109 yıllık yalan, 500 bin Türk ve Kürt'ü kim öldürdü?

Ermenistan Osmanlı Gündem haberleri Yaşam Haberleri Dünya haberleri ÖZEL HABERLER Türkiye TSK Erzurum Türk Silahlı Kuvvetleri son dakika Dizi Haberleri
109 yıllık yalan, 500 bin Türk ve Kürt'ü kim öldürdü?

Rusya ile işbirliğine girişen Taşnak ve Hınçak çetelerin, 500 binden fazla Türk ve Kürt köylüyü katlettiğine ilişkin belgeler arşivlerde yer alıyor. Resmi rapor ve belgelerde, Ermeni isyanlarının 1890'dan itibaren planlandığı, tehcir edilen Ermeni nüfusunun 700 bini geçmediği dikkat çekiyor.

Diasporanın, her yıl 24-25 Nisan tarihlerinde gündeme getirdiği sözde soykırım yalanını  çürütecek belgeler Devlet Arşivlerinde yer alıyor. "Arşiv Belgelerine Göre Tehcire Giden Yol" başlıklı belgelere göre Ermeni Hınçak ve Taşnak çeteleri, sadece Kars ve Ardahan'da 30 bin Müslüman erkeği katletti. 204 orijinal belgede, Eylül 1914 ile Haziran 1915 tarihleri arasında Anadolu'da yaşanan olayları ortaya koyuyor. Türkçe ve İngilizce yayımlanan çalışma 700 sayfadan oluşurken, Ermeni diasporasının iddialarını çürüten arşiv belgeleri arasında en çarpıcı olanları ise Ermeni Hınçak ve Taşnak çetelerinin Müslüman halka yaptıkları mezalim ve katliamlar oluşturuyor. 

MUSUL YERİNE SURİYE

Türkiye'de 1915 olayları üzerine önemli araştırmalara imza atan isimlerden Türk Tarih Kurumu eski Bilim Kurulu ve Ermeni Masası Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur ise 1.Dünya Savaşı sırasında tehcir edilen Ermeniler’e yönelik yapılan yardımların Türk, Alman, Amerikan ve Avusturya-Macaristan arşivlerinden gün yüzüne çıkarıldığını söylerken, 'Kayıtlara göre, tehcir edilen Ermeni nüfusu 700 bini geçmiyor. Tehcir için ilk düşünülen yer Musul’un güney kesimleri. Cemal Paşa, göçmenlerin ihtiyaçlarının karşılanamayacağını belirterek Ermenilerin Suriye, Lübnan, Beyrut, Resulayn, Hama, Humus, Halep, Şam ve Deyr-i Zor gibi 4.Ordu bölgesine yerleştirilmesini sağlıyor. Bu girişim olmasa Ermeni kayıpları daha fazla olurdu" diyor.

109 yıllık yalan, 500 bin Türk ve Kürt'ü kim öldürdü? - Resim : 1
Prof. Dr. Atnur; "1916 yılında Rus işgali ve Ermeni katliamlarından dolayı yalnızca Erzurum'dan kaçan Müslümanlar'ın kaybının 200 binin üzerinde olduğunu ifade edersek, dönem daha net anlaşılabilir."

RUSYA'YA KAÇTILAR 

-Tehcir edilenlerin sayısı abartılıyor mu?

"Tehcirden önce Anadolu'daki Ermeni nüfusu 1 milyon 294 bin. Savaş sırasında Anadolu’da kalanların nüfusu ise 300 bin civarında. Hem Ermeni, hem de batılı kayıtlara göre 300 bin ile 570 bin arasında Ermeni Kafkaslar’a kaçıyor, bir kısmı ise İran ve Mısır’a yerleşiyor. Talat Paşa'nın evrakı ve Genelkurmay kayıtlarına göre 900 binin üzerinde kişi tehcire tabi tutulmuş gibi gözükse de bunların bir kısmının Rusya ve İran’a kaçtığı anlaşılıyor. Nitekim bu evraklara göre, Erzurum Ermeniler'i tamamen tehcire tabi tutulmuş gözüküyor. Oysa buralarda yaşayanların bir kısmı sevk edilmezken, önemli kısmı da Rusya’ya kaçıyor. Van, Bitlis, Diyarbakır ve Trabzon için de aynı durum söz konusu."  

-ABD ve yabancıların yardımları hakkında hangi belgeler mevcut?

"Amerikalı, Alman, Danimarkalı ve İsviçreli misyonerlerin Ermeni muhacirler için yürüttüğü ciddi yardım çalışmaları, özellikle ABD ve Alman arşivlerinde yer almakta. Paralar çoğunlukla Amerika’dan geliyor ve Papaz Hovhannes Eskiciyan ile Papaz Vahran Tahnizyan tarafından dağıtılıyor. Bu anlamda Amerika'nın Halep Konsolosu Jakson çok aktif bir rol oynuyor. Arşiv belgelerine göre 1916 yılı itibariyle Amerikalılar'ın ilgilendiği Ermeni göçmen sayısı kendi rakamlarına göre 489 bin kişi." 

109 yıllık yalan, 500 bin Türk ve Kürt'ü kim öldürdü? - Resim : 2
 En büyük katliamların Erzurum, Van, Erzincan, Ardahan, Iğdır, Muş ve Bitlis'te yaşandığı aktarılıyor. 

BİLİMSEL DEĞİL

-Tehcir edilenlere ne oldu?

"Tehcire gönderilenlerin birçoğu Anadolu’ya tekrardan dönüyor. 1.5 milyon Ermeni’nin yaşamını kaybettiği savı bilimsel gerçeklerle örtüşmüyor. Ermeni Patrikhanesi'nin 1921 rakamlarına göre yalnızca Anadolu’daki Ermeni nüfusu 670 bin civarında. Diğer alanlarla birlikte sayı bir milyonun üzerine çıkıyor. Ermeni çeteler tarafından katledilen Müslüman sayısı 500 binin üzerinde. Öldürülenlerin tamamı Türk, Kürt ve Çerkezler’den oluşuyor. Erzurum, Muş, Van, Bitlis, Ardahan, Erzincan, Nahçıvan ve Bakü’de katliama uğrayan Müslümanlar'ın isimleri, köyleri, kasabaları, bölgeleriyle birlikte Türkiye ve Azerbaycan devlet arşivlerinde yer alıyor."

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel