Böyle olacağı belliydi! Akciğer kanseri patladı
Türkiye'deki akciğer kanseri vakalarında adeta patlama yaşanıyor. Son bir yılda 34 bin erkek,, 7 bin kadın akciğer kanserine yakalanırken, uzmanlar sigarayla savaşın sekteye uğradığını belirtiyorlar. Akciğer kanserindeki artışa karşı e-sigarayla da savaş verilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.
Türkiye, pandemi döneminden sonra adeta sigara dumanına boğulurken, bu durum beraberinde akciğer kanser vakalarında ciddi artışa neden oldu. Kapalı alanda sigara yasağı hem işletmeler hem tiryakiler tarafından delinirken, belediyelerin gerekli denetim ve cezai yaptırımları rafa kaldırmış olması da akciğer kanserini patlattı. Dünyada en çok tiryakinin olduğu üçüncü ülke durumundaki Türkiye'de ortaya çıkan vahim tablo ise; Türk Toraks Derneği tarafından yayımlanan son akciğer kanser raporunda ortaya serildi. Rapora göre geçtiğimiz yıl ülke genelinde yaklaşık 41 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konuldu. Hastaların 34 bini erkek, 7 bin kadınlardan oluşurken, Türkiye'nin akciğer kanseri görülme oranı en yüksek ülkeler kategorisinde yer aldı.
YÜZDE 85'İ SİGARADAN
Türk Toraks Derneği Torasik Onkoloji Çalışma Grubu başkanı Prof. Dr. Tuncay Göksel, akciğer kanseri vakalarının yüzde 85'inden sigaranın sorumlu olduğuna dikkat çekerken, "Erken teşhis ve tedavi süreçleri büyük önem taşıyor. Ancak, erken evrelerde belirtilerin genellikle hafif veya belirsiz olması nedeniyle, birçok hasta ileri evrede teşhis edilebiliyor. Sigarayla mücadelede geriliyoruz. Akciğer kanseri tarama programlarının geliştirilmesi, uygulanması ve hastaların tedavi süreçlerinde psikososyal destek hizmetlerinin sunulması da öncelikli hedeflerimiz arasında olmalı" dedi.
CUMHURİYET TARİHİNDE İLK!
Öte yandan yayınlanman son bilimsel veriler ise, "daha az zararlı" diye pazarlanan ve kaçak yollarla ülkeye sokulan e-sigara ürünlerinin; 7 bin kimyasal, 70 kanserojen, 8 bin farklı aroma içerdiğini ortaya koyuyor. Yayımlanan son verilere göre Türkiye'deki tüm ölümlerin yüzde 88'i bulaşıcı olmayan hastalıklar meydana gelirken, bulaşıcı olmayan ölümlerin yüzde 30'u ise sigaradan kaynaklanıyor. Verilere göre Türkiye'de her yıl 110 bin kişi sigara illetine bağlı hastalıklardan yaşamını yitirirken, son araştırmalar ise ülke genelinde,15 yaş üstü kadınlardaki tütün ve tütün ürün kullanım sıklığının Cumhuriyet tarihinin en yüksek düzeyine ulaştığını gösteriyor.
REKOR ÇİN'DE
Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu ise kanser ölümlerinin yüzde 18.7'sini akciğer kanserinin oluşturduğunu belirtirken, "Akciğer kanseri, hem erkeklerde hem de kadınlarda en yaygın kanser türlerinden biri ancak erkeklerde en sık görülen kanser türü. Çin, 1 milyon 60 bin 584 yeni vaka ile en yüksek akciğer kanseri vakası sayısına, ABD ise 226 bin 33 yeni vaka ile ikinci en yüksek vaka sayısına sahip ülkeler olarak öne çıkıyor. Japonya ise 136 bin 723 vaka sayısı ile üçüncü olsa da Türkiye, erkeklerde en yüksek akciğer kanseri oranlarına sahip ülkeler arasında bulunuyor" ifadelerini kullandı.
BİNLERCE KİMYASAL
Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Pınar Bostan da, tütün endüstrisinin, kadınlar arasında tütün kullanımını arttırmak için aromalı ürünleri pazarlamaya çalıştığına dikkat çeken isimlerden. Gençlerin tuzağa çekildiğini anlatan Bostan da; "E-sigaranın 'zararsız' olduğu yalanı ile vatandaşları kandırmaya çalışıyorlar. Bu ürünler 7 bin kimyasal, 70'den fazla kanserojen, binlerce farklı aroma içeriyor. Tütün endüstrisi keskin aromayı yumuşatmak için mentol ve tatlandırıcı kullanıyor" uyarısında bulunuyor.
Kaynak: Web Özel