Dolar 26 TL'deki seyrine devam ediyor... OVP etkileri izleniyor

Ekonomi haberleri dolar
Dolar 26 TL'deki seyrine devam ediyor... OVP etkileri izleniyor

Yoğun bir açıklama dalgasından geçen perşembe gününün ardından dolar kuru haftanın son gününe 26,85 TL'den, euro ise 28,7767 TL'den başladı. Dünün en çok konuşulan konularda Dünya Bankası'nın Türkiye'ye olan yatırımı artırması ve Moody'sin Türkiye değerlendirmesi vardı

Yoğun bir açıklama dalgasından geçen perşembe gününün ardından dolar kuru haftanın son gününe 26,85 TL'den, euro ise 28,7767 TL'den başladı. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, OVP ile ilgili olarak yabancı basın ile gerçekleştirdikleri toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın OVP desteğinin tam olduğunu, bu konuda en ufak bir tereddüt bulunmadığını söyledi. Şimşek, yeni OVP'nin gerçekçi bir çerçeveye sahip olduğunu söyledi ve ekledi "Dezenflasyon programına ilişkin olsun, maliye politikasına ilişkin olsun sayın Cumhurbaşkanımızın desteği tam. Bunu sadece hissetmiyoruz, görüyoruz, o konuda net mesaj vermek istiyorum. En ufak tereddüt yok.”

Aynı toplantıda konuşan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Enflasyon Raporunda öngördükleri enflasyon tahmininde bir değişiklik olmadığını ifade ederken, "2024 yılında dezenflasyonun tesisi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız" dedi ve ekledi "Bundan taviz yok" 

Erkan "Şu anda da böyle bir geçiş döneminden geçiyoruz. Fakat kararlı şekilde sürdürdüğümüz sıkılaştırıcı para politikasının 2024 yılında meyvelerini vermesiyle, iç talebin arza daha yakın seviyeye geleceğini ve enflasyon beklentilerini kontrol altına alacağını öngörmekteyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Moody's' beklenen Türkiye değerlendirmesini yayımladı. Moody's', son zamanlarda uygulanan politikalarla geleneksel ekonomi politikalarına dönüşün daha güçlü bir kredi notu açısından olumlu olduğunu açıkladı. Moody's', politikaların böyle devam etmesi halinde daha güçlü bir kredi notu açısından meyveleri vermeye başlayacağını söyledi. 

Öte yandan yabancıların Türk Lirası'na girişleri ve Kur Korumalı Mevduat'taki çözülme sürüyor. Kur Korumalı Mevduat'ta 2 haftada 60 milyar TL çözüldü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre KKM büyüklüğü geçen hafta 20,3 milyar TL düşüşle 3,35 trilyon TL olarak gerçekleşti. Böylece 2 haftalık çözülme 60 milyar TL oldu. Mehmet Şimşek, KKM'den tam çıkış için rezervlerin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Şimşek "Kur korumalı mevduat (KKM) konusunda kafamızda tabii ki bir plan var. Önce rezervlerimizi güçlendireceğiz. Sonra çıkış stratejisini kamuoyuyla paylaşacağız." ifadesini kullandı. 

Yabancılar, 1 Eylül haftasında 375 milyon dolarlık tahvil alımı ile son 2,5 senenin en yüksek alımını gerçekleştirdi. 

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro Döviz mevduatları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan