Mavi dolunay nedir? Ne zaman gerçekleşecek? NASA'dan mavi dolunay açıklaması

Mavi dolunay nedir? Ne zaman gerçekleşecek? NASA'dan mavi dolunay açıklaması

NASA, 31 Ekim'de en son 2018 yılında gerçekleşen Mavi Dolunay olayının yeniden gerçekleşeceği tarihi duyurdu. Peki, nadir gökyüzü olaylarından biri olarak kabul edilen Mavi Dolunay nedir? Nasıl gözlemlenebilecek?

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) yeni bir gök olayı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Her yıl 12 adet dolunay meydana gelirken, 2020 yılında 13 dolunay gerçekleşecek. Bu fazladan dolunay, mavi dolunay veya mavi ay olarak adlandırıldığı ifade edildi. Peki, Mavi Dolunay nedir?

MAVİ DOLUNAY NEDİR?

Mavi Dolunay, bir takvim ayında yaşanan ikinci Dolunay olarak tanımlanır. Nadir yaşanan bir gök olayı olan Mavi Dolunay, Ay'ın mavi renkte görünmesi anlamına gelmiyor. Dünya'da meydana gelen volkanik patlamalar ve orman yangınlarının sebep olduğu toz bulutlarının hareketi nedeniyle mavi ve tonlarında gözüken dolunay, gökbilimciler tarafından Mavi Dolunay olarak tanımlanır. Aslında Ay'ın rengi değişmez, ancak toz bulutları sebebiyle Ay mavi renkte görülür.

Mavi Dolunay terim olarak 1946 yılında "Sky&Telescope" dergisi tarafından kullanılmıştır, ancak tanım tam olarak Mavi Dolunay'ı karşılamamıştır.

Mavi Dolunay, ilk kez 1883 yılında belirgin bir şekilde görüldü ve kayıtlara geçti. Öte yandan mavi rengine en yakın Mavi Dolunay, 1991 yılında görüntülendi.

MAVİ DOLUNAY NE ZAMAN GERÇEKLEŞECEK?

NASA, Mavi Dolunay’ın 1 ve 31 Ekim’de gerçekleşeceğini duyurdu. 

MAVİ DOLUNAY NASIL GÖZLEMLENECEK?

Hava koşullarının uygun ve bulutsuz olması durumunda Mavi Ay çıplak gözle rahatlıkla izlenebilir. Mavi Ay gözlemi yapabilmek için en iyi yol teleskoptur.

Mavi dolunay nedir? Ne zaman gerçekleşecek? NASA'dan mavi dolunay açıklaması - Resim : 2

Kaynak: Haber Global TV

Mavi Dolunay NASA