Dolar 32.30'un altına düştü!

Ekonomi haberleri dolar FED Jerome Powell Türk lirası
Dolar 32.30'un altına düştü!

ABD'de beklentilerin altında kalan ve Fed'in faiz indirimi yapacağı beklentilerini kuvvetlendiren enflasyon rakamlarının ardından dolar güç kaybederken, dolar/TL'de 32.30'un altına geriledi.

ABD'de beklentilerin altında kalan ve Fed'in faiz indirimi yapacağı beklentilerini kuvvetlendiren enflasyon rakamlarının ardından dolar güç kaybederken, dolar/TL'de 32.30'un altına geriledi.

Saatler 16:19'u gösterdiğinde dolar/TL kuru 32.29 TL'den işlem görüyor. Euro/USD paritesi ise yüzde 1'e yakın yükselişle 1,08281'e yükseldi. 

Dolar bugüne 32,35 TL'den başlarken, euro ise 34,78 TL'den başladı. 

Dolar/TL kuru ekonomi yönetiminin attığı adımlarla yatay seyrini koruyor. Türk Lirasını cazip hale getiren sıkılaştırma ve faiz politikalarıyla birlikte dolar/TL kuru 21 Marttan bu yana 32.30 ila 32.50 arasında seyir izliyor. 

Bugün içerde veri bulunmuyor. Dışarda ise ABD'ye odaklanılacak. Saat 15:30'da ABD tüketici fiyatları, TSİ 21:00'da ise Fed'in faiz kararı olacak. 

ABD'de tüketici fiyatlarının aylık bazda yüzde 0,1 artması bekleniyor. Bu rakam bir önceki ay gerçekleşen yüzde 0,3 olmuştu. yıllık bazda enflasyonun ise yüzde 3.4 ila yüzde 3.5 düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Fed'in nihai enflasyon hedefi yüzde 2 düzeyinde bulunuyor.

Geçtiğimiz hafta cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam rakamları beklentilerin hayli üzerinde gerçekleşmiş ve ABD ekonomisinin canlılığını işaret etmişti. Bu da enflasyonun yüksek seyrini sürdüreceği hesaplanıyor. Bu da Fed'in önümüzdeki bir kaç ay içinde faiz indirimi yapmayacağı beklentilerine neden olmuştu. Bu gelişmede dolara diğer küresel para birimleri karşısında değer kazandırmıştı. Fed'in politika faizini bir süre daha yüksek tutacağı beklentileri doları ABD'de bir bankada park ettiğinde yüksek faiz getirisi elde edeceği düşüncesi dolara değer kazandırıyor.

Fed'in politika faizini yüzde 5,25 ila 5,50 aralığında sabit bırakması bekleniyor. Ancak karar sonrasında Fed Başkanı Jerome Powell'ın konuşmasının ne kadar şahin ya da güvercin tonda olacağı yatırımcıların odağında olacak. Şahin konuşma sıkılaştırma yanlısı ifadeler anlamına geliyor. Güvercin ise gevşeme yanlısı ifadeler anlamına geliyor. Piyasalar Fed'in sonbahara kadar faiz indirimi yapmasını beklemiyor. Fiyatlamalar da bu yönde gerçekleşiyor. 

Doların güç kazanmasına yardım eden bir diğer gelişmede Euro bölgesinde aşırı sağın güç kazanması ve Avrupa Birliği'ne ilişkin endişelerin güç kazanması oldu. Geçtiğimiz pazar günü yapılan AB Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın güçlü çıkması euro'nun dolar karşısında yüzde 1,65 değer kaybetmesini sağlamıştı.