Üzüm hasadı yapanlar bulmuştu! 2 girişi daha tespit edildi

Kayseri'de geçen yıl üzüm hasadı yapanlar tarafından bulunan 2 girişli yeraltı şehrinin, 2 farklı girişinin daha bulundu. İncesu Belediye Başkanı İlmek, yer altı şehrinin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınması için başvuru yapacakları söyledi.

Kayseri'nin İncesu ilçesine bağlı Derebağ Mahallesi yakınlarında 'Kırklar İni' olarak bilinen bölgeye geçen yıl üzüm hasadı için gelenler, 2 girişli mağarayla karşılaşınca belediye yetkililerine bildirdi. Bunun üzerine Belediye Başkanı Mustafa İlmek, beraberinde emekli öğretmen ve tarihçi Mustafa Çavdar ile bölgeye gitti. Yapılan incelemede, çevre köylülerin mağara olarak bildikleri yerin, 2 katlı yeraltı şehri olduğu ortaya çıktı. Defineciler tarafından tahrip edilen yer altı şehrinde farklı odalar ve kayadan anıt mezar olduğu belirlendi.

Üzüm hasadı yapanlar bulmuştu! 2 girişi daha tespit edildi - Resim : 1

'UCU BUCAĞI OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'

Bu yılın başında, 2 girişli yeraltı şehrinde yeniden belediye tarafından inceleme yapıldı. İnceleme sonucu yeraltı şehrinin 2 giriş kapısı daha bulundu. Toplam 4 girişi olan yeraltı şehrinin uzunluğunun metrelerce olduğu belirtildi. İncesu Belediye Başkanı İlmek, "Yapılan ön araştırmada yeraltı şehrinin ucu bucağının olmadığını düşünüyoruz; çünkü çok uzun. Yeraltı şehri içerisinde kaya mezarları var; ancak buralar defineciler tarafından tahrip edilmiş. Son tespitlerimize göre yeraltı şehrinin 4 girişi var. Daha farklı girişi var mı, incelemeler sonunda ortaya çıkacak. Yeraltı şehrinde çalışmalarımızı tamamladıktan sonra UNESCO'ya Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınması için başvuru yapacağız" diye konuştu.

Öte yandan koronavirüs nedeniyle ara verilen çalışmanın salgın sonrası yeniden başlayacağı belirtildi. 

DHA

Kayseri yeraltı şehri