Dolar haftaya 34 TL'den başlıyor! Veri gündemi yoğun

Ekonomi haberleri dolar
Dolar haftaya 34 TL'den başlıyor! Veri gündemi yoğun

Yoğun veri gündeminin olduğu haftaya dolar 34 TL'den başlarken, Euro 37,67 TL'den başladı. Yatırımcılar Fed'in özellikle 18 Eylül'deki toplantısı için bir işaret fişeği olabilecek ABD enflasyonu rakamlarına odaklanacak. İçerde ise cari denge ve Piyasa Katılımcıları Anketi takip edilecek.

Yoğun veri gündeminin olduğu haftaya dolar 34 TL'den başlarken, Euro 37,67 TL'den başladı.

Geçtiğimiz hafta güncellenen Orta Vadeli Program'ın ardından Uluslararası Kredi Derecelendirme kuruluşu Fitch de not artışını açıkladı. Fitch Türkiye’nin kredi notunu B+’dan BB-‘ye yükseltti, görünüm durağan.

Azalan dolarizasyon ve döviz talebinin dış tamponlardaki iyileşmeyi destekleyeceği belirtilirken, yıl sonu rezervleri ise 158 milyar dolar olarak tahmin edildi. TCMB'nin politika faizini yüzde 50'ye yükseltmesinin TL’de reel değerlenmeye neden olduğu, bunun da hükümetin dezenflasyon stratejisi için önemli olduğu vurgulandı.

Not artırımını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanın Mehmet Şimşek “Makro finansal istikrarımızı güçlendiren ve dayanıklılığımızı artıran programımız sayesinde 2024 yılında üç büyük kredi derecelendirme kuruluşundan not artırımı alan tek ülkeyiz” dedi. Şimşek "Bu hafta açıkladığımız Orta Vadeli Programımızla son bir yılda elde ettiğimiz kazanımları kalıcı hale getirerek ekonomimize duyulan güveni daha da artıracağız” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta başında hükümet OVP'de enflasyonu yukarı yönlü, büyüme rakamını yüzde 0,5 aşağı yönlü güncellemişti. 

Küresel piyasalarda ise gözler çarşamba günü açıklanacak ABD enflasyonunda olacak. Geçtiğimiz cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam beklentilerin altında kalmıştı. Bu da Fed'in eylül ayında yüzde 0,25 yerine yüzde 0,50 faiz indirimi yapacağı beklentilerine yol açmıştı. Yatırımcılar Fed'in nasıl bir faiz indirimi yapacağını göstermesi açısından çarşamba günü TSİ 15:30'da açıklanacak ABD enflasyonunu bekleyecekler. 

İçerde ise veri gündemi yoğun. Yarın işsizlik ve sanayi üretimi rakamları açıklanacak. Perşembe günü ise Cari açık rakamları açıklanacak. Yavaşlayan ekonomi ve turizm sayesinde cari dengenin daha da gerilemesi bekleniyor. Cuma günü ise iş dünyasının ekonomi beklentilerine yönelik beklentilerini ifade eden Piyasa Katılımcıları Anketi açıklanacak. OVP sonrası piyasanın enflasyon ve kur tahminleri önem kazandı.