NASA, videolar ve uydular... Uzayda yaşam ihtimalini niye merak ediyoruz?

NASA Uzay haberleri ABD
NASA, videolar ve uydular... Uzayda yaşam ihtimalini niye merak ediyoruz?
Uzmanlar, özellikle II. Dünya Savaşı'ndan sonra UFO korkusunun arttığını belirtmekte. Fotoğraf: Shutterstock

Dünya dışı yaşam yine küresel basınında... NASA'nın dünya dışı yaşamla ilgili açıklaması global çapta gündeme oturdu. ABD'de ayda yaklaşık 100 UFO ihbarı yapılmakta. Peki UFO'ları neden bu kadar çok merak ediyoruz? Özellikle bu konu son dönemde niye sürekli konuşuluyor?

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA), tanımlanamayan hava cisimlerini (UFO) incelemek üzere kurduğu kurulun dün ilk defa basın toplantısı düzenleyerek, dünya dışı varlıklara dair açıklamalarda bulunması gündeme damgasını vurdu. Kurulun başkanı ve Princeton Üniversitesi Öğretim Üyesi David Spergel, aslında toplantıda, çalışmalarında henüz insanüstü bir zekanın ürünü veya dünya dışında bir hayatın varlığının kanıtı sayılabilecek bir şey bulamadıklarını söyledi.

Toplantıda konuşan ABD Savunma Bakanlığı Tüm-Sahalar Anomali Çözüm Ofisi Direktörü Dr. Sean Kirkpatrick ise, aylık 50 ile 100 civarında ihbar geldiğini dile getirdi. Kirkpatrick, bunlardan çok azını tanımlanamayacak anormallikler olarak değerlendirdiklerini kaydetti.

Toplantıda ayrıca, ABD genelinde 880 binden fazla kayıtlı drone olduğu ve günde 10 binlerce drone'un uçtuğu bilgisi verildi. Özellikle de Mars'ta koloni kurmayı planlayan Elon Musk'ın SpaceX firmasının Starlink uydularının lansmanından sonra tanımlanamayan cisim ihbarında artış olduğu da ifade edildi.

Freie, Şubat'ta ABD hava sahasında bir Çin balonunun tespit edilip düşürülmesinden sonra tanımlanamayan cisim ihbarlarında “önemli bir artış” gördüklerini bildirdi. Toplantıda ayrıca, tespit edilen cisimlerin arkasında "insan dışı bir zeka" olup olmadığını sorusu yöneltildi.

George Mason Üniversitesi'nden Hesaplama ve Veri Bilimi Doçenti Anamaria Berea, görevlerinin söz konusu anormal görüntüleri daha fazla nasıl inceleyebileceklerine dair bir yol haritası ve çerçeve oluşturmak olduğunu kaydetti. Berea, "Olağanüstü iddialar olağanüstü kanıtlar gerektirir. Evrende yalnız olup olmadığımız sorusu, muhtemelen bilim ve insanlık tarihimizdeki en büyük sorulardan biri" dedi. Aynı soruya yanıt veren Spergel ise uzmanlar tarafından henüz böyle olağanüstü bir kanıtın görülmediğini vurguladı.

UFO KORKUSU II. DÜNYA SAVAŞI'NDAN SONRA ARTTI

Bahse konu açıklamalar, insanların gökyüzünde gördükleri cisimleri tanımlayamadıklarını ve ihbar ettikleri fakat yetkili birimlerin bu cisimleri kolayca tanımlayabildiği şeklinde yorumlamak mümkün. ABD'de özellikle II. Dünya Savaşı'ndan sonra UFO korkusunun giderek arttığı biliniyor. Şubat ayında da ülke semalarında görülen Çin'in casus balonunun Amerikalılar arasında UFO korkusunu tetiklediğine dair haberler de basında son dönemde sıkça yer almakta.

Hal böyle olunca, NASA yetkilileri bir “Her şey kontrol altında” açıklaması yapma gereği duymuş gibi görünüyor. Peki dünya dışı varlıklardan bu kadar korkmamızın ardında ne gibi nedenler yatıyor? İnsanlar uzayı ve uzayda yaşamı neden bu kadar merak ediyor?

NASA, videolar ve uydular... Uzayda yaşam ihtimalini niye merak ediyoruz? - Resim : 1
Yunan mitolojisinde deniz tanrısı olan Poseidon'un heykeli. Fotoğraf: Shutterstock

Bunun birinci nedeni merak. İnsanların eski çağlardan beri gökyüzünü anlamlandırmaya çalıştığı biliniyor. Gökyüzüne dair araştırmalar, yani insanın göklere duyduğu bu merak binlerce yıl öncesine dayanıyor. Bugün medeniyet çok farklı bir noktada. Fakat insanın bilinmeyeni ve yeni dünyaları keşfetme arzusu hala değişmedi. İnsanlığın 21. yüzyılda sahip olduğu bilimsel birikim, evrendeki yerimiz, çevremizdeki galaksiler, Güneş sisteminin tarihi gibi bazı temel sorular ve dünya dışı yaşam gibi daima merak edilen alanlar hakkında araştırma yapmaya yetiyor. Bu sayede evrende 100 milyar galaksi ve hayal dahi edilemeyecek kadar çok sayıda gezegen olduğunu biliyoruz.

İkincisi ise korku. Çok tanrılı dinlerin neredeyse hepsinde gök ve doğa olaylarıyla ilgili birçok tanrı mevcut. Yağmur, deniz taşkını, gök gürültüsü, fırtına gibi hava olaylarını anlayamayan ve doğa karşısında güçsüz hisseden insan, inanç sisteminde bunlara yer vererek bir çeşit mücadele ve korunma adımı atmış.

Bir de insanlık, bugüne kadar yaşanan bütün savaşlardan (özellikle büyük bombandımanlardan) sonra, olası bir saldırıda hazırlıklı olmanın ve karşılık verebilmenin ne kadar önemli olduğunu biliyor. Mevcut uluslararası kurallar ani bir işgal yaşanmasının önüne geçiyor ama tabii uzay bunların hiçbirine dahil değil. Bu nedenle pek çok sıradan vatandaş, tanımlayamadığı bir cismi gökyüzünde gördüğünde endişe ediyor. O nedenle uzaylı istilası filmleri, Hollywood'un hiç vazgeçemediği temalardan biri. Çünkü insanlar henüz uzayda bir yaşam olup olmadığını bilmiyor ve endişe duyuyor.

Kaynak: AA, NASA, The New York Times, Psychology Today, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

NASA Evren uzay