Dolar enflasyon öncesi düşüşte!

Ekonomi haberleri abd doları FED TCMB Enflasyon TÜİK Fatih Karahan Mehmet Şimşek
Dolar enflasyon öncesi düşüşte!

Dolar kuru enflasyon rakamlarının açıklanacağı güne düşüşle başladı. Kur haftanın ilk gününe 32,19 TL'den başladı. Euro ise 34,96 TL'den başladı. Bugün enflasyonun son kez yüksek gelmesi ve önümüzdeki aydan itibaren gerileme sürecine girmesi bekleniyor.

Dolar kuru enflasyon rakamlarının açıklanacağı güne düşüşle başladı. Kur haftanın ilk gününe 32,19 TL'den başladı. Euro ise 34,96 TL'den başladı.

Bugün enflasyonun zirve yapması ve ardından gerileme sürecine girmesi bekleniyor. TCMB Başkanı Fatih Karahan, 2024 yılının ikinci enflasyon raporu sunumunda "Olumsuz baz etkisiyle enflasyon mayıs ayında zirveye ulaşacaktır. Böylece, politika iletişiminde sıklıkla vurguladığımız geçiş döneminin sonuna gelmiş olacağız." ifadelerini kullanmıştı. Karahan, TL'deki değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtasıyla enflasyonun ana eğiliminin gerileyeceğini ve dezenflasyon sürecine girileceğini vurgulamıştı. 

Geçtiğimiz hafta katıldığı bir etkinlikte konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise "enflasyonda geçiş süreci bu ay sona eriyor." ifadelerini kullanmıştı. Bakan Şimşek, enflasyonun eylül ayında yüzde 40'lı rakamları görebileceğini söyledi. 

TÜİK'in rakamlarına göre enflasyon nisan ayında aylık yüzde 3,18, yıllık bazda ise yüzde 69,80 düzeyinde bulunuyor. 

Ekonomistler ve analistler, enflasyonun mayıs ayında yüzde 3 düzeyinde artması ve yıllık enflasyonun ise 74,8 ila 74,9'a ulaşmasını bekliyor. TCMB Başkanı Fatih Karahan'da mayıs ayında yüzde 75'i işaret etmişti. 

Öncü gösterge niteliğinde olan İstanbul enflasyonu ise aylık yüzde 3,59, yıllık yüzde 82,20 arttı.

Küresel piyasalarda ise bu hafta Avrupa Merkez Bankası(ECB)'nin faiz kararı bulunuyor. ECB'nin bu hafta faiz indirmesine kesin gözüyle bakılıyor. 

Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi haftaya sınırlı düşüşle başladı.