Çocuğunuza bunları yapmayın! LGS öncesi önemli uyarılar

Yaşam Haberleri
Çocuğunuza bunları yapmayın! LGS öncesi önemli uyarılar

Liselere Geçiş Sistemi(LGS) Sınavı'na sayılı günler kaldı. Pazar günü 1 milyon 258 bin öğrencinin ter dökeceği maraton öncesi uzmanlardan aileler için önemli uyarılar geldi. Sınava katılacak öğrencilere baskı yapılmaması belirtilirken, "Yeni bir konu yerine çıkmış sorular çalışılsın" denildi.

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) Sınavı, 4 Haziran Pazar günü gerçekleşecek. 1 milyon 250 bin öğrencinin katılması beklenen sınav öncesi, bu maratona katılacaklar kadar aileleri de oldukça heyecanlı. Sınavda ise 6 Şubat'ta gerçekleşen Kahramanmaraş depremleri nedeniyle öğrenciler sadece ilk dönem konularından sorumlu olacak. Öğrencilerin, iyi bir meslek seçimi için aileleri, ilkokul döneminden itibaren özel dersler aldırmaya başlarken, velilerin bir kısmı eğitim koçlarından, beslenme uzmanlarına kadar her detayı düşünüyor. Ancak uzmanlara göre, sınav senesinde eve misafir dahi kabul etmeyen, evde sürekli sessiz bir ortam yaratan ebeveynler öğrenciler için de baskı unsuru oluşturuyor. Uzmanlar, çocukların nefes almaya da ihtiyaçları olduğu noktasında ebeveynleri uyarıyor.

Peki, bu süreçte öğrenci ve aileleri neler yapmalı, uzmanlar hangi tavsiyelerde bulunuyor? Sınav kaygısı ile baş etmekte kullanılacak yöntemler neler?

Eğitim Sosyoloğu Doç. Dr. Selman Tunay Kamer, sınav gününe kadar ders çalışmayı tavsiye etmiyor. O güne kadar çok yormama şartıyla öğrencilerin ders çalışabileceklerini anlatan Kamer, “Yeni bir konuya çalışmak yerine çıkmış sorulara çalışmalılar” diyor. Kamer, öğrencilerin sınav stresi ile baş edemedikleri durumlarda hissettiklerini ebeveynlerine anlatmaları gerektiğini söylüyor.

Çocuğunuza bunları yapmayın! LGS öncesi önemli uyarılar - Resim : 1
Uzmanlar, son günlerde ders çalışılmaması gerektiği görüşünde. Fotoğraf: İHA

'SINAVLAR HER ŞEYİN SONU DEĞİL'

Kamer, sınav sonucu ne olursa olsun ebeveynlerin öğrencilerine değerli olduklarını hissettirmenin önemine değiniyor: “Ebeveynler, çocuklarına sık sık gayretini gördüklerini söylemeli. Çocuklara sınavların her şeyin sonu olmadığı anlatılmalı" diyor ve ekliyor:

“Aileler, evde sınav var diye olağanüstü hal ilan edebiliyor. Evde sıkı kurallar, çocuğun sürekli ders çalışmaya zorlanması, sosyal ve kültürel, sportif faaliyetlerin bırakılması, evde hiçbir sesin çıkarılmaması, çocuğun ders çalışma odasından ve masasının başından kaldırılmaması ve yemeğinin bile masaya ya da odaya getirilmesi gibi aslında çocuğun başarısına hiçbir katkısı olmayan yanlışlar yapılıyor.”

Bu durumun çocukta kaygı düzeyini arttırdığını anlatan Kamer, sınav yaklaşırken yaşam ritüellerinin devam ettirilmesi düşüncesini savunuyor. Son günlerde gerçekten sınava girecek gibi sınav saatinde ve süresinde deneme sınavları çözülmesinin önemine değinen Kamer, sınavdan önce de okula mutlaka gidilmesi tavsiyesinde bulunuyor.

Çocuğunuza bunları yapmayın! LGS öncesi önemli uyarılar - Resim : 2
Uzmanlar, 'Öğrencilerin kaygısını arttıracak konuşmalardan kaçının' demekte. Foto: İHA

'LGS BİR SIRALAMA SINAVI'

Arkadaş sohbetlerinde de mümkün olduğunca az bir şekilde sınav konusunun gündeme getirilmesi gerektiğinin altını çizen Kamer, “LGS puan hesabında testlerin katsayılarına göre çalışmak da yani yüksek katsayılı testleri önemsemek, diğerlerine dikkat etmemek başarıyı olumsuz etkiler çünkü LGS bir sıralama sınavı” ifadelerini kullanıyor.

Kamer, açıklamalarını, “Tanıdıklar bazen başarı dileklerini sunmak istiyorlar. Ama yanlış kullanılan ve kıyaslama yapılan bir iletişim çocuğun daha fazla tedirgin ve telaşlı olmasına neden olacağından zarar verir” şeklinde noktalıyor.

Klinik Psikolog Dr. Levent Kurt, "Öğrenciler son günlerde sınava dair rutinlerini oturtmalı, yemek ve uyku saatlerine dair alışkanlıkları neyse bunu sürdürmeli" sözleriyle açıklamalarına başlıyor. Kurt, ebeveynlerin abartılı anlamlar yüklemeden sınavın önemli olduğunu çocuklarına anlatmaları gerektiğini belirtiyor. Kurt, "Sınav önemli ama aileler çocuklarının sağlıklarının ve psikolojik iyilik hallerinin her şeyin önünde olduğunu bilmeli" ifadelerini kullanıyor. 

Araştırmalara göre, tüm toplumlarda sınava dair endişe hissetmek çok doğal bir insan tepkisi. Sınavlar günümüzde kimlik edinmenin önemli bir aşaması olarak geçilen bir durum özelliği taşıyor. Gençlik döneminde edinilen yetkinlikler, hangi ortamda ve hangi arkadaş çevresinde olduğunuz, kim olduğunuza dair önemli işaretler taşıyor.

'SINAV KAYGISI DOĞAL'

"Yaşanılan endişe tam da bir kimlik derdi aslında. Her kimlik, inşa edilirken bir sürü karar ve krizden geçerek kurulur" diyen Kurt, "Endişe, başarı beklentisi ve arzusunun doyum beklediği yerde kaçınılmaz biçimde ortaya çıkıyor ve sınav özelinde bir performans endişesine dönüştüğünde buna sınav kaygısı diyoruz. Sınav kaygısı doğaldır ve en kolay baş etme yöntemi benzer deneyimler yaşayıp endişenin üzerine gitmektir" diyor.

Kurt, sınav sonrasında kaygının yerini bir boşluğa bırakabileceğini belirterek, "Sınav sonrasına ertelenmiş gündemler her öğrenci ve aile için farklı olsa da bir dinlenme sürecini her öğrencinin hak ettiğini unutmayalım" ifadelerini kullanıyor.

[email protected]

Kaynak: Web Özel

yaşam haberleri