Atina, Erdoğan için hazırlanıyor

yunanistan Türkiye atina Ankara Dünya haberleri Ekonomi haberleri
Atina, Erdoğan için hazırlanıyor

Türkiye ve Yunanistan 7 Aralık'ta Atina'da yüksek düzeyli bir toplantı gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Miçotakis'i bir araya getirecek zirvede iki ülkenin kilit sorunlarına çözümler aranacak. En önemli başlıklar ise düzensiz göç ve AB vizesiyle ilgili sorunlar olacak.

Türkiye ile Yunanistan arasında 7 Aralık'ta 5'incisi düzenlenecek Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısı kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis, Atina'da bir araya gelecek. İki ülkede de zirveden büyük beklentiler var. Ege ve Doğu Akdeniz'deki yetki alanları nedeniyle gerilim yaşayan Ankara ve Atina, Kahramanmaraş merkezli depremler ve Yunanistan'daki trajik tren kazasının ardından insani ilişkilere hız vermişti. Yeniden başlayan diyalog siyasi ilişkileri de olumlu yönde etkiledi.

ZİRVEDEN BEKLENTİ BÜYÜK

İki ülke heyetleri bir süredir karşılıklı temaslarda bulunuyor. 7 Aralık zirvesi öncesi hem Ankara hem de Atina diyalog kanallarının açık tutulmasına vurgu yapıyor, yaşanan büyük sorunların çözümünün sürekli diyalogla mümkün olduğu görüşünü her iki ülke de paylaşıyor. Bu açıdan en üst düzeyde diyaloğu içeren Atina zirvesinden beklentiler büyük.

Atina, Erdoğan için hazırlanıyor - Resim : 1
7 Aralık Atina zirvesinde Türkiye ve Yunanistan'ın gündeminde sınır güvenliği olacak. 

KAZAN-KAZAN ANLAYIŞI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri dönüşü uçakta yaptığı açıklamada, “Bizim dış politika anlayışımız 'hep ben kazanayım karşıdaki kaybetsin' değildir. Biz 'kazan-kazan' anlayışı ile Atina’ya gideceğiz. Orada yeni dönemin ruhuna yakışır kararlar almak için hem ikili ilişkilerimizi hem Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini ele alacağız” ifadelerini kullanmıştı.

EGE'DE SULAR SAKİNLEŞMELİ

Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis de zirve öncesi yaptığı açıklamalarda düzensiz göç ve bölgedeki diğer sorunların çözümü için Türkiye ile işbirliğinin şart olduğunu sık sık dile getiriyor, Ege ve Akdeniz'deki köklü sorunların çözümü için diyalog kanallarının açık tutulmasının önemini vurguluyor. Yunan basınının gündeminde de 7 Aralık zirvesi var. Yapılan yorumlarda “Beklentiler, Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin zorlu konuları için düşük olsa da, her iki taraf da Ege'deki 'sakin sular' döneminin uzatılması konusunda kararlı görünüyor” deniliyor.

Atina, Erdoğan için hazırlanıyor - Resim : 2
Zirvede Ege'deki kıta sahanlığı sorunları da ele alınabilir. 

ATİNA'DA BİLGİLENDİRME

Atina'da zirve öncesi hazırlıklar da bütün hızıyla devam ediyor. Kathimerini gazetesinin yer verdiği detaylara göre, Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti öncesinde Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou'ya brifing verdi. Gerapetritis, parlamentodaki partilerin liderlerine ve temsilcilerine de Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin gidişatı hakkında sunum yaptı.

MUHALEFET DESTEK VERİYOR

Yunanistan'da muhalefet partilerinden de Türkiye ile ilişkiler ve yaklaşan zirveyle ilgili açıklamalar yapılıyor. Ana muhalefet SYRIZA lideri Stefanos Kasselakis, gerilimi azaltmak, güven ve işbirliğini inşa etmek amacıyla Türkiye ile uluslararası hukuk temelinde diyaloğa kesin destek verdiğini söyledi. Ancak Kasselakis, Türkiye'ye yakın adalarda asker bulundurulması, kıta sahanlığı gibi konularda Miçotakis hükümetinin Türkiye ile müzakere yapmasına karşı olduğunu kaydetti.

PERSPEKTİF BELİRLENMELİ

Kasselakis Yunanistan'ın Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda kıta sahanlığının sınırlandırılması konusunda da net bir perspektife sahip olması gerektiğini belirterek, Türkiye ile bu konuda 'keşif amaçlı' temasların hangi şartlarda ilerleyeceğinin belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

ZOR KONULAR İÇİN 'LİDERLER KONSEYİ'

Muhalefet partisi PASOK'un parlamento temsilcisi Dimitris Mantzos, zirvede önemli bir gelişme olması, tartışmaların 'zor konulara' uzanması halinde, ülkede 'Siyasi Liderler Konseyi'nin toplanması gerektiğini kaydetti. Komünist KKE'den Giorgos Marinos ise, Yunanistan'ın NATO'yu güçlendirecek girişimlerden uzak durması gerektiğini bildirdi.

ertan.altan@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel