Cübbe, balo elbisesi, tören, müzik... | Mezuniyet piyasası ne kadar?

Yaşam Haberleri
Cübbe, balo elbisesi, tören, müzik... | Mezuniyet piyasası ne kadar?

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte mezuniyet baloları başladı. Bu balolar için rakamlar ise öğrenci başına değişiyor. 150 kişilik bir grup için fiyatlar 40 bin TL'den başlarken, fotoğraf çekimi de 10 bin TL, ses sistemi kurulmak istenirse de 8 bin 500 TL ek ödeme talep edilebiliyor.

'Bu öğrencilik ne zaman bitecek' serzenişleri mezuniyet gününde son buluyor ve öğrenciler için bambaşka yollar açılıyor. Eskiden sadece bir kez yaşanabilen mezuniyet törenleri, şimdilerde ana okulundan üniversiteye kadar tam 5 kez yaşanıyor. Mezuniyet denildiğinde akıllara keplerin havaya atıldığı an gelirken, şimdi mezuniyet cübbesinden balosuna, elbisesine, fotoğraf çekimine kadar pek çok masraf kalemi eklendi.

OKULLAR, ORGANİZASYON ŞİRKETLERİNE YÖNLENDİRİYOR

Mezun olan öğrencilerin ilk olarak okullarından 50-200 TL arasında değişen cüppe ve keplerini temin etmeleri gerekiyor. Sonrasında ise her okulun kendine özel düzenlediği balolara gidiliyor. Okullar her detayla tek tek ilgilenmek yerine, velileri organizasyon şirketine yönlendiriyor.

Cübbe, balo elbisesi, tören, müzik... | Mezuniyet piyasası ne kadar? - Resim : 1
Mezuniyetler artık anaokulundan başlıyor, bir öğrenci akademik hayatında tam 5 kez mezun oluyor. Fotoğraf: Shutterstock

KONUŞMA KÜRSÜSÜ İLE HOŞ GELDİNİZ PANOSU DA HEDİYE

İstanbul'da bulunan bir organizyon şirketi, 150 kişilik bir ekip için 40 bin TL, 250 kişilik bir ekip için 44 bin TL, 500 kişilik bir ekip için de 53.000 TL talep ediyor. Fiyata dahil olan rakamlar ise sandalye, istenilen renkte tül bağlama, yapay çiçekli yürüyüş yolu, platform, konfeti, zincir balon, çevre süsleme, balonlar ve volkan gösterisi. Görüştüğümüz yetkili, bu fiyatlara konuşma kürsüsü ve hoş geldiniz yazılı bir panonun da hediye olduğu bilgisini paylaşıyor.

Ses sistemi kurulumu içinse ekstra 10 bin TL, full HD kamera ile video çekimi 10 bin TL, fotoğraf çekimi 10 bin TL, drone çekimi de talep edildiği takdirde 5 bin TL isteniyor.

SAHNE ARKASI EKRAN 15 BİN TL

Yetkili, diğer ekstraları da şöyle sıralıyor:

“Sahne arkası ekran kurulumu 15 bin TL, nakliye 10 bin TL, anaokulu çocukları için animasyon ekibi istenirse gelen kişi başına bin 500 TL yine çocukların mezuniyetinde kullanılan mısır patlatma, pamuk şeker, mısır gibi makinelerin personeli ile 3 bin 500 TL olduğunu söyleyebiliriz.”

Cübbe, balo elbisesi, tören, müzik... | Mezuniyet piyasası ne kadar? - Resim : 3
Mezun olan öğrenciler, törenden sonra baloya katılabilmek için ödemeler yapıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Bu maliyetlerin tamamı ise toplanıyor ve baloya katılacak öğrenci sayısına bölünüyor. Eğer öğrenci sayısı az olursa bu da rakamın artacağı anlamına geliyor.

ÖĞRENCİNİN YANINA GELEN KİŞİ KADAR EKSTRA ÖDEME

Cübbe, balo elbisesi, tören, müzik... | Mezuniyet piyasası ne kadar? - Resim : 4
Alya Kalem, ilkokuldan mezun olmasının heyecanını yaşıyor. Fotoğraf: Veli Seda Kalem

İstanbul Sultangazi'de bulunan bir ilkokuldan mezun olan Alya Kalem'in velisi Seda Kalem, cübbelerin fiyatlarının ortalama 200 TL'den başladığını söylüyor. Okullarının düğün salonunda balo düzenledikleri bilgisini de paylaşan Kalem, “Eğer aileden birisi gelirse gelen kişi başına ekstra 120 TL ödeyeceğiz” diyor. Alya Kalem de, “Ortaokula geçtiğim için çok heyecanlıyım” diyerek, karne gününü beklediğini söylüyor.

DEPREM NEDENİYLE ÇOĞU OKULDA BALO YOK

Üniversitelerin çoğu ise 6 Şubat'ta gerçekleşen Kahramanmaraş depreminden dolayı online eğitime geçti ve mezuniyet töreni ya da balosu yapmıyor. Bu okullardan biri olan Bursa Uludağ Üniversitesi'nde öğrenci olan Rabia G. "Depremden önce balo için fiyat aldığımızda bize 40 bin TL rakam vermişlerdi ancak şimdiki rakamı bilmiyorum. Depremden dolayı bizler de mezuniyetimizi buruk kutlamaktayız" ifadelerini kullanıyor. 

 sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

mezuniyet