İzmir depremiyle ilgili bilirkişi raporu sonrası 22 gözaltı kararı

İzmir Deprem

İzmir'de 115 kişinin hayatını kaybettiği deprem ile ilgili soruşturmada yeni bilirkişi raporu sonrası 22 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Kusurları tespit edilen 17 kamu görevlisi hakkında da savcılık tarafından soruşturma izni istendi.

İzmir'de 30 Ekim 2020'de meydana gelen 115 kişinin hayatını kaybettiği depremle ilgili soruşturma devam ediyor.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamaya göre, başlatılan soruşturma kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezinden, yıkılan 8 bina ile ilgili istenen bilirkişi ön raporları tamamlandı.

DÜŞÜK KALİTELİ BETON, HATALI PROJE

DEÜ'lü 3 akademisyen tarafından enkazdan alınan numuneler analiz edildi ve binaların yıkılma nedeninin, standartlara uygun olmayan malzeme, özellikle düşük kalite beton kullanımı ve projelendirme hatalarından kaynaklandığı belirtildi.

Aynı bilirkişi heyetince hazırlanan ön raporda, sorumluluğu bulunan şüphelilere ilişkin somut tespitler yapıldı. Düzenlenen rapor Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. 

Gelen sonuçların bilirkişi heyetine gönderilerek, hazırlanacak raporda bu verilerin değerlendirilmesi istendi.

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde görevli bilirkişi heyeti tarafından hazırlanarak gönderilen ön raporlarda tespiti yapılan ve daha önce haklarında işlem yapılmayan 22 şüpheli hakknda gözaltı kararı verildi. 

Aynı raporda tespiti yapılan 17 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni de istendi. Diğer 5 şüphelinin yakalanması için çalışmaların sürdüğü bildirildi.

Kaynak: DHA

İzmir depremi