Siyahi bir Noel Baba olur mu? Kadın Noel Baba'ya ne dersiniz?🎅

ÖZEL HABERLER Yılbaşı ikramiyesi Antalya
Siyahi bir Noel Baba olur mu? Kadın Noel Baba'ya ne dersiniz?🎅
Noel Baba, Antalya Demre'den çıktıktan sonra popüler kültür onun görünümünü çok değiştirdi. Fotoğraf: Shutterstock

Yılbaşı denince akla gelen ilk imgelerden olan Noel Baba efsanesi Türkiye sınırlarında doğdu. Demreli Aziz Nikolaos nasıl kırmızı giyen sakallı, evlere bacadan giren bir adama dönüştü? Peki dünya farklı bir Noel Baba'ya hazır mı?

Yılbaşı dendiğinde akla gelen birkaç şey var. Süslü bir ağaç, hindi ve tabii ki kırmızı kıyafetli, beyaz sakallı hediye dağıtan bir adam: Noel Baba. Kendisini her ne kadar karlar içinde geyiklerin çektiği bir arabada hayal etsek de kendisi Antalya Demreli. Aziz Nikolaos bugün bildiğimiz anlamı ile modern noel baba karakterine ilham olan kişi.

İnsanlara yaptığı iyilikler ile tanınan Aziz Nikolaos Kuzey Avrupa ülkelerinde çocukların koruyucusu ve onları sevindiren biri olarak, efsanenin yaratılmasına neden oldu. 20. yüzyılda ise modern kapitalizm Noel Baba’ya da kucağını açtı ve bugün bildiğimiz kırmızı kıyafetli, beyaz sakallı adam doğdu.

Peki ya Noel baba farklı bir görünüme sahip olsa? Örneğin siyahi, Asyalı olarak tasvir edilse? Veya bir kadın Noel Anne olabilir mi?

İngiltere bu sorunun cevabını arıyor. YouGov tarafından düzenlenen bir ankete göre; İngilizlerin yüzde 50’si Noel Baba’nın siyahi olabileceğini söylüyor. Ankete katılanların sadece yüzde 27’si kadın bir Noel Anne’yi kabul ederken yüzde 39’u Noel Baba’nın eşcinsel olmasının kendileri için sorun olmadığını aktarıyor.

Anketin yapılmasının asıl sebebi ise Norveç posta hizmetlerinin Noel Baba’nın bir erkeği öpmesini içeren bir reklam kampanyası. Reklam Norveç’te eşcinselliğin suç olmasının kaldırılmasının 50. yılı olması sebebiyle çekilmiş. Ankete katılan erkeklerin yüzde 36’sı Noel Baba’nın eşcinsel olmasında bir sorun görmüyor, kadınlarda ise bu oran yüzde 42.

Siyahi bir Noel Baba olur mu? Kadın Noel Baba'ya ne dersiniz?🎅 - Resim : 1
Noel Baba Coca-Cola'nın bir reklam kampanyası sonrasında kırmızı renge büründü. Fotoğraf: Shutterstock

Genç yaş grupları ise Noel Baba’nın farklı bir ırktan olmasını hiç sorun etmiyor. Orta Doğulu bir Noel Baba olması ihtimali en fazla kabul gören ihtimal. Noel Baba kıyafetli satış temsilcileri özellikle yılbaşı zamanı AVM’leri doldurur. 2016 yılında ABD’de ilk kez ülkenin en büyük alışveriş merkezi Mall of America’da siyahi bir Noel Baba işe başlamıştı.

Yaşları 18-24 arasında değişen katılımcılar ise yüzde 45 oranla kadın bir Noel Anne ihtimaline de sıcak bakıyor. Ankete katılan kadınların büyük bir bölümü de Noel Baba’nın erkek olması gerektiğini düşünüyor. Kadınların yüzde 56’sı erkek bir Noel Baba istiyor, yüzde 25’i ise farklı bir ihtimale de açık.

Anketi düzenleyen YouGov’un veri gazeteciliği biriminin başındaki Matthew Smith, ‘Kadın James Bond olur mu?’ sorusuna verilen yanıt ile kadın Noel Baba sorusuna verilen yanıtlarda paralellik olduğunu söylüyor.

Siyahi bir Noel Baba olur mu? Kadın Noel Baba'ya ne dersiniz?🎅 - Resim : 2
Antalya, Demre Noel Baba heykeli. Fotoğraf: Shutterstock

BACADAN GİREN ADAM...

Peki bu baca meselesi nereden çıktı? Efsaneye göre o dönem Myra adı verilen Demre'de Aziz Nikolaos kızına çeyiz alacak parası olmayan bir babanın evinin bacasından aşağıya bir kese altın bırakmış. Aziz daha sonra bir kese altını daha adamın ikinci kızı için yine bacadan içeriye atmış. Adam bu altınları bırakan kişinin kim olduğunu anlamak için çalmadık kapı bırakmamış. Bulduğunda ise Aziz Nikolaos gerçek kimliğini kimseye söylememesi için adama yalvarmış.

Adam tabii ki ağzını tutamamış ve daha sonra Demre’de kim isimsiz şekilde bir hediye alsa Aziz Nikolaos olağan şüpheli olmuş. Öte yandan İngiliz oyun yazarı Ben Jonson’un yazdığı 1616 tarihli tiyatro oyununda yaşlı, sakallı bir adam bacadan eve giriyor. Pagan inanışında kötü ruhların da eve bacadan girdiğine inanılır.

16. yüzyılda Thomas Nash, Noel Baba çizgi romanları kaleme aldı. Burada Noel Baba, Kuzey Kutbu’nda yaşayıp, buradaki atölyesinde çocuklar için oyuncak yapan bir adam olarak tasvir ediliyor.

Noel Baba neden kırmızı giyer? Bununla ilgili bilinen ilk kanıt Coca-Cola reklamlarında Noel Baba’ya kırmızı bir kıyafet giydirilmesi. Daha eskiye giden bazı kaynaklar ise Aziz Nikolaos’un piskoposluk kıyafetinin kırmızı beyaz kuşağı olduğunu söylüyor.

Kaynaklar: The Telegraph, Türkiye Kültür Portalı

Kaynak: Web Özel