New York Times'tan çılbır tarifi: Türk usulü yoğurtlu yumurta!
The Guardian'ın menemen tarifinin ardından The New York Times da çılbır tarifi yaptı.
NYT'de yer alan tarif şöyle:
Yumurta, baharat, tereyağı ve sarımsaklı yoğurttan oluşan bu geleneksel Türk yemeği, zengin ve lezzetli. Diğer yemeklerin yanında meze olarak servis edilir. Öğle yemeği ve brunch için de idealdir.
Türkiye'de yaygın olan süzme yoğurtla yapmayı tercih edin. Halep kırmızı pul biberi en iyi tadı veriyor. Geleneksel olarak kullanılmasa da servis ederken üzerine maydanoz ve dereotu ekleyebilirsiniz.
NYT tarifi Özlem Warren'ın tarifinden uyarladı:
2 kişilik çılbır için malzemeleri
Oda sıcaklığında süzme yoğurt
İnce rendelenmiş 1 küçük diş sarımsak
3 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı veya zeytinyağı (ikisi bir arada da olur)
4 büyük yumurta
2 yemek kaşığı beyaz sirke
1 yemek kaşığı Halep kırmızı pul biberi
Tuz ve biber
Garnitür için taze dereotu veya maydanoz (isteğe bağlı)
Servis için kızarmış ekmek ya da gözleme
ÇILBIR TARİFİ
Orta boy bir tencereye su koyup orta ateşte kaynatın
Bu arada küçük bir kâsede yoğurt ve sarımsağı karıştırın. Bunu iki ayrı kâseye dökün.
Küçük bir tavada tereyağını veya zeytinyağını orta ateşte ısıtın. Halep biberini içine ekleyip 30 saniye kadar daha karıştırıp tavayı ateşten alın.
Yumurtaları 4 ayrı küçük kâseye kırın. Bu arada kaynayan suya sirkeyi ekleyin (suyun kısık ateşte kaynattı) ve oluklu bir kaşıkla suyun içinde girdap oluşturun. Ardından yavaşça bir yumurtayı tek seferde ekleyin. Sonra diğer yumurtaları sırasıyla birbirlerine karışmayacak şekilde ekleyin. Yumurtaların beyazları tamamen pişene kadar 2 ila 3 dakika pişirin.
Oluklu kaşığı kullanarak her bir yoğurt kasesine 2 yumurta aktarın. Yumurtaları birer birer alın ve oluklu kaşığın altını kâğıt havluyla silerek suyunu alın.
Son olarak yumurtaları, tuz ve karabiberle çeşnilendirin. Ardından baharatlı tereyağını üzerinde gezdirin. Servis için maydanoz ve dereotunu üstüne serpin. Ekmekle servis edin.
Kaynak: Haber Global TV