Dolar kritik haftaya 34 TL'nin üstünde başlıyor! Büyüme, enflasyon...

Ekonomi haberleri TCMB TÜİK Enflasyon Mehmet Şimşek
Dolar kritik haftaya 34 TL'nin üstünde başlıyor! Büyüme, enflasyon...

Dolar kuru veri açısından yoğun geçecek olan eylül ayının ilk haftasına 34 TL'nin üstünde 34,07 TL'den başlıyor. Euro ise hafif gerilemeyle 37,64 TL'den başlıyor. Bugün Türkiye'nin 2. çeyrek büyüme rakamları açıklanacak. Yarın ise kritik Ağustos ayı enflasyonu açıklanacak.

Dolar eylül ayına 34 TL'nin üstünde 34,07 TL'den giriş yaptı. Euro ise 37,64 TL'den başladı. 

Bu hafta Türkiye ekonomisine genel bir görünümü gösterecek iki veri açıklanacak. Birincisi bugün Türkiye ekonomisinin 2024 yılı 2. çeyrek büyüme rakamları. 2. Çeyrek Nisan - Mayıs - Haziran dönemini kapsıyor. 

Türkiye ekonomisinin 2. çeyrekte sıkı para politikasının ve  yavaşlayan iç tüketimin etkisiyle yüzde 3.2 büyümesi bekleniyor.

Hükümet son 1 yıldır enflasyonu dizginlemek adına sıkı para politikası uyguluyor. Bu önlemler içinde tüketimi kısmakta var. Bunun etkileri bugünkü büyüme rakamlarında görülecek. 

Öte yandan yarın ağustos ayı enflasyon rakamları açıklanacak. Enflasyonun baz etkisi ile yıllık yüzde 52'e doğru gerilemesi bekleniyor. Mevcut yıllık enflasyon yüzde 61,78 düzeyinde bulunuyor. Ağustos ayı enflasyonuna en yüksek katkının 2 yılın ardından zam yapılan doğalgazdan gelmesi bekleniyor. Analistler, doğalgazın ağustos ayı enflasyonuna yüzde 0,65 olmasını bekliyor.

Önce gösterge niteliğinde olan İstanbul enflasyonu yıllık bazda yüzde 61,6'ya geriledi. Aylık bazda ise yüzde 1,73 olarak gerçekleşerek 2018'den beri en düşük artışı sergilemiş oldu. 

Öte yandan ekonomistler bu ay açıklanacak Orta Vadeli Program'ı bekliyor. OVP, hükümetin sıkı para politikasıyla birlikte mevcut ekonomi politikalarına devam edip etmeyeceğine ilişkin bir bakış açısı sunacak. Geçtiğimiz hafta Bloomberg'de yer alan habere göre, OVP'de Türkiye ekonomisinin 2024 büyümesinin yüzde 4'ten aşağı çekilmesi bekleniyor. Yüzde 33 olarak görülen yıl sonu enflasyon tahminin ise 10 puan yukarı çekilmesi bekleniyor.