ABD'li yargıç konuştu, Donald Trump engellenemez!

donald trump ABD Joe Biden Dünya haberleri ÖZEL HABERLER Gündem haberleri Yaşam Haberleri
ABD'li yargıç konuştu, Donald Trump engellenemez!

ABD'nin önde gelen Anayasa hukuku uzmanlarından Lee Hudspeth hakkında iki eyaletten “Başkan adaylığına uygun değil” kararı çıkan Donald Trump'a ilişkin olasılıkları değerlendirdi. Ünlü hukukçuya göre böylesine kararlar ABD tarihinde işe yaramadı. Oy verenler ise Trump'ı seçimlerde görmek istiyorlar.

Eski ABD Başkanı Donald Trump hakkında Colorado Eyaleti'nin ardından Maine Eyaleti'nden de “eyalette başkanlık seçimlerine katılamaz” kararı çıktı. ABD'nin önde gelen Anayasa hukuku uzmanlarından, Teksas Eyaleti eski Baş Yargıcı Lee Hudspeth mevcut durumun ABD'de büyük bir kriz yaratacağına değinerek “oy verenlerin büyük bölümü Trump'ı başkanlık tartışmalarında görmek isteyecektir” ifadesini kullandı.

ABD'li yargıç konuştu, Donald Trump engellenemez! - Resim : 1
Teksas Eyaleti eski Baş Yargıcı Lee Hudspeth'e göre (fotoğrafta) “oy verenlerin büyük bölümü Trump'ı başkanlık tartışmalarında görmek isteyecek.” 

TRUMP'A İKİ DARBE

Eski ABD Başkanı Donald Trump Kasım 2014'de gerçekleşecek seçimler öncesinde iki ayrı eyaletten darbe aldı. Ülke genelinde yapılan anketlere göre Cumhuriyetçi Parti'de rakipsiz aday gözüken ve ABD Başkanı Joe Biden'ın da önünde çıkan Trump'a Colorado Eyaleti'nin ardından bu kez de Maine Eyaleti'nden kötü haber geldi.

'ANAYASA'YA KARŞI EYLEM

Maine Eyaleti Seçim Kurulu Başkanı Shenna Bellows, ABD Anayasası'nın 14. maddesini işaret ederek Trump'ın eyalette seçim listesine girmesinin mümkün olmadığını açıkladı. Gerekçede 6 Ocak 2021 tarihindeki Kongre baskınına vurgu yapılarak o dönem ABD Başkanı göreviyle Donald Trump'ın destekçilerini “Anayasa'ya karşı eyleme yönlendirmek” ve “yanlış iddialarla şiddet eylemlerine teşvik etmek” suçlarını işlediği iddiasına yer verildi. Teksas Eyaleti eski Baş Yargıcı Lee Hudspeth ABD Başkanlık seçimlerindeki tartışmaları ve hukuki zemini haberglobal.com.tr'ye değerlendirdi.

İşte ünlü hukukçunun Türkiye'yi olduğu gibi tüm dünyayı etkileyecek ABD Başkanlık seçimleri tartışmalarına ilişkin yorumları:

HER KOŞULDA SİYASİ KRİZ

“Trump'ın hukuk ekibi de her iki eyaletin kararı için ABD Yüksek Mahkemesi'ne itiraz etmiş durumda. Yüksek Mahkeme'den çıkan karar eyaletlerin üzerinde federal bir karar olacağı için eğer Donald Trump'ın eyaletlerden seçimlere girebileceğine karar verilirse iki eyaletin kararı da boşa düşer. Ancak bu kez de eyaletlerin Senatolarında federal kararlara ilişkin ateşli bir tartışma başlayabilir. Bu federal bir kriz anlamına gelir ve seçim öncesi ABD'de yaşanabilecek en ciddi yönetim krizi olacaktır."

ABD'li yargıç konuştu, Donald Trump engellenemez! - Resim : 2
6 Ocak 2021 tarihinde Donald Trump taraftarlarının ABD Kongresi'ne düzenlediği baskın Trump'ın peşini bırakmıyor.

14 MADDE İŞE YARAMIYOR

ABD tarihinde bir kriz durumunda Anayasa'nın 14. Maddesinin uygulanıp da nihai çözüm sağlandığı görülmedi. İlk kez iç savaş sonrası yenilen Güney'deki Konfederasyon eyaletlerindeki temsilcilerin kamu görevlerine atanmasını engellemek için uygulanan yasa o dönem bile söz konusu temsilcilerin kendi eyaletlerinde kamu görevlerine gelmelerini engelleyemedi.”

HUKUK İKİ TARAFA DA İŞLİYOR

“Diğer yandan Trump'ı seçim dışı bırakmak için Michigan, Minnesota, Oregon ve Wisconsin Eyaletleri'nde de davalar açıldı ancak kabul edilmedi. Gerekçe olarak da eyaletlerin yerel yasalarının bir başkan adayının adaylık statüsü üzerinde bir karar hakkına hukuken sahip olmadığı ileri sürüldü. Görüldüğü üzere hukuk iki taraf içinde işler vaziyette.”

TRUMP'I İSTEYECEKLER

“ABD Başkanlık seçimleri için Seçim Komisyonu adayların karşılıklı canlı yayına çıkacağı üç ayrı program belirledi. Bunlar Texas, Virginia ve Utah Eyaletleri. Üç eyalet de Cumhuriyetçi oyların yüksek olduğu ve Trump'ın çok fazla taraftarı bulunan eyaletler. Üç eyaletteki oy verenlerin büyük bölümü Trump'ı o tartışmalarda görmek isteyecektir.”

6 OCAK'TA NE OLDU?

Tarihe “6 Ocak Kongre Baskını” olarak geçen Trump taraftarlarının 6 Ocak 2021 tarihinde Amerikan Kongresi'ne gerçekleştirdikleri baskın o dönem ABD Başkanı olan Donald Trump'ın açıklamalarının ardından başlamıştı. Trump, Beyaz Saray yakınlarında yaptığı konuşmada Demokrat Parti'nin adayı Joe Biden'ın 2020 Başkanlık Seçimleri'ni “hile sonucu” kazandığı yönünde iddialarda bulunmuştu. Bu konuşmanın ardından 6 Ocak 2021 tarihinde binlerce Trump destekçisi ABD Kongre Binası'na saldırmış, camları kırarak ve polisle çatışarak Kongre Binası'na zorla girmişlerdi. Aralarında bir polis memurunun da olduğu 5 kişinin hayatını kaybettiği olaylar esnasında 140'tan fazla güvenlik görevlisi de yaralandı. 

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel