Facebook'un ablası şirketten nasıl uzaklaştı?

Facebook'un ablası şirketten nasıl uzaklaştı?

Facebook'u Mark Zuckerberg kurmuş olabilir ama ondan nasıl para kazanılacağını Sheryl Sandberg biliyordu. İkili arasındaki ilişki yıllarca başarılı bir iş ortaklığı olarak devam etti. Ta ki Donald Trump seçilene kadar...

Kimilerine göre Facebook’u çok uzun süre o çekip çevirdi. Zuckerberg’ün yetişemediği yerlere koştu. Yönetim kurulu ile CEO arasındaki ilişkileri düzenledi. Facebook’un operasyon müdürü (COO) Sheryl Sandberg’den söz ediyoruz. ‘Facebook’un ablası’ olarak bilinen Sandberg’ün şu sıralar CEO Zuckerberg tarafından gözden çıkartıldığı iddia ediliyor.

Facebook 2012 yılından bu yana personel sayısını ciddi şekilde artırıyor. Şirketin yıllık personel sayısı her sene ortalama yüzde 38 büyürken şirkette bu yılın haziran ayı itibari ile 63 bin 404 personel çalışıyor. 

Dünyanın üçte birinin Facebook kullandığı düşünülürse bu personel sayısı çok da fazla değil. Facebook’un insan kaynakları kayıtlarında yapılan bir incelemeye göre son yıllarda Zuckerberg’ün sağ kolu olarak bilinen Sandberg’ün himayesindeki personel sayısının artışı diğer departmanların altında kaldı. 

Facebook'un ablası şirketten nasıl uzaklaştı? - Resim : 1

Sheryl Sandberg’ün ekibi yüzde 261, büyürken diğer tepe yöneticilerin ekipleri yüzde 346 ila yüzde 939 arasında büyüme gerçekleştirdi.

TRUMP SONRASI İŞLER DEĞİŞTİ...

Zuckerberg, Trump ile daha dostane ilişkiler geliştirip devletin şirkete müdahalesini azaltmaya çalışırken Sandberg bu fikre çok sıcak bakmıyordu.

Facebook’un içinden çalışanların verdiği bilgilere göre Trump iktidarı döneminde Sandberg şirkette daha izole bir konuma geçti. Artık o kadar da patronun sağ kolu olarak görülmüyordu. Şirkette artık bir iki numaraya yoktu, pek çok iki numara vardı.

Uzun süredir ülkede liberaller Facebook’un aşırı sağa karşı toleranslı olduğu iddiasında bulunuyordu. Bu dönemde Sandberg ve Zuckerberg ortaklığı daha derin mercek altına alınmaya başladı. Mark Zuckerberg teknoloji konusunda bir vizyonerken, Sandberg ise Facebook’tan nasıl para kazanılacağını anlayan biri olarak öne çıktı ve bu iş birliği iki ismi de inanılmaz şekilde zengin etti.

Facebook'un ablası şirketten nasıl uzaklaştı? - Resim : 2
Trump'la Zuckerberg Oval Ofiste... Fotoğraf: AA

GÖRÜŞMEYE DEVAM ETTİLER

İkili haftada iki kez toplanmaya devam etti ama bu toplantılarda önceden Sandberg’e bırakılan bazı işlerin Zuckerberg tarafından daha çok kontrol edilmesi dikkat çekti.

2007 yılında Facebook’un henüz birkaç yüz çalışanı varken Mark Zuckerberg, Sheryl Sandberg ile şirketin bir yılbaşı partisinde tanıştı. Zuckerberg, Sandberg’e “ABD’de interneti olan her evi Facebook üyesi yapmak istiyorum” dediğinde Sandberg bu fikre çabuk ısındı. İkili daha sonra yedikleri yemeklerde Facebook’un geleceğini konuştu. Sandberg, Google’a da reklam gelirini artırması konusunda nasıl destek verdiğini anlattı.

BİRİ DOKUZ BUÇUKTA YATIYOR BİRİ UYUMUYOR

Aslında ikisi çok farklı insanlar. Sheryl Sandberg dakikası dakikasına yaşayan ve akşam dokuz buçukta yatağa giren, sabah 6’da da güne sağlam bir kardiyo idmanı ile başlayan biri. Zuckerberg ise bunun tam aksi bir yaşamı olan bir gece kuşu. Zuckerberg’ün Sandberg’i şirkette asıl istemesinin sebeplerinden biri ise Washington tecrübesi ve politikayı bilen biri olması. 2007 yılında bu Zuckerberg için bilinmez bir alandı. Yine aynı yıl kullanıcıların kişisel verileri ile ne yapıldığı konusunda Washington, Facebook’u zaman zaman çağırmaya başlamıştı.

Sandberg işe başkan yardımcısı olarak başlar başlamaz Facebook ekibini Washington’a tanıtma turları düzenledi. Sandberg, Başkan Obama’nın da şirkete ısınmasını sağlamak için elinden gelen lobi faaliyetlerini yaptı.

TRUMP'IN KEYFİNE DİYECEK YOKTU...

Sandberg, Başkan Trump’ı gördüğü andan itibaren onu sevmedi ve onunla uyumlu çalışmak gerektiğini düşünmedi. İşte burada Zuckerberg ile kesin olarak birbirlerinden ayrıldılar. Zuckerberg 2019 yılında başkan ile yaptığı Oval Ofis görüşmesinde kendisine “Facebook’ta en çok etkileşim alan siyasetçi sizsiniz” dediğinde Trump’ın keyfine diyecek yoktu.

Zuckerberg kendi siyasi görüşünden bağımsız olarak Trump’ın tarafında durmaya devam etti. Georgetown Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşmada, “Sağlıklı bir demokrasi için çok seslilik şarttır” diyerek bir nevi platformunda aşırı sağın üzerine neden gidilmediğini anlatmış oldu. Bu konuşmanın ardından Sandberg’in ofisi kazan gibi kaynıyordu. 

Sandberg bu olaylardan kısa bir süre sonra verdiği bir röportajda, “İnsanların söz hakkı olduğuna inanıyorum. Ama düzeltilmesi gereken çok problem var. Benim bu sorunları düzeltmek için sorumluluğum var. Bunun için onur duyuyorum” demişti.

Facebook ikilinin uyum içinde çalıştığını söylese de firmanın geleceği için bu ortaklığın nereye doğru evrildiği konusunda dedikoduların ardı arkası kesilmiyor.

Kaynaklar: The Wall Street Journal, The New York Times

Kaynak: Web Özel