Dolar'dan kaçış başladı, şirketler TL mevduatına yöneliyor

Ekonomi haberleri abd doları Türk lirası döviz faiz ABD Merkez Bankası Merkez Bankası Gündem haberleri
Dolar'dan kaçış başladı, şirketler TL mevduatına yöneliyor

Yeni para politikasının 3 aylık karnesi ortaya çıktı. Şirketler, 'Kur Korumalı Mevduat' hesaplarından çıkıp, TL mevduatlarına yöneldi. Merkez Bankası verilerine göre 28 Ağustos öncesi yüzde 23.4 seviyesinde hesaplanan şirketlerin nette dövize yönelimi, günümüzde yüzde 15.4 seviyesine düştü.

Merkez Bankasının, "Kur Korumalı Mevduat' hesaplarından (KKM) çıkış sürecine ilişkin verileri kurumun iki uzmanı tarafından gün yüzüne çıkartıldı. Merkez Bankasında Başdanışman olarak görev yapan Yusuf Emre Akgündüz ile Merkez Bankasında Müdür olarak görev yapan Ünal Seven'in 'Merkez Bankası'nın 'blog sayfasında' yayınladıkları araştırmaya göre Ağustos ayında başlatılan TL’ye geçiş süreci, şirketlerde ek döviz talebi yaratmazken, KKM'de vadesi dolan firmaların döviz almak yerine belirgin oranda TL mevduatlarına yöneldiğini ortaya koydu

Dolar'dan kaçış başladı, şirketler TL mevduatına yöneliyor - Resim : 1
Araştırma kapsamında 28 bin 472 şirketin döviz ve TL talepleri incelendi. Dövize talebin ciddi oranda azaldığı saptandı.

28 BİN 472 FİRMA 

Bankalar, Ağustos'un son çeyreğinden itibaren bir yandan müşterilerini KKM’den çıkmaya zorlarken, mevduat faizleri de son 3 aydır düzenli olarak artmaya devam ediyor. 1 Mayıs ile 21 Kasım 2023 döneminde, Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı (DDM) hesaplarda vadesi dolan 28 bin 472 firmanın incelendiği son araştırmada, vadesi dolan hesaplara ait mevduat tutarları ve döviz alım, satım işlemleri birleştirilerek oluşturulan verilere göre dövize olan talep ciddi oranda azaldı. 

TALEP YÜZDE 15.4'E GERİLEDİ

Kurumun iki uzmanı tarafından yeni para politikalarının etkisini ölçmek için hazırlanan analizde DDM hesaplarının vadesinin dolduğu haftalarda firmaların nette döviz alıcısı olma ihtimali ile 28 Ağustos haftası sonrasında uygulanan düzenlemelerin etkinliği ölçüldü. Buna göre DDM vadesi dolan firmaların nette döviz talebi azalırken, vadeli TL mevduatlarına yöneliş ciddi oranlarda arttı. 28 Ağustos öncesi ortalamada yüzde 23.4 seviyesinde hesaplanan dövize yönelimin, bu tarihten itibaren yüzde 15.4 seviyesine düştü.

EK DÖVİZ TALEBİ YOK

Yeni politika çerçevesinde yapılan düzenlemede tanımlanan hedefler ve faiz oranlarındaki artışın sonucu olarak Türk Lirası mevduat payının artışı hedeflenirken atılan adımların sonuçları da yakından izleniyor. Son analiz bulguları, düzenlemenin başarılı olduğunu ve atılan adımlar sonrasında ek döviz talebi oluşturulmadan TL mevduata geçişin desteklendiğini gösteriyor.

Dolar'dan kaçış başladı, şirketler TL mevduatına yöneliyor - Resim : 2
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman'a göre global piyasalarda faiz artışının devam etmesi kaçınılmaz

TL'YE ARTAN İLGİ

Analiz verileri Ağustos öncesi döneme de ışık tutuyor. Firmaların yaklaşık yüzde 30’u Ağustos öncesinde dönüşüm vadesinde nette döviz alıcısı iken bu oran 20 Ağustos 2023 tarihli düzenleme sonrasında belirgin şekilde düşüş göstermiş durumda. Düzenlemenin döviz talebi üzerindeki olumlu etkisi Eylül sonrası dönemde de devam ederken, söz konusu dönemde firmaların sadece yüzde 8’inin nette döviz alıcısı olduğu görülüyor.

ABD'DE ÇATLAK SESLER

Öte yandan yakın dönem global piyasalara ilişkin iki önemli açıklama ise ABD'den geldi. ABD Merkez Bankası (Fed) Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller ise enflasyonun önümüzdeki 3 ile 5 ay içinde düşmeye devam etmesi halinde Fed'in de faizleri düşürmeye başlayabileceğini açıkladı. Ancak pek çok ekonomist bunun oldukça erken bir adım olacağını değerlendirirken, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman ise faiz artışının devam edeceğini duyurdu.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel