400 bin dolara kahve getirmek! 'Senin yaptığını asla yapmam...'

Web Özel
400 bin dolara kahve getirmek! 'Senin yaptığını asla yapmam...'

ABD'de kimi şirketler patronun kahvesini hazırlamak ya da köpeğini dolaştırmak gibi görevleri de kapsayan "yönetici asistanlığı" pozisyonuna yılda 400 bin dolar maaş ödeyebiliyor. Ancak genç kuşaklar başkasına hizmet etme fikrine sıcak bakmadığından, bu iş kolunda çalışan sıkıntısı yaşanıyor.

ABD'deki varlıklı aileler ve üst düzey yöneticiler, hem işlerini takip edecek hem de gerektiğinde kendilerine kahve getirecek yönetici asistanlarına yılda 400 bin dolar (7,1 milyon TL) ödemeye hazır. Ancak X ve Z kuşakları ne kadar maaş alırsa alsın "birine hizmet etmek" fikrine sıcak bakmadıklarından genç nesil arasında bu pozisyonlara uygun kişileri bulmak oldukça zor. Üstelik uzmanlar işi kabul edenlerin kısa sürede işten ayrıldığını da söylüyor. 

İş gücü kıtlığı, sadece işletmeleri değil, "iyi yardımcı bulmak zor" diye yakınan yüksek kademedeki yöneticileri de etkiliyor. Şirketlerin üst düzey yöneticileri ve CEO'ları, yönetim kurulu toplantılarına hazırlık yapacak, işlerini takip edecek ve adeta bir 'personel şefi' gibi şoförler ile temizlikçileri denetleyecek iyi donanımlı yönetici asistanlarını işe almak istiyor. 

Bu iş yetkinlik ve alçakgönüllülüğün bir kombinasyonunu gerektiriyor. İnsan kaynakları ajansları bu pozisyonlar için gerektiğinde yöneticisine kahve getirmekten çekinmeyecek, doktora derecesine sahip kişiler arıyor.

YILDA 400 BİN DOLAR MAAŞ 

Danışmanlık şirketleri, ABD'nin New York ve Los Angeles gibi büyük şehirlerinde bu tür aşırı nitelikli yardımcıların yıllık maaşının ortalama 200 bin dolar olduğunu söylüyor. Bazı patronun her ihtiyacını karşılamakla yükümlü asistan, yılda 300 bin hatta 400 bin dolar maaş alabiliyor.

Zenginler için üst düzey asistanlar bulan bir firmanın sahibi Teresa Leigh, "Bu maaşları ödemeye istekliler" diyor. Ancak Leigh, büyük ücretlerin büyük fedakarlık gerektirdiğini söylüyor.

400 bin dolara kahve getirmek! 'Senin yaptığını asla yapmam...' - Resim : 1
Uzmanlar, genç kuşakların yönetici asistanlığı işini tercih etmediğini belirtiyor. Foto: Shutterstock

Leigh, öngörülemeyen program, bitmek bilmeyen yapılacaklar listesi, zorlu seyahatler ve zengin işverenlerle mevcut sınıfsal farklılıkların getirdiği depresyon gibi nedenlerden ötürü bazı çalışanların 72 saat içinde işten ayrıldığını ifade ediyor.

Yöneticilerin kahvelerini bir uşak gibi servis etmek ya da evcil hayvanlarının temizliği ile ilgilenmek, yönetici asistanlarından beklenen talepler arasında öncelikli sıralarda yer alıyor. Leigh, bulduğu elemanlardan talep edebilecekleri görevler konusunda işverenlere sınırlar belirlemeye çalıştığını söylüyor.

'SENİN YAPTIĞIN İŞİ ASLA YAPMAM'

Alyssa Ahkuoi, kırtasiye siparişleri vermek ve ofis buzdolabını patronun sevdiği içecek ile doldurmak gibi görevleri de içeren yönetici asistanlığı işinden pandemiden kısa bir süre önce ayrıldığını belirtiyor. Ahkuoi, ABD'de serbest çalışan kişilerin iş bulmasını sağlayan Upwork isimli şirkette kıdemli yönetici asistanı olarak uzaktan çalıştığını ve bu tür önemsiz görevlerden muaf olduğunu aktarıyor.

Kendisini daha çok yöneticisinin bir iş ortağı gibi hissettiğine işaret eden Ahkuoi, belirli projelere de katkıda bulunduğunu söylüyor. 29 yaşındaki Ahkuoi, ara sıra eski işine dönmek isteyip istemediği ile ilgili soruyu ise "Sanmıyorum" diye cevaplıyor.

Yaşlanan asistanların yerini alacak Y ve Z kuşağı mensubu çalışan bulmak zorlu bir iş. Bir danışmanlık grubunun CEO'sunun 51 yaşındaki yönetici asistanı Tiffany Maughn, "Bazı gençler bana 'Senin yaptığını asla yapmam' dedi" diyor. Maughn, "Başka birine hizmet etme işine anlam veremiyorlar. Yasal ve güvenli olduğu sürece hiçbir zaman 'hayır' diye bir şey yoktur" diye ekliyor.

Tiffany Maughn, yirmi yılı aşkın bir süredir yöneticilerin asistanlığını yapıyor. Patronlarının daha verimli ve mutlu çalışması için uğraştığını, bununla da gurur duyduğunu söylüyor.

Maughn, kıdemli danışman olarak görev aldığı toplantılar, yat gezileri ve partilerin yanı sıra gece 3'te telefonlara cevap verme, yazım hatalarını düzeltme, hatta bozulan muslukları onarma gibi işlere de baktığını ifade ediyor.

Eski bir işverenin kendisini ve yılda 150 bin dolardan fazla kazanan iki yardımcısını, muzları mutfak tezgahı yerine buzdolabına koyduğu için herkesin içinde azarladığını hatırlatan Maughn, sözlerine şöyle devam ediyor:

"Mevcut patronumun yanında emekli olmak istiyorum. Ancak yıllık dolgun bir maaşın yanında ikramiye ödeyecek pozisyonlar için de sık sık mülakatlara davet ediliyorum."

 *Bu haberde, Wall Street Journal'da "Paying $400,000 for an Executive Assistant? Do-It-All Aides Are Pricier Than Ever" başlığıyla yayımlanan makaleden faydalanılmıştır. 

Kaynak: Web Özel

Web Özel