ABD'nin ambargo sopası Yunanistan'ın gözünü korkuttu

Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Avrupa Birliği yunanistan Dünya haberleri Ekonomi haberleri
ABD'nin ambargo sopası Yunanistan'ın gözünü korkuttu

Avrupa Birliği basını, ambargoları delerek Rus petrolünü dünya pazarlarına ulaştıran Yunanistan denizcilik firmalarının paniğe kapılıp bu ticareti sonlandırdıkları iddiasında bulundu. Yunan şirketlerin gözünü korkutan ise ABD'nin ilgili firmaları “kara listeye" alacağını açıklaması oldu.

AB'ye yakınlığıyla bilinen Euractiv haber sitesi çarpıcı bir iddiada bulundu. Ambargo konulmasına rağmen, Rus petrolünün büyük kısmını küresel pazarlara taşıyan Yunanistan merkezli gemicilik şirketleri bu kez ABD tarafından ambargolu şirketler listesine alınmamak için Moskova ile tüm ticari faaliyetlerini durdurdu. Yunanistan gemicilik şirketleri başta ABD ve AB olmak üzere Rus petrolüne uygulanan ambargo kararlarını tanımadan son iki yıldır başta Orta Doğu, Afrika, Güney Amerika ve Asya ülkeleri olmak üzere Moskova'nın enerji kaynaklarını küresel pazarlara taşıyordu. 

TİCARETİ SONLANDIRDILAR

Euractiv'in AB kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre Rus petrolünü küresel pazarlara taşıyan üç büyük Yunan gemicilik şirketi sonunda Yunanistan hükümeti tarafından uyarıldı. ABD Hazine Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Yunan şirketlerini “kara listeye alacağını” açıklaması ve Yunan gemicilik sektörüne yönelik yaptırım kararları çıkabileceği uyarısında bulunması üzerine adı geçen denizcilik şirketlerini korku sardı. Bu şirketlerin ise 'Minerva Marine', 'Thenamaris' ve 'TMS Tankers' oldukları ifade edilirken, söz konusu firmaların bu ticari faaliyeti tümüyle sonlandırdıkları bilgisi de paylaşıldı. 

DİĞER AKTÖRLERE YÖNELDİLER

Yunan gemilerinin Rusya petrolünü taşımaktan vazgeçmelerinin Moskova için yıkıcı etkiye sahip olabileceğini belirten AB kaynakları ise Rusya'nın bir süredir böylesine bir olasılık için hazırlık yaptığını da iddia etmekteler. Rusya'nın ayrıca en büyük denizcilik firması Sovcomfolt'u devreye soktuğu ve Yunanistan gemilerine alternatif olarak da Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan, Hong Kong, Seyşeller ve Gana merkezli denizcilik firmalarıyla petrol taşıma ticareti için görüşmeler yaptığı iddialar arasında. Rusya petrolünü hali hazırda Liberya ve Cook Adaları'ndaki bazı denizcilik firmalarının taşıdığı da biliniyor. 

İŞE YARAMIYOR MU?

2022 yılındaki G7 toplantısında alınan karar doğrultusunda Batılı denizcilik firmaları Rus petrolünü tek bir şartın yerine getirilmesi koşuluyla taşıyorlar. Bu şart ise Rus petrolünü alacak ülkelere varili 60 doların altında satma zorunluluğu getirilmiş olması. OPEC ve ABD Hazine Bakanlığı verileri ise çoğu Rus petrol şirketinin bu kararı tanımadan satış yaptığını ve piyasa kısıtlamasının işe yaramadığını ortaya koyuyor. 

SERVET ELDE ETTİLER

Yunan gemicilik şirketlerinin Rusya ile ticaretlerinden “servet elde ettikleri” ifade edilirken, bir Yunan konteyner gemisinin Rus petrolünü Baltık kıyılarından alıp Hindistan'a ulaştırmasından elde ettiği kazanç 15 milyon dolar olarak öne sürülüyor. Kazancın bu kadar yüksek olmasının sebebi ise “ambargoya uğrama riskinin göze alınması.”

AYLIK 10 MİLYON TON PETROL

Verilere göre üç büyük Yunan denizcilik şirketi son olarak toplamda sahip oldukları 100 konteyner gemisi ile Rusya'nın petrolünün büyük bölümünü küresel pazarlara ulaştırıyorlardı. Yunan gemilerinin bu şekilde Rusya'nın Primorsk, Ut-Luga ve Novorossiisk kent limanlarından aldıkları aylık yaklaşık 10 milyon ton petrolü taşıdıkları düşünülüyor. 

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel