6 soru 6 cevap | Metaverse arazim istimlak edilir mi? Kiralayabilir miyim?

ÖZEL HABERLER
6 soru 6 cevap | Metaverse arazim istimlak edilir mi? Kiralayabilir miyim?
İnternette yeni başlayan pek çok şey gibi Metaverse de kısa sürede ticarete döndü. Fotoğraf: Shutterstock

İnternette yeni çıkan her şey gibi Metaverse de Türkiye'de büyük ilgi gördü ve hemen para kazanmanın yolları araştırılmaya başlandı. Boş ama merkezi yerdeki araziler kapış kapış gitti. İstanbul'un taşı toprağı altın diyen Metaverse'e koştu. Peki Metaverse hakkında gerçekten ne biliyoruz?

Facebook'un patronu Mark Zuckerberg'ün şirketinin ismini Meta olarak değiştirmesi ve internetin gelecek istikametini Metaverse üzerinden göstermesi ile birlikte dünyada bir metaverse çılgınlığı yaşanıyor. Kabaca sanal gerçeklik kaskları ile üç boyutlu bir dünyanın kapısını açan metaverse internetin doğasına uygun olarak hemen para kazanmanın da bir yolu haline geldi. 

Son günlerde 'Metaverse'te Ortaköy şu kadara gitmiş', 'Cihangir'i kapatılmış' gibi lafları duymaya başladık. Sanal dünya altıgen şekillerde parsel parsel satılıyor. Daha Metaverse'e nasıl, nereden gireceğini bilmeyen bizler, arazi fiyatlarını takip etmeye başladık. Gelin bu yeni sanal dünya ile ilgili akla takılan bazı sorulara yanıt arayalım.👇

1) METAVERSE NEDİR, NASIL GİRERİM?

Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, Metaverse'i, "belirli teknolojiler kullanılarak (sanal gerçeklik, arttırılmış gerçeklik vb.) oluşturulmuş, insanların içeride istediklerini yapmasına olanak sağlayan bir "öte evren" olarak tanımlıyor. Erarslan, metaverse şirketlerinin kendi platformlarından (web sitesi, uygulama) şirketin kendi oluşturduğu Metaverse platformuna giriş yapılabildiğini söylüyor.

6 soru 6 cevap | Metaverse arazim istimlak edilir mi? Kiralayabilir miyim? - Resim : 1
Online satış sitelerinde alınan arsalar satışa böyle konuluyor...

2) EKİPMANLARI KİM YAPIYOR?

Eraslan, Metaverse ekipmanları sayesinde (gözlük, lens, sanal gerçeklik kaskı) kullanıcıların, öte evrenin his olarak da tam anlamıyla içinde olacakları için Metaverse'in revaçta olmasının mantıklı olduğunu belirterek, "Donanımlarını şu anda dünyanın öncü teknoloji şirketleri olan Google, Microsoft ve Facebook (yeni adıyla Meta) geliştiriyor" diyor. Erarslan, Metaverse'i hem geleceğin teknolojisi hem de sanal dolandırıcılık olarak gören büyük iki kitlenin olduğunu dile getiriyor.

3) METAVERSE'TE ARAZİ ALDIM, TAPUDA SORUN ÇIKAR MI?

Metaverse evreninde blokzincire bağlı cüzdanlar aracılığıyla arsaların satın alınabildiğini aktaran Arslan, "Tıpkı merkezi olmayan borsalarda kripto para alım satımı yapmak gibi, borsalar ne kadar güvenliyse bu da o kadar güvenlidir" diyor. Erarslan, Metaverse üzerinden arazi almak isteyen vatandaşların projelere hakim olması gerektiğini söylüyor. Projeyi anlamadan arazi alacakların başına zarardan başka bir şey gelmeyeceğini aktarıyor.

6 soru 6 cevap | Metaverse arazim istimlak edilir mi? Kiralayabilir miyim? - Resim : 2
Öyle ki Demokrasi ve Özgürlükler Adası bile sanal evrende satılığa çıkan yerlerden. 

4) ALDIĞIM ARAZİYİ KİRALAYABİLİR MİYİM?

Şu an Metaverse arazilerini alanların bu alanlarda (Decentraland, Sandbox, vb. platformlarında gezinmeyi mümkün kılan projeler) gezinebildiğini ifade eden Erarslan, "Fakat Metaverse şu an çok yeni olduğu için çoğu projede henüz platforma giriş yapıp "gezinme" imkanı bulunmuyor. Arsaları alan kullanıcılar, alanları kendileri inşa etmeleri gerekiyor. Eraslan, "Aldıkları arsaları başka tasarımcılara, kullanıcılara veya şirketlere kiralayabilirler" ifadelerini kullandı.

Satılan arazilerin bir kısmının gerçek hayattaki sahiplerinin bir süre sonra ortaya çıkması durumunda veya arazinin devlet arazisi olması gibi durumlarda sorunlar yaşanıp yaşanmayacağı konusundaki fikrini dile getiren Eraslan, "Nasıl ki insanlar günden güne kripto paraları ve blokzinciri kabullenmeye başladı, devletler de çeşitli regülasyonlar getirerek bu yatırım aracını kontrol etme odağında kalmayı seçtilerse, aynı şekilde metaverse evreni için de aynı durumun yaşanacağını düşünüyorum" dedi.

5) METAVERSE'TE ARAZİ ALMANIN RİSKİ VAR MI?

Bilişim Teknolojileri ve Siber Güvenlik Derneği Başkanı Yavuz Sultan Selim Yüksel bu evrenin içerisinde mutlaka dolandırıcılıkların olacağını söylüyor. Yüksel, "Şimdi NFT arsalar alınıyor, insanlar bu fırsatı kaçırmak istemiyor. Ülkemizde ekonomik sıkıntılar var. Bu sıkıntıyı aşabilmenin zengin olmanın yolunu bu yeni çıkan fırsatlarda olduğu düşünülüyor. Bu arsayı nereden alıyorsun, ne kadar ediyor, devlet bir garanti sağlamadığı için birçok insan değişik fikirlerle ortaya çıkıp kolay para kazanmayı vaat ediyor. Bu da beraberinde Thodex gibi dolandırıcılık olayları getiriyor" şeklinde konuştu.

6 soru 6 cevap | Metaverse arazim istimlak edilir mi? Kiralayabilir miyim? - Resim : 4
Sosyal paylaşım platformları da satışlar için kullanılan yerlerden...

 Yüksel bu treni kaçırmak istemeyenler için riskleri de bilmeleri gerektiğini söylüyor. Yüksel, "Büyük fırsatlar var ama çok daha büyük riskler var. Adam bir adayı satın alıyor burayı satabiliyor. Metaverse evrenin de bir suç şebekesi bu sistem içinde bir arsa satışı yaparak parayı çok rahat şekilde aklayabilir." diye konuştu.

6) PİKSELLERDEN OLUŞAN BİR ARAZİYİ ALMA PSİKOLOJİSİ NEDİR?

Psikiyatr Prof. Dr. Nursu Çakın Memik, ise insanların arazi alımına bu denli rağbet göstermelerini sahiplenme arzusuna bağlıyor. Memik, "Sanal bile olsa ve somut olmasa dahi bir doyuma hizmet ediyor. Soyut olan bir şey birden bire gerçekten somut paraya dönüştü. Zevkler, başarılar, yenmeler, üstünlükler, aidiyet hissi vb. gerçek hayatta yaşanamayanları sanal ortamda yaşamaya başlıyor insan. Ne kadar çok gerçeğe benziyorsa o kadar tatmin sağlıyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Web Özel

özel haberler