ABD'li ünlü yargıç konuştu, dava Trump'ı güçlendirdi

ABD ABD Temsilciler Meclisi Joe Biden donald trump Cumhuriyetçiler Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Yaşam Haberleri
ABD'li ünlü yargıç konuştu, dava Trump'ı güçlendirdi

ABD eski Başkanı Donald Trump, yargılandığı 'Sus Payı Davası'ndaki 34 iddianın tamamından suçlu bulundu. Haberglobal'e konuşan ABD'nin önde gelen Anayasa hukukçularından Lee Hudspeth'e göre halk nezdinde güçlenen Trump'ın, başkan olmasının önünde hukuki bir engel bulunmuyor.

ABD eski Başkanı ve 2024 Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin Başkan adayı Donald Trump yargılandığı 'Sus Payı Davası'ndaki 34 ayrı iddianın tamamından suçlu bulundu. Dava ile ABD tarihinde ilk kez adi suçtan yargılanan eski bir başkan suçlu bulunmuş oldu. Daha önce Trump'ın engellenmeye çalışılacağı ancak hukuken başkanlık adaylığına engel olunamayacağı yönündeki düşüncesini dile getiren ABD'nin önde gelen Anayasa hukuku uzmanlarından Lee Hudspeth ise Haber Global Web Özel'e yaptığı açıklamada davanın Trump'ı halk nezdinde güçlendirdiğini ifade etti. Trump hakkındaki kararın başkanlığa engel olmadığının altını çizen ülkesinin saygın Anayasa hukukçularından Teksas Eyaleti eski Baş Yargıcı Hudspeth şu çarpıcı yorumlarda bulundu:

ABD'li ünlü yargıç konuştu, dava Trump'ı güçlendirdi - Resim : 1
ABD'nin önde gelen Anayasa hukuku uzmanlarından Lee Hudspeth'e göre Donald Trump hakkındaki mahkeme kararı başkanlık seçimleri önünde bir engel teşkil etmiyor. 

ŞART ENGELİ KALDIRDI

“Dava görülmeden önce Trump'ın savunma ekibi denetimli serbestlik memuru ile görüştü ve suçlamaların ağırlaştırılamayacağı, eyalet yasaları gereği Trump'ın sicili olmadığı için adi suçların Anayasal hakları ihlal edemeyeceğini ifade ettiler. Bu iddia kabul edildi ve dosyaya eklendi. Bu noktada Trump'ın başkan adaylığı önündeki engel bizzat dava dosyasındaki bu şart ile kalkmış durumda.

YASALAR CEZAEVİNE KARŞI

“Federal yasalara göre Trump'ın cezai hüküm ve gözetim altına alınmasına yönelik savcılığın karar çıkarması için 27 Haziran'a kadar zamanı var ancak bu tarih Trump ve Biden arasında canlı yayınlanacak ilk resmi Başkanlık tartışmasının da olduğu tarih. New York ceza yasaları emsalleri ayrıca finansal suçlardan ilk kez yargılanan bir vatandaşın suçlu bulunması halinde cezaevine gönderilmesine karşı.

TRUMP GÜÇLENDİ

“Dolayısıyla Donald Trump'ın finansal suçları başkanlık için adaylığına ve kazanması durumunda Başkan olarak görev yapmasına engel değil. Diğer yandan Trump'ın savunma takımının karara itiraz etmesi beklenir bir durum olacaktır. Dava sonucu, Trump'ı halk nezdinde güçlendirdi."

ABD'li ünlü yargıç konuştu, dava Trump'ı güçlendirdi - Resim : 2
ABD Kongresi'ndeki tüm Cumhuriyetçilerin davanın ardından tek vücut halinde Donald Trump'ın arkasına geçtikleri ifade ediliyor.

CUMHURİYETÇİLER TEK VÜCUT

Öte yandan mahkeme kararının ardından Washington'daki atmosfer de değişmeye başladı. ABD Kongresi'nden bilgilere yer veren The Hill gazetesi mahkeme kararının ardından değişen havayı şu kulis bilgileriyle gündeme getirdi: "Donald Trump artık Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olduğu için Kongre'deki tüm Cumhuriyetçiler davayı partiye karşı açılmış bir yıpratma süreci olarak görüyorlar."

KONGRE TRUMP'IN ARKASINDA

Daha önce Trump'ı eleştiren çok sayıda Cumhuriyetçi de partinin kararının arkasında durmaya başladı. Aralarında partinin lideri konumundaki Mitch McConnell, Susan Collins, Mitt Romney ve Nikki Haley, Temsilciler Meclisi Sözcüsü Mike Johnson ya da Marco Rubio gibi en ağır topların bulunduğu isimler Trump'ı savunmaya başladılar. Bu isimler daha önce Trump'ın partinin başkan adayı olmasına açıkça karşı olduklarını ifade etmişlerdi. Adı geçen isimler “Adalet sistemimiz Cumhuriyetçi Parti'ye karşı bir silaha dönüştürüldü” eleştirisini de dile getiriyorlar.

DEMOKRATLAR KORKUYOR

Diğer yandan karar Başkan Joe Biden'ın partisi Demokrat Parti'de de strateji değişikliğine yol açtı. US News'in derlediği bilgilere göre 7 kritik eyaletin seçimlerde hangi partiye oy vereceği kestirilemiyor. Demokrat Partililer ise Trump'ın üstüne daha fazla gidilirse bu eyaletlerde Biden'a karşı öfke uyanacağından çekindikleri için ABD'de tartışılan ismin gündeme getirilmemesi gerektiğini dile getiriyorlar. Kongre'deki Demokratların çekindiği bir başka unsur da Trump'ın neredeyse bütün anketlerde Biden'ın önünde olması.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel