Düğün salonu kiralamanın maliyeti ne? Kamera, piyanist, pasta ve meşrubat

Gündem haberleri İstanbul
Düğün salonu kiralamanın maliyeti ne? Kamera, piyanist, pasta ve meşrubat
Bazı düğün salonları yemek servisi yapamadıklarını belirtirken, bazıları da çeşitli menüler sunabiliyor. Fotoğraf: Envato

Düğün yapmanın maliyeti malum... Bu süreçte en çok masraflardan biri de düğün salonlarına gidiyor. Yemekli düğünler için fiyat veremediklerini kaydeden işletmecilerin en büyük sorunları ise genelde "halay başı kavgaları". Peki iki bayram arası düğünlerde indirim oluyor mu?

Evlenecek çiftlerin bir ömür boyu mutluluğa evet demeleri için önce zorlu etaplardan geçmeleri gerekiyor. Ailelerin tanışması, söz ve nişan derken düğün hazırlıkları başlıyor. “Bizim sülale kalabalık” ifadesi ile başlayan açıklamalar, düğün salonu gezmeyle devam ediyor. Bazen de evdeki hesap çarşıya uymayabiliyor. Sektör temsilcileri İstanbul'daki en uygun düğün salonlarının Başakşehir, Bağcılar ve Esenyurt'ta yer aldığını, en yüksek fiyatlı salonların da Çengelköy ve Kadıköy'de olduğunu belirtiyor. Peki, İstanbul'da düğün salonu tutmanın maliyeti ne, fiyatlara neler dahil? İlginç talepler oluyor mu, kavgalar neden çıkıyor? Yaygın inanış olan 'İki bayram arası düğün olmaz' ifadesi piyasayı nasıl etkiliyor?

'YEMEKLİ DÜĞÜNLERDE FİYAT VEREMİYORUZ'

İstanbul Başakşehir'de bulunan düğün salonu işletmecisi Mehmet Kırbaş, fiyatlarının 14-17 bin TL arasında değiştiğini söylüyor. Ücrete 12 katlı pasta, meyve suyu, 90 dakikalık düğün videosu, 10 poz resim, orkestra, sanatçı, gelin başı, masa çiçeği ve araba süsü  de dahil. Salonun oturma düzeninin 450 kişi olduğunu ancak 750 kişiyi de sığdırabildiklerini aktaran Kırbaş, çerez ve yemek servisine ise sıcak bakmıyor. Kırbaş bunun nedenini ise, “Yemekli düğünlerde fiyat veremiyoruz çünkü malzemelerin fiyatları belirsiz” ifadesiyle açıklıyor.

'HANGİ MÜZİKLER ÇALACAK?' KAVGASI

Düğün esnasında halay başı olma ve çalacak şarkılar konusunda kavgalar çıkabildiğini anlatan Kırbaş, “Büyükleri araya sokuyoruz, durumu idare ediyoruz” diyerek sözlerini noktalıyor.

Üsküdar'da bulunan düğün salonu işletmecisi Kaya Yıldırım ise, insanların mutluluğuna şahit olmanın çok güzel bir duygu olduğunu anlatıyor. Yıldırım, “Yerimizin kira olmaması insanlara daha rahat indirim yapmamızı sağlıyor. Bugün 30-40 bin TL fiyat isteyen yerlere göre, 18 bin TL'ye yaş pasta, kuru pasta, içecek, piyanist, video, 10 poz 20 adet aile fotoğrafı sunabiliyoruz” diyor.

Düğün salonu kiralamanın maliyeti ne? Kamera, piyanist, pasta ve meşrubat - Resim : 1
 Düğün salonu işletmecileri Fotoğraflar: Sibel Gülersöyler

Geçen yıl fiyatlarının 12-13 bin TL civarında olduğunu anlatan Yıldırım, bazen çocuk istemeyen çiftler olduğunu da söylemekte. Yıldırım, şakayla karışık, “Halaydı, oyundu tartışmalar olabiliyor. Tartışma çıktığında hiçbir personelimi sokmam kendim girerim, gerekirse dayağımı da yerim” diyor.

500 kişilik salonda davetli sayısına göre 5-15 arasında personel çalıştırdığı bilgisini paylaşan Yıldırım, '2 bayram arası düğün olmaz' tutumuna ilişkin değerlendirmesinde, “2 bayram arası olmayan bir gün yok, her dönem aslında 2 bayram arası. Bu algı 90'ların sonuna kadar sürdü son zamanlarda kırıldı” ifadelerine yer veriyor.

Çengelköy'de bulunan bir düğün salonunun sahibi Sezer Yalçın ise, baba mesleğini devraldığını anlatıyor. 3 salon ve bir de rüya bahçe denilen bir alanları olduğunu kaydeden Yalçın, “14 çeşit menümüz var, aperatif tabaklardan steak menülere kadar değişiyor. Kişi başı 450 TL'den fiyatlarımız başlıyor. 1000-450-150 ve 80 kişilik salonlarımız mevcut” diyor.

Düğün salonu kiralamanın maliyeti ne? Kamera, piyanist, pasta ve meşrubat - Resim : 2
Sena Uğur Şimşek ve annesi düğün salonlarına karar verdi. Şimşek'in annesi de 1997 yılında aynı salonda evlenmiş. Fotoğraf: Sibel Gülersöyler

Son zamanlarda gelip bir saatte nikah kıyıp gitmek isteyen çiftlerin arttığı bilgisini veren Yalçın, “Ancak gündüz olursa bir saatlik çiftleri kabul ediyoruz” diyor. Son 3-4 aydır yemeksiz düğünlerin daha çok tercih edildiğini vurgulayan Yalçın, “Vatandaş bu yolu daha ekonomik buluyor” diyor.

Ayrıca, yemeklerden pastalara kadar her şeyi kendi mutfaklarında yaptıklarını anlatan Yalçın, “2 bayram arası işlerimiz düşebiliyor çünkü buna hala inananlar var” demekte. Kişi başı aperatif tabaklar ise 100 TL'den başlıyor ama bunun için 100 konuk garantisi talep ediliyor. Ayrıca en büyük salonda jimmy jip de bulunuyor ve o salondaki fotoğraf çekimleri 6 bin TL.

VEFAT DIŞINDA PARA İADESİ YAPILMAMAKTA

Normalde düğün salonları vefat dışında para iadesi ya da öteleme yapmamakta. Yalçın, ayrıca kına düğünü için de küçük salonlarının 30 bin, terasın 35 bin, büyük salonun da 40 bin TL olduğunu aktarıyor ve bu fiyata süsleme ve tatlıların da dahil olduğunu belirtiyor.

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Gündem haberleri