Dolar 28 TL'nin üstünde! Jeopolitik gelişmeler izleniyor

Ekonomi haberleri
Dolar 28 TL'nin üstünde! Jeopolitik gelişmeler izleniyor

İsrail'in Gazze'de hastaneyi hedef almasının ardından çatışmaların şiddetleneceği ve 3. ülkelere sıçrayacağı endişeleri yatırımcıların risk iştahını azaltırken, güvenli limana kaçışı artırdı. Dolar da dün 28 TL'nin üstüne çıkarak tüm zamanların en yükseğini gördü. Euro ise 29,57 TL'den başladı

İsrail'in Gazze'de hastaneyi hedef almasının ardından çatışmaların şiddetleneceği ve 3. ülkelere sıçrayacağı endişeleri yatırımcıların risk iştahını azaltırken, güvenli limana kaçışı artırdı. Dolar da dün 28 TL'nin üstüne çıkarak tüm zamanların en yükseğini gördü. Euro ise 29,57 TL'den başladı.

Türk Lirası yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 33 değer kaybetti. 

ABD'de 10 yıllık tahvil faizlerinin 16 yılın zirvesine çıkması doların diğer para birimleri karşısında güçlenmesini sağlarken, dolar endeksi 106,372'ye kadar yükseldi.

Türkiye'nin 12. Kalkınma Planı önceki gün meclise sunuldu. 12. Kalkınma Planı'nda, 2028'de enflasyonun yüzde 4,7'ye düşeceği öngörüldü.

2023'te enflasyonun yüzde 65 olacağı tahmin edilirken, 2028'de yüzde 4,7'ye düşeceği öngörüldü. 

Yıllık ortalama büyümenin yüzde 5 olması hedeflenirken, kişi başına gelirin 17 bin 554 dolara ulaşması , satın alma gücü paritesi cinsinden kişi başı milli gelirin ise 58 bin doları aşması hedefleniyor. Cari işlemler açığının milli gelire oranının dönem sonunda yüzde 0.2 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. 

Planda Merkez Bankası'nın yüzde 5'lik enflasyon hedefine ulaşmak için tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceği vurgulandı. 

Plana ilişkin X sosyal medya platformunda bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ortalama yüzde 5 ile dengeli bir büyüme hedeflediklerini söyledi. 

Bugün bankacılık verileri açıklanacak. 

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro Döviz mevduatları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan