Bodrum'da şaşkına çeviren manzara: Ölü olarak kıyıya vurdu, kepçe ile çıkarıldı

Muğla Bodrum
Bodrum'da şaşkına çeviren manzara: Ölü olarak kıyıya vurdu, kepçe ile çıkarıldı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde 'caretta caretta' cinsi yetişkin bir deniz kaplumbağası ölü halde sahile vurdu.

Muğla Bodrum'da Türkbükü Sahili'nde bir deniz kaplumbağasının hareketsiz şekilde durduğunu gören vatandaşlar, hayvanın yanına gittiklerinde yaşamını yitirdiğini fark etti. 

Bodrum'da şaşkına çeviren manzara: Ölü olarak kıyıya vurdu, kepçe ile çıkarıldı - Resim : 1

İhbarın ardından Bodrum Belediyesi ekipleri bölgeye geldi. Ekipler, kepçe yardımıyla ölü kaplumbağayı kamyonete yükledi.

Bodrum'da şaşkına çeviren manzara: Ölü olarak kıyıya vurdu, kepçe ile çıkarıldı - Resim : 2

Uygun bir yere gömülmek için götürülen kaplumbağanın ölüm sebebi bilinmiyor.

4 GÜN ÖNCE EDİRNE'DE DE KIYIYA ÖLÜ CARETTA CARETTA VURMUŞTU

22 Ekim'de Edirne'nin Enez ilçesinde birkaç gündür etkili olan lodosun ardından sahile inen vatandaşlar karaya vurmuş dev caretta caretta ile karşılaştı.

Edirne’nin Enez ilçesi Saros Körfezi’nde günlerdir etkili olan kuvvetli lodos dalgaları nedeniyle sahile inen vatandaşlar dev bir deniz kaplumbağası ile karşılaştı. Kaplumbağanın yanına giden vatandaşlar, farklı yerlerinde yaralar olan kaplumbağanın öldüğünü fark etti. Caretta caretta kaplumbağasının öldüğünü gören vatandaşlar durumu yetkililere bildirdi.

Bodrum'da şaşkına çeviren manzara: Ölü olarak kıyıya vurdu, kepçe ile çıkarıldı - Resim : 3

Sayıları giderek azalan caretta carettalar, nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altında tutuluyor.

22 EKİM'DE AYDIN'DA DA ÖLÜ CARETTA CARETTA'LAR BULUNMUŞTU

Aydın'ın Kuşadası ilçesindeki sahillerde de üç yeşil deniz kaplumbağası ölü olarak sahile vurmuştu. 

Kuşadası'nda 1'i Kadınlar Denizi'nde Deniz Polisi, diğer 2'si ise Güvercinada ve SGK Plajı'nda vatandaşlar tarafından olmak üzere 3 adet ölü Chelonia Mydas türü juvenil deniz kaplumbağası bulundu. Yapılan kontrollerde yara ve darp izinin bulunmayan deniz kaplumbağalarının hedef dışı av olarak ağlara takılıp boğularak öldükleri üzerinde durulduğu bildirildi.

Bodrum'da şaşkına çeviren manzara: Ölü olarak kıyıya vurdu, kepçe ile çıkarıldı - Resim : 4

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, "Yuvalama alanları genellikle Hatay, Adana ve Mersin bölgelerinde olan yeşil deniz kaplumbağalarının özellikle juvenil olanlarının yoğun olarak Kuşadası Körfezi’ni beslenme alanı olarak kullandıklarını yaralı ya da ölen bireylerden görmekteyiz. Etçil olan caretta caretta iribaş deniz kaplumbağalarıyla karıştırılan Chelonia Mydas türü yeşil deniz kaplumbağaları otçul olup, deniz çayırlarıyla beslenmektedir. Bu nedenle hassas tür olan yeşil deniz kaplumbağalarının beslenme alanlarının korunması, aynı zamanda birçok deniz canlısına beslenme ve barınak oluşturan deniz çayırlarının tahribatının önlenmesi için deniz koruma alanlarının çoğaltılması gerekmektedir" dedi.

Kaynak: İHA