Covid-19'un yeni varyantı Eris nedir, belirtileri nelerdir? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı: Yeni varyant Eris Türkiye'de görüldü mü?

corona virüs Sağlık Bakanlığı Fahrettin Koca
Covid-19'un yeni varyantı Eris nedir, belirtileri nelerdir? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı: Yeni varyant Eris Türkiye'de görüldü mü?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19'un yeni varyantı 'Eris'in şu ana kadar Türkiye'de görülmediğini açıkladı. Çin'de koronavirüsün "Eris" adı verilen EG.5 varyantının yaygınlaştığı açıklandı. Covid-19'un yeni varyantı Eris nedir, belirtileri nelerdir?

İngiltere'de, Covid-19'un Omicron varyantının alt türevi olan Eris'in (EG.5.1) ülke genelinde yayıldığı haberlerinden sonra gözler Türkiye'ye çevrildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de bu ve benzeri varyantların görülmediğini açıkladı.

"Bu görülen varyantlar sakın bizi endişelendirmesin ve kapandığımız dönemlere geçme gibi bir durum söz konusu değil." ifadelerini kullanan Koca, "Hala Covid görülüyor. Bu dönemde giderek mutasyonlarla, etkinliği daha da azalan bir varyant dönemi görüyoruz." dedi.

COVİD-19'UN YENİ VARYANTI ERİS NEDİR?

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansına (UKHSA) göre, yeni varyant Eris, ülke genelindeki her 7 yeni vakadan birini oluşturmaktadır. Hastalık, yaz kötü hava koşulları ve azalan bağışıklık nedeniyle hastaneye başvuruların artmasıyla ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü hastalığa EG.5.1 tanımlaması yapmaktadır.

ERİS VARYANTI İLK NE ZAMAN GÖRÜLDÜ?

Eris varyantı ilk olarak 3 Temmuz 2023'te uluslararası alanda, özellikle de Asya'da artan raporlar nedeniyle izlenmeye başladı.

Birleşik Krallık'taki serilerin yüzde 11,8'i 10 Temmuz 2023'ten itibaren Eris olarak sınıflandırıldı.

YENİ VARYANT ERİS TÜRKİYE'DE GÖRÜLDÜ MÜ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ABD'de ve Avrupa'daki bazı ülkelerde yayılmaya başlayan Kovid'in yeni varyantı olan Eris (EG.5.1) varyantının Türkiye'de görülmediğini açıkladı.

ERİS VARYANTI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Boğaz ağrısı,

Burun akması,

Burun tıkanıklığı,

Hapşırma,

Kuru öksürük,

Baş ağrısı,

Islak öksürük,

Boğuk ses,

Kas ağrıları,

Değişik koku alma

Kaynak: Haber Global TV

Eris varyantı belirtileri Eris varyantı Türkiye'de görüldü mü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca