Antik Romalılar yumurtayı poşe seviyordu... İşte binlerce yıllık o tarif: Garum soslu poşe yumurta

Yumurta
Antik Romalılar yumurtayı poşe seviyordu... İşte binlerce yıllık o tarif: Garum soslu poşe yumurta

Antik Roma tarihi sadece kan, savaş ve mücadelelerle geçmedi. Aynı zamanda bir kültür de ortaya koydu. Yemekler de bu kültürün bir parçası. İşte o dönemden kalma yumurtalı bir yemek tarifi: Garum soslu poşe yumurta!

Antik Roma tarihi sadece kan, savaş ve mücadelelerle geçmedi. Aynı zamanda bir kültür de ortaya koydu. Yemekler de bu kültürün bir parçası.

Antik Romalılar yumurtayı genelde poşe olarak yemeyi tercih ediyordu. Ancak düz bir şekilde değil. O dönemden kalan bir tarif bugün bile ilgi görüyor.

Eski Roma'da yumurtalar genelde meze olarak servis edilirdi. İşte size antik Roma usulü garum soslu haşlanmış yumurta tarifi:

İçindekiler:

Çam fıstığı, karabiber, selam otu tohumu, sirke, bal, yumurta ve garum sosu.

Garum soslu poşe yumurtanın yapılışı

Öncelikle garumun ne olduğunu bir anlatalım. Garum, eski bir Akdeniz balık sosudur. Afrodizyak etkisi olduğuna inanılır. Antik Roma'da sıkça kullanılsa da kökeni Antik Yunanistan'a dayanır. Daha çok ton balığı, yılan balığı gibi balıkların iç organlarının tuzlanmasıyla yapılır. Eğer bulamazsanız tuz ya da başka bir balık sosu da kullanabilirsiniz.

Önce sosu hazırlamaya başlayın. Çam fıstığını birkaç saat suda bekletin. karabiber ve selamotunu havanda dövün. Ardından üstüne biraz garum, bal ve sirke ekleyin. Böylece hafif asitli, tatlı ve tuzlu değişik bir tat elde edeceksiniz.

Suyu kaynama noktasına gelene kadar ısıttıktan sonra yumurtaları kırın ve dağılmayacak biçimde yavaşça tencereye koyun. 3 dakika pişirin. Beyaz kısmı katılaşmış, sarısı ise kremsiyken sudan alın.

Yumurtaları hazırladığınız bu sosla kaplayın ve servis edin.

Kaynak: Haber Global TV

yumurta yemek tarifleri pratik yollar yumurta yemekleri