Bebeklerimize dil öğretmeye hevesliyiz, peki biz ne kadar biliyoruz?

Bebeklerimize dil öğretmeye hevesliyiz, peki biz ne kadar biliyoruz?

Her geçen gün daha da globalleşen dünyada bazı ebeveynlere göre yabancı dil bilmek bir mecburiyet. Bu nedenle çocukları ile İngilizce konuşarak bebeklerini iki dilli büyütmek isteyen ve bunun için çabalayan ebeveynlere uzmanlardan uyarı var: Hakim olmadığınız bir dili öğretmeyin!

Yabancı dil bilmenin “altın bilezik” olduğu artık su götürmez bir gerçek. Günümüzde şanslı çocuklar yabancı dil eğitimlerine ana okulu sıralarında ve hatta anne karnında başlıyor. Ebeveynler de çocuklarının İngilizce gibi yaygın dilleri öğrenmesi için büyük fedakarlıklar yapıyor. Fakat bu noktada çok dikkatli olmak gerekiyor; zira iyi hakim olmadığımız bir dili çocuklarımıza öğretmek onlarda kafa karışıklığına neden olabilir...

Avrupa ve Asya ile kültürel yakınlığı bulunmasına rağmen Türkiye yabancı dil öğrenimi konusunda hâlâ bu yakınlıkları karşılayabilecek yeterliliğe ulaşmış değil. Artan yabancı dil kurslarına bakıldığında bu sayının yükselmesi beklenirken, Türkiye geçtiğimiz yıl Avrupa'da İngilizce yetkinliğinde bir sıra geriledi.

Education First'ün (EF) dünya çapında hazırladığı İngilizce Yeterlilik Endeksi'nde Türkiye 2019'da 79. sırada idi. Türkiye önceki yıl listede 10 sıra yükselerek 69. sıraya yerleşti fakat 2021'de aynı performansı sergileyemedi. Türkiye EF'in Yabancı Dil Yeterlilik Endeksi'nde geçen yıl önceki yıla göre bir sıra gerileyerek 70. sırada yer aldı.

Bebeklerimize dil öğretmeye hevesliyiz, peki biz ne kadar biliyoruz? - Resim : 1

Listede ilk sırada ise Hollanda yer alıyor. Hollanda'yı Avusturya, Danimarka, Norveç ve Belçika takip ediyor.

BEBEKLERE İNGİLİZCE ÖĞRETİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Ebeveynler çocuklarının İngilizce öğrenebilmesi için maddi ve manevi büyük fedakarlıklar yapıyor. Buna evde bebekle İngilizce konuşmak da dahil. Peki, iyi hakim olmadığımız bir yabancı dili bebeklerimizle konuşmak ne kadar doğru?

İyi niyetle gösterdiğimiz bu çaba, dili iyi bilmememiz durumunda bebeğin yabancı dil eğitimine olumsuz etki edebilir. Çocuk ve ergen psikiyatristi Prof. Dr. Nursu Çakın Memik, anne-babaları bu konuda uyarıyor.

'KAFA KARIŞTIRIYOR...'

Yabancı dile hakim olmayan ebeveynlerin bebekleriyle o dili konuşmamaları gerektiğini vurgulayan Prof. Memik, bu durumun bebeklerde dil öğrenimini olumsuz etkileyeceğinin altını çiziyor:

"Yabancı dilin iyi bilinmemesi halinde öğretme kaygısıyla çocukla yabancı dil konuşulması öğrenmeyi geciktirir ve dil öğrenimini olumsuz etkiler. Mesela yabancı bakıcılarla konuşulması çocukların dil öğreniminde kafalarını karıştırıyor.”

Bebeklerin yabancı dil öğrenmesinin erken yaşlarda hızlı gerçekleştiğine işaret eden Prof. Memik, çiftleri dili doğru kullanma konusunda da uyarmakta. "Anne-babaların kendi arasında Türkçe, çocukla İngilizce konuşması kafa karışıklığına yol açmaz. Erken yaşta yabancı dil konuşmak bebeklerde dil kullanımına yardımcı olur. Fakat aynı cümlede iki farklı dilden kelimeler kullanılması çocukta kafa karışıklığına neden olur” ifadelerini kullanıyor.

İspanyolca öğretmeni Gülşah Meriç ise, bebeklerin yabancı dil öğreniminde, bebeğe iki dilin birbirinden ayrı olduğunun iyice anlatılmasının önemine vurgu yapıyor. Bebeğe yabancı dil öğreten ebeveynin çocuğuyla sadece yabancı dil konuşması gerektiğine işaret eden Meriç, “Telaffuzun ve dil bilgisinin iyi olması gerekiyor ki bebek dilleri ayırt edebilsin. Dil öğrenimi sonsuz bir süreç, yanlış dil bilgisi ileride okulda giderilir fakat bebeğin yabancı dili öğrenebilmesi için dilleri ayırt edebilmesi şart. Bu nedenle anne-baba konuştuğu yabancı dile çok iyi hakim olmalı” diyor.

İKİ FARKLI DİLİN KONUŞULDUĞU EVLERDE NE YAPMALI?

Öte yandan, “yabancı gelinler/damatlar” artık bir istisna olmaktan da çıktı. Farklı milliyetlerden evliliklere son yıllarda çok sık rastlanıyor. İki farklı dil konuşan anne-babalara da tavsiyede bulunan Prof. Dr. Nursu Çakın Memik, iki ebeveynin de bebekle kendi ana dilinde konuşmasının bir sakıncası olmadığını kaydetmekte.

Prof. Memik, bebekte konuşma gecikmesi ya da otizm gibi bir durumun söz konusu olmaması halinde bebeğin iki dili de öğrenebileceğini aktarırken "Konuşmada biraz gecikme olabilir" diyor ve gecikmeye rağmen bebeklerin iki dili de akıcı bir şekilde konuşabileceğine vurgu yapıyor.

Kaynak: Web Özel