Amaç robot insan mı? Elon Musk aklımızla oynuyor

Elon Musk Dünya haberleri Gündem haberleri Teknoloji Haberleri Bilim Haberleri Sağlık Haberleri Yaşam Haberleri Yapay Zeka
Amaç robot insan mı? Elon Musk aklımızla oynuyor

Elon Musk, önümüzdeki on yıl içerisinde milyonlarca Neuralink çipini insanların beyinlerine yerleştirmeyi umduğunu söylemesi endişe ve tartışma yarattı. Çılgın projelerle gündemden düşmeyen Musk'ın 'robot insan' tasarladığı iddiaları ise bilim dünyasını bile ikiye böldü.

Teknoloji milyarderi ünlü iş insanı Elon Musk, geçen gün yaptığı açıklamada önümüzdeki on yıl içerisinde milyonlarca Neuralink çipini insanların beyinlerine yerleştirmeyi umduğunu söyledi. Musk, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Her şey yolunda giderse birkaç yıl içinde yüzlerce kişi Neuralink'e sahip olacak, belki beş yıl içinde on binlerce, 10 yıl içinde milyonlarca kişi olacak" dedi. Ayrıca Musk'a göre, gelecekte doğrudan beyne müzik aktarılabilecek ve ışık spektrumunun yeni bölümlerini görmek için görme yeteneği geliştirilecek. Musk’ın teknolojinin bir gün insan performansını artırmak için yapay zekayla birleşmesine imkan sunacağını iddia etmesi ise "insan zihin kontrolü projesini" yeniden gündeme taşırken tartışma yarattı.

YOL KAZASI OLABİLİR

Konuyla ilgili ‘haberglobal.com.tr’ye açıklama yapan Teknoloji Uzmanı Tanol Türkoğlu, “Musk'ın insan beynine çip yerleştirmeye başlamasının pek çok hastalığa kesin çözümü olabileceğini ifade etti. "İşlevsiz organlar yeniden çalışmaya başlayabilir" diyen Türkoğlu, "Ancak bu sürecin kendisi pek çok yol kazalarına gebe. Yine de dünyada pek çok insan komplo teorisyenlerinin bakış açılarının cazibesine katılıyor” açıklamasını yaptı.

Amaç robot insan mı? Elon Musk aklımızla oynuyor - Resim : 1
Neuralink, ilk hastasının düşüncelerini kullanarak bilgisayar destekli tasarım yazılımıyla 3 boyutlu nesneler oluşturmak gibi görevleri yerine getirebildiğini söyledi.

ASIL MESELE VÜCUDA ETKİSİ

Türkoğlu, beyne çip yerleştirmenin insanı uzaktan kumanda edilen robotlar haline getireceğinden endişe edildiğini sözlerine eklerken, şunları söyledi: "Ana akım ve sosyal medya  insanı zaten uzaktan kumanda ile kontrol etmiyor mu? Hem de bu kontrolü belli etmeden gerçekleştirmiyor mu? Madem elde böyle bir imkan var, neden bunun bariz bir versiyonunu üretip, insan beynine çip takıp, kendilerini ihbar etsinler ki! İnsan beynine çip yerleştirmede asıl tartışılması gereken bu çiplerin sadece kısa vadede değil uzun vadede insan vücudu üzerinde herhangi bir ciddi olumsuz etki yaratıp yaratmayacağıdır” dedi.

“İŞİN CİDDİYETİ BOZULUYOR”

“Hiç kimse yanı başında yaşamını tehdit edecek birisiyle yaşamak istemez!” ifadelerini kullanan Türkoğlu, “Komplo teorisyenliği ile konuya yaklaşmak, işin ciddiyetini bulandırıyor. Neuralink'in insanlığa şu garantiyi vermesi lazım: Beynine çip takılan kişi hiçbir şart altında ne kendisini ne de çevresini daha kötü hale getirmeyecektir” ifadelerini kullandı.

“ZİHİN OKUYORLAR"

Beyin Cerrahı Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın ise amacın insan zihin kontrolü olduğunu söyleyen bilim insanlarından. Prof. Dr. Aydın, “Şu anda zaten beyinde hangi kelimenin, hangi düşüncenin nöronu ateşlediğini biliyoruz. Temmuz ayında Nature bilimsel dergisinden bir makale yayınlandı. Makaleye göre; akıldan geçenler okunabiliyor. Makalede hangi nöronun hangi kelimeyi ateşlediği tespit edilmiş ve bu çok önemli. Bu şu demektir; aklınızdan geçenleri okuyabiliyorsak, istediğimizi de sizin aklınızdan geçirebiliriz anlamına gelmektedir ve ben bunun çok uzun bir vadede olacağını da sanmıyorum" dedi.

Amaç robot insan mı? Elon Musk aklımızla oynuyor - Resim : 2
Elon Musk, "Neuralink'in bir sonraki ürünü, her iki gözünü kaybetmiş veya hiç görmeyen kişilerin görmesini sağlayacak olan BlindSight olacak” dedi.

SAVAŞTA KULLANIRLAR

Prof. Dr. Aydın, konuyla ilgili açıklamalarına şöyle devam etti:

“Akıllı robotlar, parçacıklar, nanobotlar, nanotüpler, kuantumbotlar hayatın içinde olabilir. Bunlar yapılıyor ancak icabında savaşta kullanabilir, insanlar bu şekilde öldürülebilir. “Musk’a dur diyecek biri var mı yok mu bilmiyorum. Ancak bizim mutlaka yapay zeka üniversitesi kurmamız lazım. Bu şemsiye altında; dijital mühendislik fakültesi, beyin mühendisliği fakültesi, robotik mühendislik fakültesi, veri mühendisliği fakültesi, siber güvenlik mühendisliği fakültesi, yazılım mühendisliği fakültesi, kuantum mühendisliği fakültesi, neuroscience (sinir bilimi) fakültesi olmalı. Böylece insanlığın aleyhine hareket edenlere dur diyebiliriz.”

ORTAK HAREKET EDİLMELİ

“Dünyada bütün ülkeler ortak hareket etmeli. Veri güvenliği çok önemli bir konu. Verilerin mutlaka millileştirilmesi lazım. Bu noktada milli veri projesi, siber güvenlik projeleri hazırlanabilir. Hatta bizim kendi bulut sistemimizin olması lazım."

[email protected]

Kaynak: Web Özel