The Guardian'dan Türk usulü menemen tarifi: Soğanlı mı, soğansız mı?
İngiltere'de yayınlanan The Guardian gazetesi, Türk usulü menemen tarifi yayınladı. Türkiye'deki "Menemen soğanlı mı, soğansız mı?" tartışması da yazıda yer aldı.
"Türk biberi, domates ve yumurta: Kusursuz menemen nasıl pişirilir?" başlıklı yemek tarifi yazısında menemen yapmanın sırrını anlatan gazete menemen için "domatesli omlet" ifadesini kullandı.
Menemen yapmanın sayısız yolu olduğunu anlatan gazete 'mükemmel menemen'in tarifini de yaptı.
Menemenin Kuzey Afrika'da ortaya çıktığı ancak Türk versiyonunun meşhur olduğu anlatılan yazıda menemen tarifi İskoç kökenli yemek yazarı Ghillie Basan'ın Klasik Türk Yemekleri kitabından faydalanıldı.
"Hızlı, basit ve lezzetli" diye devam eden yazıda menemenin Türkiye'de hemen hemen her yerde ulaşılabilen bir yemek olduğunun altı çizildi.
Yasmin Khan'a göre adını Yunanca "sel" ya da "taşma" anlamına gelen 'menemnos'tan alan menemenin pideyle yendiğinde daha da lezzetli olduğunun altı çiziliyor.
MasterChef jürisi Soner Sivrioğlu'nun "Menemenin mükemmel versiyonunda kimse hemfikir değil. Köyden köye, evden eve değişir" sözlerine atıf da yapılan haberde biber ve domatesin bu yemeğin ruhu olduğu vurgulandı.
Yeşil biberden hoşlanmayanların tarifi duyunca hayal kırıklığına uğrayacağı belirtilen metinde Türkiye'de biberin her türünün sevildiği anlatıldı.
Acı biber yiyemeyenlerin yeşil çarliston biberiyle menemen yapması gerektiği söylenen yazıda Türklerin kullandığı acı biber yerine Japonların şişitosu ya da İspanyol biberinin alternatif olabileceği belirtildi. Bizde pek kullanılmasa da jalapeno biberi de önerildi.