Yöneticilere yüzde 50'nin üzerinde maaş zammı Google'ı nasıl karıştırdı?

Google
Yöneticilere yüzde 50'nin üzerinde maaş zammı Google'ı nasıl karıştırdı?
Google'da evden çalışmayı tercih eden çalışanların maaşlarında yaşadıkları bölgelere göre kesinti yapılıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Google'ın üst düzey yöneticilerine yapılan yüzde 53'lük maaş zammı şirketi karıştırdı. Firma geçen aylarda evden çalışmayı tercih eden personelin maaşında da kesintiye gitmişti.

150 bin çalışan sayısını geçen Google, dünyada en fazla personel çalıştıran şirketlerden biri. Devasa kampüsleri ve rahat ofis ortamı ile sık sık gündeme gelen şirkette şu sıralar gündem maaşlar.

ABD’de de tıpkı Tükiye’de olduğu gibi son yılların en büyük enflasyon oranlarından biri görüldü. Yüzde 6.8’lik yıllık Kasım ayı enflasyonu 38 yılın en yüksek seviyesi olurken çalışanlar bu yılki zamlarını beklemeye başladı. Alacakları maaş zamları bazılarının şirkette devam edip edemeyeceklerini belirleyecek.

Bütün bunlar yaşanırken şirket ABD’nin sermaye piyasası kuruluna yeni bir bildirimde bulundu. Bu bildirime göre şirketin üst düzey dört yöneticisine çok büyük maaş zammı yapıldı. Google’ın CFO’su Ruth Porat, kıdemli Başkan Yardımcısı Prabhakar Raghavan, İşletme Müdürü Philipp Schindler ve baş hukuk müşaviri Kent Walker’ın maaşları 650 bin dolardan 1 milyon dolara çıkarıldı. Ayrıca bu isimler yıl sonu performanslarına göre en az 23 milyon dolarlık ikramiye alacak. Üst düzey yöneticiler asıl parayı ikramiyelerden kazanıyor.

Google geçen ekim ayında 65.1 milyar dolarla rekor gelir elde etti. Bu gelirin 20 milyar doları firmanın kâr hanesine yazdı. Şirket böyle bir bilanço ortaya koyarken uzaktan çalışan personelin maaşından kesintiler yaptı. Ayrıca sözleşmeli personelinde çalışma koşulları konusunda sıkıntılar var.

'YÖNETİCİLERİN MAAŞLARINI KABARTTINIZ'

Tam zamanlı Google çalışanları konu hakkında açıkça tepkilerini ortaya koydular. Google’ın çatı şirketi Alphabet’te örgütlü sendikanın başkanı Parul Koul üst düzey yöneticilere yapılan bu zamların kabul edilemez olduğunu söyledi. Koul, “Uzaktan çalışan personelini keserken birkaç yöneticinin maaşını kabartmak olamaz” değerlendirmesinde bulundu.

Google yönetimi konu hakkında bir açıklama yapmazken, kişilerin aldıkları maaş üzerinden ikramiyelerin belirlendiğini bu sebepten yöneticilerin primlerinin 'abartılı' olmuş olabileceği belirtiliyor. Google’da bir yazılım mühendisinin maaşı kıdemi ve mesleki bilgisine göre yıllık 102 bin dolar ila 300 bin dolar arasında değişiyor.

Geçen günlerde çalışanlar ile yöneticiler arasındaki bir maaş pazarlığı basına sızarken, yöneticiler zam isteyen çalışanlara onlara ‘rekabetçi’ bir ödeme yaptıkları cevabını aldılar. Yani Google personeli daha fazla ücret istiyorsa kendini göstermek zorunda.

Google önceden ücret politikası hakkında yaptığı bir açıklamada rakiplerine göre daha iyi ücretler ödediğini iddia etmişti. Ayrıca sermaye piyasası raporlarında Google’ın üst düzey yöneticilerine maaş zammını çalışanlarından önce yaptığı ve bu süre içerisinde pek çok çalışanın zam almadığı da ortaya konuyor.

AYNI İŞİ YAPAN PART TİME ELEMANA DAHA DÜŞÜK ÜCRET

Bazı çalışanlar ise bu ücret politikasının şirkete bağlılıklarını zedelediğini aktarıyor. Eylül ayında Google bazı Avrupa ve Asya ülkelerinde aynı işi yapan ve aynı verimi aldıkları tam zamanlı ve yarı zamanlı çalışanlara farklı ücretler ödedikleri tespit edildiği için Google hakkında işlem başlatmışlardı.

Google bu yaptığı işlem yüzünden 2019’un Mayıs ayında 100 milyon dolar ceza ödemeye mahkum edildi. Firma daha sonra yayımladığı bir bilgi notunda hatasını kabul etti.

Google aşılama konusunda da dünyada en katı kurumlardan biri. Şirket çalışanlarının aşı durumu hakkında firmaya bilgi vermelerini, sağlık veya dini gerekçelerle aşı olamıyorlarsa da insan kaynaklarına başvurmalarını talep ediyor.

AŞI OLMAYAN ÖZEL İZİN YOKSA BİNAYA GİREMEZ

Google sözcüsü konu hakkında, “Aşılama politikamız çalışma arkadaşlarımızı güvende tutmak ve hizmetlerimizi devam ettirebilmek için çok önemli” ifadesini kullandı. Geçen Aralık ayında firma tarafından yapılan başka bir açıklamada şu sözcükler kullanılmıştı: 

Google binalarına girmek isteyenler çift doz aşısını yaptırmış veya şirket içerisinde çalışabileceklerine dair bir yazıyı yanlarında bulundurmak zorundadır.

Evden çalışmak isteyen Google çalışanlarının hangi eyalette oturduklarına göre aldıkları maaşlar değişiyor ancak ücretlerden yüzde 10’u bulan kesintiler yapıldı. Terfi alıp evden çalışmayı tercih eden çoğu personel, yönetici olmadan öncesine kıyasla benzer maaşları alıyor.

*Yukarıdaki makalede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü Insider’da Martin Coulter imzası ile yayımlanan, “Google's salary hike for 4 executives triggers complaints and questions from rank-and-file staff about pay: 'I think it's disgusting” isimli makaleden alınmıştır.

Yöneticilere yüzde 50'nin üzerinde maaş zammı Google'ı nasıl karıştırdı? - Resim : 2

 

Kaynak: Web Özel

Google