Bir insan can dostunu neden terk eder? 'Bu sorumluluğu taşımak...'
Evcil hayvanlara çip zorunluluğu ile birlikte can dostlarını sokağa bırakan hayvan sahipleri sayısında artış görüldü. Peki bir insan evini paylaştığı bir evcil hayvanını neden terk eder? Bir anlık heves ile hayvan sahibi olmak ne kadar doğru?
Evcil hayvanlara mikroçip uygulamasında tanınan süre 31 Aralık itibarıyla sona erdi. Evcil hayvanlarına mikroçip taktırmayan hayvan sahipleri, Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ya da veterinerlerde beyanname doldurmadıysa, hayvan başına 3 bin 469 TL ceza ödeyecek. Uygulama süresinin sona ermesiyle birlikte sokağa bırakılan evcil hayvan sayısında da artış yaşandığı gözlendi. Son zamanlarda hayvanlarla ilgili olaylara toplumsal duyarlılığın da giderek yükseldiği biliniyor. Öyle ki belediye kursları bünyesinde hayvan sahibi olmanın sorumluluklarına yönelik bir eğitim bile yer alıyor.
🐶Peki, kişi hangi gerekçeler ile sahiplendiği, kendisine yıllarca sevgi ve bağlılık gösteren, yeri geldiğinde koruyan hayvanını sokağa terk ediyor, neden bu sorumluluktan kaçıyor?
🐶Sokağın kurallarını bilmeyen, evde büyümüş bir hayvan sokağa bırakıldığında neler hissedebilir?
🐶Hayvanını sokağa bırakan bir kişiye ceza uygulanıyor mu?
'BİR ANLIK HEVESLE SATIN ALIYORLAR'
Genel olarak, terk sebeplerinin en başında sorumluluktan kaçmak geliyor. Bir anlık hevesle vitrinden alınan çok hayvan olduğunu vurgulayan Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Avukat Senem Demirel Acar, “Onun da bir canlı olduğunu alırken unutuyorlar, birlikte yaşamaya başlayınca fark ediyorlar. 'Evde tüy döküyor, tuvaletini yapıyor, alerjim çıktı, eşyaları kemiriyor, çok bağırıyor' gerekçeleri çok fazla karşılaştığımız terk ediş sebepleri” diyor.
Yakın zamanda yaşanan ekonomik sorunlardan dolayı mama, kum, aşı ve tedavi giderlerinin pahalı gelmesinin de terk sebeplerinden olduğuna dikkat çeken Acar, “Bir hayvan sahiplenirken en az 15 yıl bizimle kalacağını planlamamız gerekiyor. Onun da her canlı gibi sevgiye ihtiyacı olacaktır, sadece karnını doyurmak yetmez” diyerek sözlerini tamamladı.
'SOKAĞA BIRAKILDIKLARINDA İLK HİSSETTİKLERİ ÇARESİZLİK OLUYOR'
Modern şehirdeki sokak ortamının bir canlının yaşaması için uygun olmadığının altını çizen Veteriner Hekim ve Davranış Uzmanı Gökhan Durukan ise, ev ortamına alışmış bir evcil hayvanın dışarı bırakıldığında ilk olarak çaresizlik, korku ve kaygı hissettiğini belirtiyor. Durukan, Zaman geçtikçe bu durum tüm hayatını olumsuz etkiliyor ve psikolojik bozukluklara yol açıyor. Yeniden sahiplenildiklerinde dahi kaygı bozuklukları ve bağlılık sorunları diğer evcil hayvanlara göre 5 kat daha fazla görünüyor” diyor.
Sokak hayvanlarının bağışıklık sistemlerinin de zamanla düştüğünü ve hastalıklara açık hale geldiğini söyleyen Durukan, sokakta fiziki şiddete ve zehirlenmelere maruz kaldıklarını ayrıca araç kazaları yaşadıklarını dile getiriyor.
Kişilerin ekonomik gerekçelerle hayvanlarını sokağa terk etmesini Avrupa'daki örnek ile açıklayan Durukan, “Avrupa ülkelerinde sosyal devlet anlayışı gereği, sahipli hayvanlar için devlet sigortaları var, özel klinikler sigortalı işlem yaptıkları için bu doğrudan halka yansımıyor. Ülkemizde hayvanların kapsamlı ve koruyucu hizmetlerini de içine alan yaygın bir sigorta sistemi olmadığı için bu yük doğrudan hayvan bakan insanların omuzlarında” ifadelerini kullanıyor.
HAVYANINI TERK EDENE 2 BİN TL CEZA
Geçen yıl TBMM'de kabul edilerek yasalaşan Hayvanları Koruma Kanunu'na göre; ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişi 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası alıyor. Bu yasaya göre ev hayvanlarının terk edilmesi yasak. Kanun yürürlüğe girdiği tarihte bir evcil hayvanı terk ettiği tespit edilene 2 bin TL para cezası kesiliyordu.
DÜNYA GENELİNDE NASIL?
Türkiye'de zorunlu çip uygulaması yeni başladı peki yurt dışında durum ne? Hollanda'da köpek sahiplerinin 14 gün içinde köpeklerini bağlı oldukları belediyeye kaydettirmeleri zorunlu. Ayrıca yıllık yaklaşık 120 euro köpek vergisi ödemeleri gerekiyor. Köpeğin dışkısını yerden almayan kişilere 140 euro ceza kesiliyor.
Fransa'da evcil hayvanını sokağa terk etmenin 3 yıl hapis ve 45 bin euro para cezası var. Sokağa terk edilmesi sonucu evcil hayvanın ölmesi durumunda ise bu ceza 5 yıl hapis ve 75 bin euroya çıkıyor.
Almanya'da da sahiplerin hayvanlarını herhangi bir sebepten sokağa bırakması yasak.
Buna aykırı davrananlara 25 bin euroya kadar para cezası, hayvana eziyet edilmesi ya da hayvanın öldürülmesi durumunda ise 3 yıla kadar hapis cezası veriliyor.
Kaynak: Web Özel