Sürpriz yumurta: Çift sarılı yumurta nasıl oluşur? Çift sarılı yumurta nasıl anlaşılır?
En çok tükettiğimiz gıdalar içinde yer alan yumurta içeriğindeki yüksek protein sayesinde oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle çift sarılı yumurtalar herkesin merak ettiği bir durum halinde. Peki popüler bir merak konusu olan çift sarılı yumurtalar nasıl oluşur?
ÇİFT SARILI YUMURTALAR NEDEN DİĞER YUMURTALARA GÖRE DAHA BÜYÜKTÜRLER?
Çift sarılı yumurtalarda yavru gelişimi yüksek ihtimalle oluşamaz ve bu sebeple alıştığımız yumurta boyutlarından daha büyüktür. Yumurtada yavrunun gelişmesi ve kendi yaşam döngüsünü devam ettirecek bir yeri olmaz. Yeterli yer olmadığı gibi yeterli besin de hücre içinde olmaz.
Piliç döneminden yeni çıkmış genç tavuklar, hızlı metabolizmaları ve ilk kez yumurtlama stresleri sebebiyle birkaç kez bu şekilde yumurtlayabilirler. Stres ortadan kalktıktan sonra tek sarılı yumurta dönemine geçerler genelde.
Toplumda çift sarılı yumurta elde etmek için kimyasal bir işlem uygulandığı söylenir ancak bu tamamen yanlıştır. Kimyasal destekle çift sarılı yumurta elde etmek mümkün değildir. Çift sarılı yumurtaların besin değerleri açısından hiçbir farkı yoktur. Yalnız çift sarılı yumurtanın kalorisi 140 iken tek sarılı yumurtanın kalorisi ortalama 80 kaloridir.
Kaynak: Haber Global TV