon'dan elde ettikleri bilgilere göre Çin, Rusya'nın en yakın müttefiki kabul edilen Belarus'a çok sayıda askeri birlik gönderdi ve NATO üyesi Polonya sınırında geniş kapsamlı bir tatbikat gerçekleştirdi. NATO'nun Avrupalı üyelerinde panik yaratan gelişmeye ilk tepki Almanya'dan geldi. Berlin zırhlı birliklerini ve tanklarını Belarus ile geniş bir sınırı bulunan Litvanya'ya sevk etti. Gerilimin tırmanmasından endişe ediliyor.

Dünyayı korkutan gelişme, Çin orduları Avrupa'da! - Resim : 1
Pekin 2022 Ağustos ayında da Rusya'nın Vostok kentindeki askeri tatbikata birliklerini göndermişti. Çin'in şimdi de Belarus'ta NATO sınırına askeri birlikler göndermesi Rusya'nın Ukrayna Savaşı'na destek ve Pekin'in kıtadaki savaşlara katılma istekliliği olarak yorumlanıyor.

AVRUPA'YI KORKUTTU

ABD merkezli uluslararası The War Zone (TWZ) savunma yayın organının NATO kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre Çin orduları Belarus'a gelerek NATO üyesi Polonya sınırında tatbikat yapmaya başladılar. Küresel savunma basını daha önce Çin'in kendi özel ordularını eğitmek için Ukrayna'daki Rus cephelerine paralı askeri şirketlerini göndereceğini ifade etmişti. TWZ'nin NATO kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre Çin ordusuna ait birliklerin Rusya'ya verdiği destek beklenmedik şekilde gerçekleşti. Rusya'nın en güçlü müttefikleri arasında olan Belarus ile Çin arasında son dönemde gelişen askeri ve ticari ilişkiler sonucunda Çin tahmin edilemeyeni yaptı ve Avrupa'ya paraları askeri şirketlerini değil doğrudan askeri birliklerini gönderme kararı aldı.

NATO AYAĞA KALKTI

TWZ'nin kaynaklardan edindiği bilgilere göre NATO üyesi Polonya sınırında gerçekleştirilen ve ittifaka meydan okuyan askeri tatbikata Çin askeri birliklerinin katılması kıtada korku ve şaşkınlık uyandırdı. Avrupa ülkelerini ve NATO'yu ayağa kaldıran gelişme kapsamında Çin birliklerinin 11 gün sürecek 'Kartal Saldırısı 2024' adlı tatbikat çerçevesinde Belarus'un Brest bölgesinde terörle mücadele, hava saldırısı, hava indirme ve rehine kurtarma gibi alanlarda tatbikat operasyonları gerçekleştirecekleri ifade ediliyor. NATO askeri istihbarat kaynakları Çin'in Rusya ve Belarus'la olan ortak askeri tatbikatlarına hız vereceklerinin de altını çiziyor. Belarus yakın zamanda Şangay İşbirliği Örgütü'ne de katılarak Çin ile ilişkilerini ileri seviyeye taşımıştı.

Dünyayı korkutan gelişme, Çin orduları Avrupa'da! - Resim : 2
Alman tank birlikleri Çin-Belarus ortak tatbikatının başlamasıyla birlikte NATO üyesi Litvanya'ya girdiler.

TANKLAR LİTVANYA'DA

Çin'in hamlesine ilk tepki ise Almanya'dan geldi. ABD'li Defense News küresel savunma yayın organının Birleşik Devletler Savunma Bakanlığı (Pentagon) kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre Alman zırhlı askeri araçları ve tank birlikleri Çin-Belarus ortak tatbikatının başlamasıyla birlikte NATO üyesi Litvanya'ya girdiler. Almanya'nın Litvanya ile birlikte ortak tatbikat düzenleyeceği ifade edilirken Berlin ilk kez geçtiğimiz yıl 100 milyar avroluk savunma bütçe artırımı yaptığını ve küresel savunmada çok daha etkin olacağını kamuoyuna duyurmuştu. Almanya'da askeri mühimmat, teçhizat ve araçların üretiminin son bir yılda iki katına çıktığı da ifade ediliyor.

SABİT ÜS KURACAK

Almanya'nın Litvanya'da hali hazırda iki bini aşkın askeri ve çok sayıda tankı bulunduğu ifade edilirken, Berlin'in amacı Belarus ile geniş bir sınır hattına sahip ülkede sabit bir askeri üs kurmak ve 2027 yılında ülkede 4 bin 800 asker ve 105 Leopard 2 A8 tankı ile büyük bir askeri varlık göstermek. Litvanya ile Belarus arasında bulunan Suwalki Koridoru NATO askeri stratejilerinde Avrupa'nın en zayıf askeri noktası olarak kabul ediliyor. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen NATO Vilnius zirvesindeki ortak kararlar çerçevesinde NATO'nun olası bir savaşta Rusya'yı Suwalki Koridoru'nda karşılamayı planladığı da ifade edilmişti.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel