Dolar 27 TL'ye doğru gidiyor... Gözler ECB'de

Ekonomi haberleri
Dolar 27 TL'ye doğru gidiyor... Gözler ECB'de

Dolar kuru 25.98 TL'den başladığı yükselişini sürdürüyor. Kur bugüne 26,95 TL'den başladı. Euro ise 29,0099 TL'den başladı. TCMB KKM'den çıkış için bir adım daha attı. Bugün içerde veri bulunmazken, yurtdışında Avrupa Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararı bekleniyor.

Dolar kuru 25.98 TL'den başladığı yükselişini sürdürüyor. Kur bugüne 26,95 TL'den başladı. Euro ise 29,0099 TL'den başladı.

Piyasaların beklediği ABD enflasyonu dün açıkladı. ABD'de tüketici fiyatları aylık yüzde 0,6 artış gösterdi. Yıllık bazda ise yüzde 3,7 arttı. Beklentiler enflasyonun yıllık yüzde 3,6 artacağı yönündeydi. ABD enflasyonunun beklenti üstü gelmesinde yılın en yüksek seviyelerinde seyreden petrol fiyatları etkili oldu. 

Merkez Bankası(TCMB), KKM'yi azaltma yolunda bir adım daha attı. TCMB 6 aya kadar vadeli KKM hesapları için uygulanan zorunlu karşılık oranını yüzde 25'e yükseltti. Bir önceki oran yüzde 15 idi. Geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, OVP'nin basına tanıtımı toplantısında "KKM'den çıkış için önce rezervlerimizi güçlendireceğiz" değerlendirmesini yapmıştı. Şimşek, KKM'den çıkış için uygulanacak planı kamuoyuna duyuracaklarını söylemişti.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan cari açık altın ithalatı ve dış ticaretin etkisiyle temmuz ayında beklentileri aşarak 5,4 milyar dolar oldu. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 717 milyon ABD doları fazla verdi. Ocak-Temmuz döneminde cari açık 42,3 milyar dolar oldu. 12 aylık cari açık ise 58,5 milyar dolar oldu. Geçtiğimiz hafta açıklanan Orta Vadeli Program'da 2023 sonu cari açık 42,5 milyar dolar olarak tahmin edildi. 

Bugün Avrupa Merkez Bankası(ECB), enflasyonu dizginlemek adına politika faizini artırmaya devam etmesi bekleniyor. ECB faiz kararını saat 15:15'te açıklayacak. 

 

dolar euro Döviz mevduatları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan