Dolar 33 TL'nin altında! Gözler saat 14:00'a kilitlendi

Ekonomi haberleri dolar TCMB Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Mehmet Şimşek Fatih Karahan
Dolar 33 TL'nin altında! Gözler saat 14:00'a kilitlendi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB)'nin faiz kararını açıklayacağı güne dolar 33 TL'nin altında 32,92 TL'den başlarken, euro 35,89 TL'den güne başladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB)'nin faiz kararını açıklayacağı güne dolar 33 TL'nin altında 32,92 TL'den başlarken, euro 35,89 TL'den güne başladı.

Her ayın 3. haftasının sonunda perşembe günleri faiz kararını açıklayan TCMB, Başkan Fatih Karahan'ın Brezilya'da katılacağı toplantıları nedeniyle 25 Temmuz Perşembe günkü Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısını 23 Temmuz salı gününe çekmişti. Yani bugüne... Bugün saat 14:00'da faiz kararını açıklayacak olan TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit bırakması bekleniyor.

Piyasaların yıl sonu enflasyon ve kur beklentileri de hükümetin hedeflerine yaklaşmaya başlıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) anketinde piyasa katılımcılarının yıl sonu tüketici fiyatları (TÜFE) beklentisi yüzde 43,52'den yüzde 42,95'e geriledi. 

Piyasanın kur beklentisi ise 37,75 TL'den 37,37 TL'ye geriledi. 

Anketi değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Enflasyon beklentileri hedefimize yakınsıyor." dedi. Bakan Şimşek "Temmuzda aylık enflasyonda geçici etkiler kaynaklı artış olmasını beklemekle birlikte yıllık enflasyonda belirgin bir düşüş öngörüyoruz." diye konuştu.

Geçtiğimiz cuma günü Moody's Türkiye'nin kredi notunu 2 kademe birden artırdı. Kredi notu görünümü de pozitif olarak korunurken piyasa uzmanları bunun ilerde not artırımlarına işaret ettiğini belirtti. 

TCMB, Türk Lirası'nı destekleyici adımlar atmaya devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda açıkladığı KKM'de uygulanacak en düşük faiz oranının yüzde 35'e düşürülmesinin ardından bu kez yabancı para krediler için yüzde 2 olan aylık büyüme sınırını yüzde 1,5'e çekti. 

Küresel piyasalar ise ABD'ye odaklandı. Mevcut ABD Başkanı Joe Biden, başkanlık yarışından çekildiğini X sosyal medya hesabından yayımladığı bir mesajla duyurdu. Biden daha sonra yaptığı açıklamalarda başkan yardımcısı Kamala Harris'i desteklediğini açıkladı. 

Piyasaların tepkisi ise olumlu oldu. Dolar düşerken, borsalar yeşile döndü. 

Öte yandan bugün saat 09:00'da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ekonomi Koordinasyon Toplantısı'na başkanlık yapacak.