Bir bu eksikti! İlişkileri bitiren "Gizli Narsisizm"

Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Yaşam Haberleri Sağlık Haberleri Türkiye Sosyal Medya Evlilik Hakkında Her Şey İstanbul Bilim Haberleri
Bir bu eksikti! İlişkileri bitiren "Gizli Narsisizm"

Son zamanlarda ikili ilişkilerde yaşanan sorunun gizli narsisizmden kaynaklanabileceği ortaya çıktı. Uzmanlar, gizli narsistlerin adeta maske taktıklarını belirtirken, en belirgin özelliklerinin ise oldukça mütevazı davranmaları olduğunu söylediler.

Günümüzde ilişkilerle ilgili en sık duyduğumuz terimlerin başında "narsisizm" kavramı geliyor. Öyle ki, sosyal medyada, birçok film ve dizi  ile ikili ilişkilerde karşımıza çıkan narsisizm kavramına yeni bir boyut daha eklenmiş durumda. 'Gizli narsistlik' adı verilen davranış kalıpları  sosyal ilişkileri zora sokarken, çiftlerin yuvalarını yıkıyor. Uzman Klinik Psikolog Zozan Başçı’nın gündeme taşıdığı gizli narsistliğin en belirgin özelliği ise oldukça mütevazı davranmaları. Başçı, gizli narsistler için ayrıca; "Kendilerini sürekli kadersiz, mağdur ya da başından kötü şeyler geçmiş biri olarak gösterirler. Onları koruma, kurtarma ve yardım etme duygusuna kapılmanıza yol açarlar" diyor.

Bir bu eksikti! İlişkileri bitiren "Gizli Narsisizm" - Resim : 1
Başçı, "Son yıllarda narsisizm kavramı; sosyal medyanın da etkisiyle, günlük yaşamda çok daha yaygın ve belirgin bir hale geldi."

EN YAKINLARI HEDEF OLUR

Genel kanının aksine, narsistik kişilik bozukluğu olan bireylerin de ilişki yaşayıp devam ettirebileceğini belirten Başçı, şu uyarıları sıraladı: "Narsistik kişilik bozukluğu olanlar, genellikle değerli biri oldukları konusunda çevresindekileri ikna etmek zorundaymış gibi davranır. Ancak samimi ilişki kurmak istendiğinde uzaklaşabilirler. Narsistlere hedef olan kişiler ise çoğunlukla eşler, çocuklar, partner ya da kendisinden daha alt düzeyde olan iş arkadaşı olabilir. Narsistik yapıyla ilişki içinde olan kişiler, 'Beni dünyanın en değerli insanı gibi hissettiriyor ama bir anda kendimi çok değersiz hissediyorum' şeklinde yorumlarda bulunurlar" açıklamasında bulundu.

TAHAMMÜLLERİ YOK

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hakan Türkçapar, son dönemde sıkça gündeme gelen gizli narsisizm hakkında şu bilgileri paylaştı: "Gizli narsisizm adından da anlaşılacağı üzere narsisizmin açık belirtilerinin net bir şekilde görülmediği içsel olarak kişide narsistik inançlar olsa da bunu dışarıya doğrudan yansıtmayan kişiler için yapılan bir tanımlama. Gizli narsistler, eleştirildiklerinde öfke patlamaları, uzun süreli kin, nefret söylemleri, kırgınlıklar yaşarlar. Başkalarının sempatisini kazanarak önemli olduklarını hissetmek isterler."

"Empati eksikliği, çelişkili davranışlar gösterme, kurban rolüne girme, apaçık olmayan övgü arayışı, başkalarının başarılarını kıskanmak, eleştirildiğinde uzun süreler kin tutmak gibi belirtiler var ise gizli narsistlik durumundan bahsedebiliriz. Kişinin kendini tanımaya ve değiştirmeye istekli olması sürecin anlaşılması için ön koşuldur. Nesnel bir değerlendirme için yakın çevreden geribildirim istemek faydalı olabilir. Gizli narsistin kendi durumuyla yüzleşip iyileşmesi mümkün. Ancak büyük bir çaba ve motivasyon gerektirir. Mutlaka profesyonel destek almalıdır."

Bir bu eksikti! İlişkileri bitiren "Gizli Narsisizm" - Resim : 2
Uzmanlar narsist kişilik özellikleri gösteren kişilerin mutlaka psikolojik tedavi görmeleri gerektiğini söylüyor.

ÇAĞIMIZIN PROBLEMİ

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Kemal Arıkan ise tıbbi anlamda 'gizli narsistlik' diye bir kavram olmadığını ancak, narsistlerin kendini saklama çabasında ve rol yapabileceklerini söyledi. Prof. Dr. Arıkan, "Bir insan ya narsisttir ya da değildir." derken, şöyle devam etti:

"Ancak kendini saklama çabasında olabilir ya da rol yapabilir. Bunu gizli narsist olarak tanımlarsanız o zaman olur. Manipülatiftir ancak, bunu çaktırmadan yapmaya çalışır. Alçak gönüllü gibi davranır ama aslında öyle değildir. Kendini gizleyerek avantaj elde ediyor olabilir. Narsist kişilerle ilişkiler uzun sürmez, yakınındaki kişiler bir süre sonra ilişkiyi keserler. Çağımızın da problemi bu durum. Narsistik kişilik bozukluğu varsa tek çare tedavi olmaktır. Ancak hastalığını bilmeyen kişilerle ilişkiyi sürdürmek oldukça zordur. Çünkü insanlar başarı odaklı yaşamaya başladılar. Bu da kişileri daha bencil, daha bireyci hale getirdi. Bununla beraber insanlar karşı tarafa zarar verdiklerinin farkına bile varamıyorlar."

[email protected]

Kaynak: Web Özel