Dolardaki yükseliş yüzde 1'i aştı!

Ekonomi haberleri abd doları dolar TCMB Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Mehmet Şimşek
Dolardaki yükseliş yüzde 1'i aştı!

Dolar kuru mayıs ayı başından beri 32.20 TL civarındaki istikrarlı seyrini sürdürüyor. Kur bugüne 32,19 TL'den başladı. Euro ise 35,12 TL'den başladı. Dün açıklanan enflasyon beklentilerin biraz üstünde geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "En kötüsü geride kaldı" ifadesini kullandı.

Dolar kuru mayıs ayı başından beri 32.20 TL civarındaki istikrarlı seyrini sürdürüyor. Kur bugüne 32,19 TL'den başladı. Euro ise 35,12 TL'den başladı. 

Saat 14:20 - Dolardaki yükseliş saatler 14:20'yi gösterdiğinde yüzde 1'i aşmış vaziyette. Dolar/TL kuru yüzde 1,10 yükselişle 32.51 TL'yi görürken, Euro'daki yükseliş ise yüzde 0,65 ile 35,35 TL'yi aşmış vaziyette. 

Kurun istikrarında Türkiye'ye olan sermaye akışları etkili oldu. Dün katıldığı bir yayında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Son 2 ayda Merkez Bankası'na 65 milyar dolar kaynak girişi oldu." ifadesini kullandı. Türkiye'ye olan sermaye akışlarının rezervlerde iyileşme sağladığını ve kırılganlığını azalttığını söyleyen Şimşek "Eksi rezerv bir gündem maddesi olmaktan çıkmıştır.  Kısa vadeli kaynaklar her an yön değiştirebilir, biz sırtımızı oraya dayamıyoruz. Türkiye'nin risk primi hala yüksek, çünkü programın daha başındayız, sabır ve kararlılıkla önümüzdeki 2,5 yıl uygulayacağız." dedi.

Piyasaların beklediği Mayıs ayı enflasyonu dün açıklandı. Enflasyon mayısta aylık yüzde 3,37, yıllık ise yüzde 75,45 olarak açıklandı. Rakamlar piyasanın beklediğinin hafif üzerinde geldi. Bakan Mehmet Şimşek "En kötüsü geride kaldı." dedi. Enflasyonla mücadelede geçiş döneminin kapandığını söyleyen Şimşek "Dezenflasyon sürecine giriyoruz" dedi. 

Şimşek "Yıllık enflasyon yüksek ihtimalle üçüncü çeyrek sonunda yüzde 50’nin altına gerileyecek." ifadesini kullandı. 

TCMB'de enflasyonun yüzde 75 ile mayıs ayında zirve yapmasını ve hazirandan itibaren de dezenflasyon sürecinin başlamasını bekliyordu. TCMB bugün mayıs ayı enflasyonuna ilişkin aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayımlayacak. 

Mayıs ayında dış ticaret açığı yüzde 47,8 düşüşle 6,52 milyar dolar olarak gerçekleşti. Mayıs ayında dış ticaret açığı 6 milyar dolar iyileşme gösterdi. 

Verilerin ardından dolar/TL kuru bir değişim sergilemeyerek yatay seyrine devam etti. Doların diğer para birimlerine karşı gücünü ölçen DXY endeksi 104,715'ten 104'e kadar geriledi. Gerilemede beklentilerin altında gelen ABD imalat verisi etkili oldu. İmalat verisi ülkede sektörün zayıfladığına işaret etti.