Kalem gibi lahana sarması yapmanın yolu! Asla dağılmıyor
Lahana sarması hazırlarken bilmeniz gereken tarif
Lahana sarması, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Genellikle ince ince doğranmış pirinç, soğan, kıyma ve çeşitli baharatlarla hazırlanan iç harcı, önceden haşlanmış lahana yapraklarına sarılarak pişirilir. Lahana sarması, özellikle özel günlerde ve davet sofralarında sıkça tercih edilen bir yemektir. Hem sıcak hem de soğuk olarak servis edilebilen bu lezzet, üzerine dökülen yoğurt ve nane sosuyla daha da zenginleştirilebilir.
DAĞILMAYAN LAHANA SARMASININ TARİFİ
Lahana Sarması İçin Gereken Malzemeler:
1 orta boy lahana
250 gram orta yağlı kıyma
1 adet büyük soğan
Bir avuç kırık pirinç
Yeteri kadar Tuz ve karabiber
Lahana Sarmasının Yapılışı:
Lahana yaprakları kaynar tuzlu suda dirlikleri gidene kadar haşlanır ve suyu süzerek bir tabağa alınır.
İç harcı için 2 defa makineden geçirilmiş kıymaya pirinç, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiber katılarak iyice yoğrulur.
İç hazırlanınca lahana yaprakları teker teker yayılıp her yaprağın ortasına bir parça iç koyulduktan sonra sarılır.
Tencereye dolmaları yerleştirmeden önce dibine 1-2 sıra lahana yaprağı yayılır. Yaprakların üstüne düzenli bir biçimde sarılmış dolmalar yerleştirilir.
Yapraklar sarılıp tencereye yerleştirildikten sonra üzerine 1 parmak geçecek kadar su konur.
Dolmaların üstüne ters çevrilmiş bir tabak yerleştirilip tencerenin kapağını da kapattıktan sonra ateşe oturtulur ve pişmeye bırakılır.
Dolmalar piştikten sonra servis tabağına alınıp, sıcak sıcak tüketilir.
İsteğe göre bu dolma sade veya yoğurtlu olarak servis edilebilir.
Püf Noktası:
Lahana sarması piştikten sonra 1 gece buzdolabında dinlendiği zaman daha lezzetli olur.
Pişerken dolmalar tencerenin üstüne çıkmasın diye ters çevrilmiş tabak koyulur.
Arzu edilirse tereyağında kızdırılmış sarımsak ilavesi ile daha da lezzetli olur.