ABD-Rusya geriliyor! Arktik'te nükleer tehlike!

Rusya ABD Dünya haberleri ÖZEL HABERLER NATO Kanada Ekonomi haberleri
ABD-Rusya geriliyor! Arktik'te nükleer tehlike!

Dünyanın yeni sıcak bölgesi olan Arktik'teki mücadele kızışıyor. ABD, NATO müttefiklerini rekabete dahil etmek için yoklamaya başlarken Rusya ise bölgeye S-300, S-400 hava savunma sistemleri yerleştirdi. Moskova nükleer bombardıman uçakları için Arktik'te ayrıca pistler de inşa etti.

Ağustos ayında Çin ve Rus filoları ile ABD filosunun Alaska'da karşı karşıya gelmesinin ardından ABD'deki raporlar ve Rusya'nın değişen strateji belgesi, Arktik bölgenin küresel gerilimin yeni odağı olacağını ortaya koymuştu. İstihbarat kaynaklarının paylaştığı son bilgiler ise ABD'nin bölgedeki mücadele için NATO'yu yoklamaya başladığı, Rusya'nın da bölgeye hava savunma sistemleri yerleştirdiği ve nükleer uçaklar için pistler inşa ettiğini ortaya koydu. Küresel istihbarat haberleriyle ön plana çıkan Intelligence Online'ın (IO) paylaştığı bilgilere göre ABD Arktik bölgedeki mücadele için “NATO'daki müttefiklerine destek yoklaması yapmaya başlamış durumda.” 

TATBİKATLAR ARTTI

Ancak Kanada'nın durumu daha çarpıcı. IO'nun paylaştığı bilgilere göre Kanada hükümeti ABD'nin bölgede ciddi bir askeri yatırım yapmaya başlaması karşısında tedirginlik duymaya başlamış durumda. Arktik bölgedeki en geniş sınır hatlarından birisine sahip olan Kanada özellikle ABD donanmasının bölgede sıklıkla tatbikat yapıyor olması ve uzaydan askeri uydular aracılığıyla Arktik istihbarat gözlem taramaları yapması karşısında kendi askeri kabiliyetini arttırma baskısı yaşamaya başladı.

DONANMA GÜCÜ EKSİK 

Kanadalı askeri stratejistler Arktik bölge için donanma ile uydu teknolojileri bakımından hızla ABD'nin seviyesine yaklaşılması gerektiği düşüncesindeler. Kanada Donanması'ndan Koramiral Angus Topshee'nin açıklamalarına göre, yalnızca 12 fırkateyne sahip Kanada'nın Arktik bölgede ABD ile birlikte Rusya-Çin bloğuna karşı mücadele edebilmek için bu rakamı arttırması gerekiyor. Topshee, Kanada Donanması'nın ciddi bir personel ve gemi eksiği olduğunu dile getirip Arktik bölgede varlık gösterebilmek için bu sorunların “acilen çözülmesi gerektiğinin” de altını çiziyor. 

TİCARET ROTALARI

Rusya'nın muhalif yayın organlarından The Moscow Times ise Rusya'nın 4 ay önce hazırladığı 'Arktik Strateji'yi hayata geçirme kararı aldığını iddia etti. Rusya'nın Arktik bölgede yeni kara ve deniz üsleri kuracağı iddia edilirken Moskova'nın ayrıca bölgeden geçecek 2 yeni ticaret rotası yaratacağı da ifade edildi.

7 YENİ LİMAN 

Moskova'nın ABD ile askeri rekabetin yanı sıra ticari mecburiyet dolayısıyla da Arktik stratejisini hayata geçirdiği ifade ediliyor. Ayrıca Rusya kısa süre önce Arktik bölgede oluşturulan yeni bir ticaret rotasından ilk kez Çin'e sıvı doğalgaz akışının sağlandığını açıklamıştı. Rusya'nın bu kapsamda 20 Arktik gemilik filosuna eklemek üzere 33 yeni gemi inşa ettiği de ifade edilmekte. Strateji kapsamında 2030 yılına kadar Arktik bölgeden 190 milyon ton kargo taşınması da hedefleniyor.

NÜKLEER UÇAKLAR İÇİN PİST

Elde edilen bilgilere göre Rusya Arktik bölgeye geçtiğimiz iki ay içerisinde çok sayıda S-300 ve S-400 hava savunma sistemleri kurdu ve “nükleer bombardıman uçaklarının iniş ve kalkışlarına uygun şekilde” dört yeni pist inşa etti. Rusya'nın ayrıca bölgeye 10 bin ek asker göndereceği de ifade edilmekte. Moskova Ağustos ayında ayrıca Arktik bölgede 8000 askeri personel, savaş gemileri ve denizaltıların katılımıyla çok geniş bir askeri tatbikat da düzenledi. 

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel