Türkiye'nin rakibi Güney Kore: Kilit ismi çok yakından tanıyoruz!

Türkiye Güney Kore Tokyo 2020
Türkiye'nin rakibi Güney Kore: Kilit ismi çok yakından tanıyoruz!

Tokyo 2020'de göğsümüzü kabartan performanslar sergileyerek adını son 8 ülke arasına yazdıran Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı, çeyrek finalde Güney Kore ile karşılaşacak. Güney Kore'nin süperstarı yıllarını Türkiye'de geçirmiş, çok yakından tanıdığımız bir isim! İşte maç öncesi püf noktaları.

Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı, B Grubu'ndaki son maçında inanılmaz bir mücadele ortaya koyarak Rusya Olimiyat Komitesi'ni altın setle 3-2 mağlup etti ve grup aşamasını üçüncü sırada noktalamayı başardı. Maçlar sonrasında çekilen kuraların ardından Milli Takım'ın turnuva yolu da belli oldu.

Çeyrek finalde rakibimiz Güney Kore. Son maçlara dördüncü sırada giren Türkiye, Rusya'yı yenerek 3. sıraya yerleşince A Grubu'nun lideri Brezilya'yla çeyrek finalde eşleşmekten de kaçınmış oldu. Muazzam bir performans sergileyen Brezilya, sadece Dominik Cumhuriyeti'ni 3-2 yenerek puan bırakmıştı.

TESADÜF DEĞİL!

Grubunu 14 puanla tamamlayan Brezilya, aynı zamanda grup aşamasını yenilgisiz tamamlayan tek takım olarak da öne çıkıyor. Hal böyleyken 4. olmamanın da önemli olduğu fikri öne çıkıyordu. Lakin söz konusu Giovanni Guidetti'nin öğrencileri, yani gurur kaynağımız ay-yıldızlı temsilcilerimiz olunca kimle eşleştiğimiz fark etmiyor.

Türkiye'nin rakibi Güney Kore: Kilit ismi çok yakından tanıyoruz! - Resim : 1

Çin maçından sonra yayınladığımız haberde de öne çıkardığımız bir durum var: Türkiye de oldukça güçlü ve iddialı bir voleybol ülkesi. Ne tesadüfen Tokyo'dayız ne de tesadüfen çeyrek finalde...

Rusya maçının önemi de aslında bu mesajdı. Tahmin edilemez bir oyunumuz var; “yılmamak” sadece oyun karakterimiz ve sloganımız değil aynı zamanda bizim taktiğimiz. Bu konuyu açmadan önce rakibimiz Güney Kore'ye değinmekte fayda var.

Montreal 1976'da bronz madalya kazanan, Münih 1972'de ve Londra 2012'de ise 4. olan Güney Kore, 12. kez olimpiyat oyunlarında. Oyunun mucidi ABD'nin kültürel etkisiyle Japonya gibi Güney Kore'de de voleybol köklü ve sevilen bir spor. 1967 ve 1974'te dünya üçüncüsü olan Asya ülkesi 16 ülkenin katıldığı 2021 FIVB Milletler Ligi'nde ise 15. oldu.

Türkiye'nin 3. sırada bitirdiği Milletler Ligi'nde iki ülke 19 Haziran'da karşılaşırken Milliler, sahadan 3-1 galip ayrılmıştı.

Türkiye'nin rakibi Güney Kore: Kilit ismi çok yakından tanıyoruz! - Resim : 2

GÜNEY KORE'NİN YILDIZI ÇOK TANIDIK!

İtalyan başantrenör Stefano Lavarini'nin çalıştırdığı Güney Kore'nin süperstarını ise yakından tanıyoruz: Kim Yeon-koung. 2011-2017 yılları arasında Fenerbahçe formasıyla başarılar elde eden, 2018-2020 arasında ise Eczacıbaşı Vitra forması giyen Kim, 33 yaşında olsa da Güney Kore'nin en güvendiği silahı. Onu Aziz Yıldırım'ın "Seni evlendirelim" sözlerinden hatırlıyoruz.

Londra 2012'de MVP seçilen ve kaydettiği 207 sayıyla Yekaterina Gamova'nın Atina 2004'teki 204 sayılık rekorunu kıran Kim, Fenerbahçe ile iki lig şampiyonluğu, bir CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu, bir CEV Kupası, bir de Türkiye Kupası zaferi yaşadı.

Türkiye'nin rakibi Güney Kore: Kilit ismi çok yakından tanıyoruz! - Resim : 3

Fenerbahçe, Avrupa'nın bir numaralı kupasını kazanırken Kim, turnuvanın en değerli oyuncusu seçilmişti.

Kim, Tokyo 2020'de ise 87 sayıyla en çok sayı kaydeden 4. oyuncu konumunda. İlk üçte oyunun süperstar skorerleri Tijana Boskovic (116), Paola Egonu (110) ve Nataliya Goncharova (94) yer alıyor. Bu tablo da Kim'in ne kadar tehlikeli bir oyuncu olduğunu gösteriyor.

Takımda öte yandan deneyimli libero Oh Ji-young ve pasör çaprazı Kim Hee-jin de öne çıkan isimlerden. Dünya sıralamasında 13. sırada yer alan rakibimizle oynayacağımız tarihi maç 4 Ağustos'ta TSİ 03.00'te başlayacak. Turu geçen taraf, yarı finalde Brezilya – Rusya maçının kazananıyla eşleşecek. Türkiye favori durumunda.

Bizim oyunumuzu özetlerken ise savunmamızın öne çıktığını görüyoruz. Giovanni Guidetti'nin oyun karakteri de toptan vazgeçmemek üzerine. Aynı zamanda orta oyuncularından maksimum fayda almasıyla da tanınan Guidetti, bu özelliğini yine konuşturuyor. Türkiye orta oyuncu bölgesinde hem kaptan Eda Erdem gibi bir yıldıza sahip hem de Zehra Güneş gibi yeteneğe.

Türkiye'nin rakibi Güney Kore: Kilit ismi çok yakından tanıyoruz! - Resim : 4

ZEHRA GÜNEŞ FARKI!

Zehra Güneş, oyunlara adeta damga vururken 60 sayıyla hem en çok sayı alan oyuncumuz, hem de 12 ülkenin oyuncuları arasında 25 blok sayısıyla bu alanda açık ara lider. En çok blok sayısı kaydeden ikinci isim, 16 blok sayısıyla Carol Gattaz. Türkiye'nin en çok blok sayısı kaydeden ikinci oyuncusu 13 blokla Eda Erdem. Eda'nın toplamda da 57 sayısı bulunuyor.

Meryem Boz toplamda 53, Hande Baladın ise 52 sayı ile oynuyor. Oyunumuz tek bir skorer üzerinden dönmüyor. Hande'nin ve Meliha İsmailoğlu'nun ise servis karşılama istatistikleri fark yaratmakta. Ayrıca dünyanın en iyi liberolarından biri olan Simge'nin manşet performansı da oyuncumuzu alanında öne çıkan isimler arasına koyuyor.

Türkiye, topun yere kolay düşmemesiyle fark yaratıyor ve bu maçta da bu alışkanlığımızın sürmesi hayati önem taşıyacak.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: FIVB, Olympics.org, Volleyball World

Kaynak: Web Özel

Filenin Sultanları türkiye fenerbahçe eczacıbaşı Güney Kore voleybol türkiye a milli kadın voleybol takımı