Milyarlarca erkek civcivin itlaf edilmesini engelleyebilecek bir yöntem geliştirildi

Yumurta
Milyarlarca erkek civcivin itlaf edilmesini engelleyebilecek bir yöntem geliştirildi

Yeni yapılan bir araştırmada yumurtaların cinsiyetlerine bağlı olarak farklı uçucu organik bileşiklere sahip olduğu anlaşıldı. Yöntem ticari olarak uygulanabilirse milyarlarca erkek civciv itlaf edilmekten kurtulacak.

Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları ve Sensit Ventures şirketinin ortak çalışması, döllenmiş yumurtaların cinsiyetinin embriyo tarafından salınan ve kabuktan geçen uçucu organik kimyasalların saptanmasıyla tespit edilebildiğini ortaya koydu.

Her yıl yaklaşık 6-7 milyar yumurtadan çıkar erkek civcivler itlaf ediliyor. Bunun önüne geçilebilmesi için çeşitli araştırmalar yapılıyor.

Kuluçkahanelerde bir yumurtanın cinsiyetinin kuluçkanın erken döneminde belirlenebilmesi halinde içinde erkek olduğu tespit edilen yumurtaların alternatif kullanıma yönlendirilebileceği ve bu konuda tepkilerin azaltılabileceği düşünülüyor.

Yapılan son bir araştırma bunun mümkün olabileceğini gösterdi. Açıklamayı UCF Davis Disiplinlerarası Araştırma ve Stratejik Girişimlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Cristan Davis yaptı.

Araştırmaya göre erkek ve dişi embriyolarının yaydığı uçucu organik kimyasallar (VOC) arasında bir fark var. Çalışmada kullanılan teknolojiyle 8 gün boyunca inkübe edilmiş yumurtalardan alınan örneklemeler yumurtanın cinsiyetinin tespitinde yüzde 80 doğru sonuç verdi.

Çalışma sonucu ortaya çıkan ürünün lisansını Sensit Ventures şirketi aldı. Şirketin CEO'su Tom Turpen, "Yumurtada istatistiksel olarak sınıflandırabileceğimiz uçucu kimyasallar olduğunu bulduk" diyor.

Peki sistem nasıl çalışıyor?

Halihazırda yumurta işleme ve paketleme için tasarlanan vantuzlar, yumurtaları kırmadan bu uçucu kimyasalları koklayarak tespit edecek biçimde tasarlandı. Bu teknoloji aynı zamanda uçucu kimyasalları analiz etmek için kullanılan bir algılama çipine de sahip. Toplanan numuneler analiz edilerek yumurtaların cinsiyeti bir DNA analizi vasıtasıyla doğrulandı.

Birçok yumurtayı aynı anda değerlendirmek için sıralar halinde hızlı bir vantuz örnekleme yöntemi geliştirilmeye çalışılıyor. Bu başarılırsa uygulama ticari özellik kazanacak.

Her şey yolunda giderse bu donanım platformunun kuluçkahanelere entegre edilmesi ve bu yolla cinsiyeti erkek olan milyarlarca civcivin kurtarılması hedefleniyor.

 

Kaynak: Haber Global TV

yumurta erkek civciv teknoloji haberleri