Cumhuriyet Türk demokrasisini hazırlamıştır

Atatürk Türkiye 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Cumhuriyet Türk demokrasisini hazırlamıştır

Atatürk, Türkiye tarihinin en önemli bir döneminde, İmparatorluğu’un yıkıldığı Türklüğün İç Anadolu’ya tıkılıp, halkın kendi yöreleri içinde çaresiz bir şekilde çırpındığı, emperyalizmin amacına ulaşacağı bir sırada tarihin akışını değiştirmiştir. İstiklal Savaşı Cumhuriyet ile taçlandırılmıştır...

Türk İstiklal Savaşı Haçlı-emperyalist ihtirasına, Yunan büyük idealine, Ermenistan hayallerine karşı yapılmıştır. İngiliz ordusu 1917’de Kudüs’e girdiği zaman, General Allenby Selahattin Eyübi’nin türbesine gidip, sandukasına vurarak “Selahattin, Selahattin Haçlı Seferleri şimdi bitti.” diyerek tarihi bir ihtirasın altını çizmişti. Bütün Hıristiyan ülkelerde, hatta Osmanlı Devleti'ni müttefiki olan Avusturya'nın başkenti Viyana'da " Kutsal Kudüs'ün Türklerden kurtarılışı" sabahlara kadar çan çalınarak kutlanmıştır. 

Atatürk, Türkiye tarihinin en önemli bir döneminde, Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkıldığı Türklüğün İç Anadolu’ya tıkılıp, halkın kendi yöreleri içinde çaresiz bir şekilde çırpındığı, ülkenin aç, salgın hastalıklar ve uzun savaş yılları sebebiyle perişan olduğu, tarihin akışının “Sevr” ile noktalanacağı, Emperyalizmin amacına ulaşacağı bir sırada tarihin akışını değiştiren insandır. İstiklal Savaşı Cumhuriyet ile taçlandırılmıştır. 

Cumhuriyet Türk demokrasisini hazırlamıştır - Resim : 1
Prof. Dr. Aybars; "ABD Başkanı Ruzwelt'in hayranlık duyduğu Atatürk, Hint Müslümanlarından Cezayir bağımsızlıkçılarına tüm Dünya için örnek olma özelliğini sürdürmektedir."

MAZLUM ULUSLARA UMUT OLDU 

Yunan Büyük İdealini, Ermenistan hayallerini yıkan ve onlarla işbirliği yapan iç hıyanet cephesini çökertip emperyalizmi yenen, bağımsız, çağdaş, uygar Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atan Atatürk halâ günümüzün en güçlü lideridir. Ulusuna akıl ve bilim yolunu gösteren, dönemin Avrupa’sındaki komünist ve faşist ideolojilerin etkisinde kalmayıp, bütün güçlüklerine rağmen ülkesinde demokrasi fikrini inşa ederek, insan haklarına dayalı uygar bir sistemin temelini atan Atatürk, yalnızca Türkiye için değil tüm geri kalmış uluslar için de bir ülkü olmuştur.

"MUSTAFA KEMAL GİBİ YAP"

Norveç'te bir deyiş var: “Mustafa Kemal gibi düşün. Mustafa Kemal gibi yap."  Bu sözün anlamı: “En umutsuz anlarında bile bir kurtuluş yolu bulunabilir, mücadeleden vazgeçme” demekmiş. Bir Türk'ün Norveç’te Atatürk’ü anlatan konuşmasından sonra, Norveçli bir kadın bu sözü söyleyip, ne demek olduğunu şimdi anladım açıklamasını yapmıştır. Çin Halk Cumhuriyetinde lise öğrencilerine, önemli liderler olarak Lenin, Mao, Gandi ve Mustafa Kemal Atatürk öğretilmektedir. Atatürk, bağımsızlık savaşçısı ve aydınlanmacı özelliğiyle belirtilmektedir.

Cumhuriyet Türk demokrasisini hazırlamıştır - Resim : 2
Prof. Dr. Aybars: "Cumhuriyet, emperyalizme karşı Milli egemenliğin inşasıdır."

"SİZİN ATATÜRK'ÜNÜZ VAR"

1960’lı yılların sonlarında Küba’da yapılan sosyalist partiler toplantısında, bir Türk temsilci
Fidel Castro’ya, ”bize de sizin gibi bir lider gerekli” deyince,  Castro:”Sizin Atatürk' ünüz var”
yanıtını verir. İngiliz sömürgesi olan Hindistan’da Nehru ve arkadaşları hapisteyken
Türkiye’de cumhuriyet ilan edildiğini duyarlar ve o gece Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu
yaktıkları meşalelerle kutlarlar. ABD Başkanı Ruzwelt'in hayranlık duyduğu Atatürk, Hint
Müslümanlarından Cezayir bağımsızlıkçılarına tüm Dünya için örnek olma özelliğini sürdürmektedir.

TEMEL DAYANAK LAİKLİK  

İnsancıl bir anlayışla yorumladığı milliyetçilikle Türk İstiklâl Savaşını kazanan Atatürk, çağdaşlaşmanın dinamik gücü olarak laiklik ilkesini yeni Türkiye’nin devlet yapısının, sosyal yapısının temeli yapıyordu. Laiklik yalnızca ulusal egemenlik, ulusal birlik
yönünden değil, insan aklının özgür gelişiminin ve hayattaki tüm gerçeklerin ilimde ve fende
olduğunu gösteren çağdaşlaşma ülküsünü çağdaş devleti, Türkiye’nin kuruluş felsefesi olarak
biçimlendiriyordu. Demokrasinin de vazgeçilmez bir ilkesi olan laiklik, bu sebeple Atatürk
ilklerinin vazgeçilmez ve taviz verilmeyecek en önemli yönüdür. Bu köklü değişimin Türk
Devrimi ile gerçekleştirildiğini asla unutmamalıyız.

Cumhuriyet Türk demokrasisini hazırlamıştır - Resim : 3
Atatürk: "Her millet inkılâbını içtimai muhitinin baskısı ve ihtiyacına tabi olan hal ve vaziyetine ve bu ihtilal ve  İnkılâbın zaman koşullarına göre yapar.”

TÜRK DEMOKRASİSİ HAZIRLANMIŞTIR 

Milli ve laik Cumhuriyet sistemi, özgürlükçü demokrasi, ulusal ve laik ahlak, akıl ve ilmin üstünlüğüne dayanan bu yeni dünya görüşü büyük bir devrimle gerçekleşti. Türk devrimi Türk demokrasisini hazırlamıştır.

Atatürk bunu şöyle tanımlıyordu:

“Fransız ihtilali bütün cihana hürriyet fikrini yaymıştır. Fikrin halen esas kaynağı
bulunmaktadır. Fakat o tarihten beri beşeriyet gelişmiştir. Türk demokrasisi, Fransız
ihtilalinin açtığı yolu takip etmiş, kendisine özgü özellikleriyle gelişmiştir. Zira her millet
inkılâbını içtimai muhitinin baskısı ve ihtiyacına tabi olan hal ve vaziyetine ve bu ihtilal ve
İnkılâbın zaman koşullarına göre yapar.”

Kaynak: Web Özel

Atatürk Atatürk türkiye türkiye 100.yıl Cumhuriyet cumhuriyetin 100.yılı Cumhuriyet Bayramı