Musk'tan sonra akıllardaki soru: Twitter'dan vazgeçebilir miyiz?
Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasından sonra platforma artık daha temkinli yaklaşan insanların sayısı hiç az değil. Peki yıllar içinde Twitter'a bağımlı olduk mu? Olduysak onu diğer sosyal medya platformlarından ayıran ne?
Sosyal medya platformu Twitter'ın artık yeni bir sahibi var. Site, dünyanın en zengin insanı Elon Musk tarafından satın alındı. Musk, Twitter'ı daha özgür bir yer haline getirmeyi istediğini her fırsatta dile getiriyor. Twitter'ı yeteri kadar özgür bir platform olarak görmeyen Musk, geçtiğimiz günlerde şirketin CEO'su da dahil üst düzey yöneticilerin işine son vermişti. Bu toplu işten çıkarmaların mobbing kültürünü körükleyeceği ve bunun da özgürlüklere aykırı olduğunu düşünenler de var. Birçok kişinin de Musk'ın Twitter'ı daha özgür bir platform haline getireceği konusunda şüpheleri mevcut.
Musk'a duyduğu antipati yüzünden ya da Musk yönetiminde Twitter'ın daha kötü bir yer haline geleceğini düşünerek Twitter'ı bırakmak isteyenlerin sayısı da az değil. Peki Twitter'ı bırakabilir miyiz? Ne kadar Twitter'a bağımlıyız?
Teknoloji Editörü Aytun Çelebi Twitter'ın ağırlıklı olarak kullanıcı tarafından anlık olayları takip etmek için haber odaklı kullanıldığını söylüyor. Bu sebeple sitenin bağımlılık yapan bir tarafı olduğunu dile getiren Çelebi, "Bir deprem olduğunda insanlar öncelikle Twitter'a bakıyorlar. Haber sitelerinin ne yazdığını görmekten ziyade, insanların konu hakkındaki yorumlarını görmek istiyorlar. Kullanıcılar hızla ihtiyaçları olan içeriklere ulaştıkları için bağımlılık yapıyor" diyor.
'DİĞER UYGULAMALARA GÖRE DAHA BAŞARISIZ'
Teknoloji Editörü Cem Sünbül ise Twitter'ın diğer sosyal medya platformlarına göre bağımlılık yaratma konusunda daha başarısız olduğunu savunuyor. Sünbül "Twitter bence sosyal medya araçları içerisinde en az bağımlı yapmayı başaranı. Daha çok bağımlılık anlamında botlar ve troller vasıtasıyla insanları sadece yankı odalarına (insanların kendi görüşlerini takip edip karşıt görüşlerden haberdar olmaması) bağımlı kılıyor. Çünkü herkes aslında 'sesimi dünyaya duyuruyorum' zannedip sadece yankı odalarında sesini duyurabiliyor" diye belirtiyor. Cem Sünbül sözlerini şöyle sürdürüyor:
Diğer sosyal medya platformları, örneğin Facebook olsun, Instagram ve Tiktok olsun, bağımılık işini çok daha iyi yapıyorlar. Daha "Like" odaklılar ve agresif şekilde bağımlı yapmak için uğraşıyorlar -ki buna "Ne kadar yanlış bir tutum" dememiz beklenemez. Nihayetinde bu şirketler başarı ve gelir odaklı çalışıyor. Böyle bakınca Twitter'ın çalışması diğerlerine göre daha bir naif kalıyor. Bunda sitenin kurucusu Jack Dorsey'nin web tarafını düşünen, topluluk odaklı yaklaşımının payı da olabilir. Ancak bağımlılık konusunda ne kadar başarılı olduklarını, reklam gelirlerine baktığımızda bile anlayabiliriz.
Aytun Çelebi de Twitter'ın finansal açıdan diğer platformlar kadar başarılı olamadığına değiniyor. Çelebi "Twitter çok kullanılıyor ama bu bir türlü paraya döndürülemiyordu. 'Karakter sayısını artıralım, daha uzun yazıları destekleyelim daha fazla medya formatına girmeye çalışalım' gibi çabaları var ama bir türlü finansal açıdan çok başarılı bir yere dönemedi" diyor.
Musk ise ilk olarak gelirleri arttırmaya yönelik hamleler yapacağı öne sürülüyor. Musk, hesap doğrulama işareti olan 'mavi tik' simgesini aylık abonelik sistemi Twitter Blue'nun ayda 8 dolar olacağını açıkladı.
'ALTERNATİFİ YOK'
Peki Twitter'ın alternatifi var mı? Uzmanlar Twitter'ın pek alternatiflerinin olmadığını dile getiriyor. Aytun Çelebi "Twitter'ın belli ülkelerde kullanılan çok küçük çapta alternatifleri var ancak Twitter'ın direkt allternatifi yok" derken Elon Musk'ın çok aykırı işler yapmazsa, platformda büyük kullanıcı değişiklikleri olacağını zannetmediğini sözlerine ekliyor. Cem Sünbül de Elon Musk'ın Twitter'ı daha serbest hale getireceğinin işaretini verdiği takdirde insanların bu platformu terketmeyeceğini, platformun pek alternatifi olmadığını belirtiyor.
Bazı uzmanlar Twitter'a alternatif olarak Apple'ın veya Google'ın haber toplama uygulamaları ya da Feedly, Newsify veya Inoreader gibi RSS tabanlı uygulamalar kullanılabileceğini ifade ediyor.
Kaynak: Web Özel