860 voltluk elektrik şoku üretebilen elektrikli yılan balığı keşfedildi

860 voltluk elektrik şoku üretebilen elektrikli yılan balığı keşfedildi

Güney Amerika'da bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma, elektrikli yılan balıkları hakkında bilinen gerçekleri değiştirdi. Araştırma, şimdiye kadar sadece bir türü olduğu tespit edilen balıkların iki yeni türü daha olduğunu ortaya koydu.

Bilim insanları bugüne kadar sadece bir tür yılan balığı kabul ediyordu fakat Amazon'da yapılan bir araştırma, elektrikli yılan balıkları hakkındaki gerçekleri değiştirdi.

Washington'daki Smithsonian Ulusal Doğal Tarih Müzesi zoologlarından C. David de Santana başkanlığındaki bir ekip, Amazon'da 107 DNA örneğini toplayıp, analizini gerçekleştirdi. Araştırma sonucunda iki elektrikli yılan balığı türü daha keşfedildi. Bilim insanlarının keşfettikleri balıklara 'Electrophorus voltai' ve 'Electrophorus varii' adını verdi.

Bilim insanları, ‘Electrophorus voltai’ adlı türün 860 voltluk elektrik şoku verebileceğini belirtti. Bu da yeni türün ‘bilinen en güçlü biyoelektrik jeneratörü’ olduğunu ortaya koydu. Ayrıca bilim insanları yeni türlerin belirli alanlarda yaşadığını açıkladı. Rekor seviyede elektrik şoku üreten E. voltai'nin daha çok güneyde Brezilya bölgesinde, E. Varii’nin ise daha ovalık bölgelerdeki sularda yaşadığı ifade edildi.

Araştırma ekibinden Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nden zoolog C David de Santana, Amazon yağmur ormanlarındaki tür çeşitliliğinin boyutuna dikkat çekip, “Son 50 yılda insanların Amazon yağmur ormanlarında yol açtığı tüm sorunlara rağmen hala bu iki yılan balığı gibi yeni türler keşfediyoruz” dedi. 

ARAŞTIRMALAR İLHAM OLACAK

Bunun gibi daha pek çok keşif yapılabileceğine dikkat çeken Santana, bunların hastalıkların tedavisinden teknolojinin geliştirilmesine kadar pek çok alana ilham verebileceğini dile getirerek şöyle konuştu:

"Elektrikli yılan balıklarının fizyolojisi Volta'nın ilk elektrik pili tasarımına ilham kaynağı oldu, nörolojik dejenerasyon hastalığının tedavisi için zemin hazırladı ve şimdi de tıbbi implant'ların çalıştırılması için kullanılabilecek hidrojel pillerin geliştirilmesine katkıda bulundu."